Μυτιληναίος-Στασινόπουλος: Σταθερότητα και ρεαλισμός τα συστατικά της ανάκαμψης

Η πολιτική σταθερότητα, ο ρεαλισμός, η άρση των αγκυλώσεων, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τα συστατικά που περιέγραψαν σήμερα ως απαραίτητα για τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής βιομηχανίας και την επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα, σημαίνουσες προσωπικότητες της ελληνικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπογράμμισε ότι για να δούμε πραγματικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα πρέπει οι επενδυτές να διαπιστώσουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα. “Αυτή τη στιγμή από τη συγκυρία, και παρά τα λάθη του 2015, διαφαίνεται μια στροφή στο ρεαλισμό από μία αριστερή κυβέρνηση και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί, ενώ η σταθερότητα εξαρτάται και από την αντιπολίτευση όπως διαπιστώθηκε και το 2014”, είπε.

“Ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια έχουν μεγάλη σημασία για τις επενδύσεις. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι το παλιό μοντέλο της κατανάλωσης και του δανεισμού είναι ξοφλημένο και ότι μόλις σταμάτησαν τα δάνεια κατέρρευσε η χώρα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, δεν μπορούμε να είμαστε εσωστρεφείς και να θεωρούμε ότι θα ανακυκλώνουμε την κατανάλωση στη μικρή μας χώρα”, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ, Μιχάλης Στασινόπουλος.

“Η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία της και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον, φιλικό στις επιχειρήσεις ή τουλάχιστον μη απωθητικό και προβλέψιμο”, τόνισε από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Unilever Ηρώ Αθανασίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές και μειώθηκε η ανταγωνιστικότητά τους με τη χώρα να υστερεί σε σχέση με την ΕΕ στο κομμάτι της φορολογίας, της ενέργειας και του κόστους χρήματος. Για τις αποφάσεις για το χρέος, ο ίδιος σημείωσε ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο και αφορά όλους τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. “Το χρέος πρέπει να διευθετηθεί ώστε να μην αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα της οικονομίας”.

“Ο ενάρετος κύκλος μπορεί να ξεκινήσει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ’ό,τι φανταζόμαστε, με προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εμπιστοσύνη από το κράτος ώστε να γίνει έμπρακτος σύμμαχος με την παραγωγή. Η παραγωγή πρέπει να υποστηριχθεί στο μέγιστο βαθμό σε θέματα όπως νομοθεσία, αγκυλώσεις και οπισθοδρομικά μέτρα. Δεν γίνεται, για μία επέκταση εργοστασίου να χρειάζονται δύο χρόνια”, ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η αυξημένη φορολογία να μην πηγαίνει στο κόστος της παραγωγής αφού αυτό πλήττει κατευθείαν τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας.

“Πρέπει να υπάρξει ένα μακροχρόνιο στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που θα εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Δεν μπορεί το 80% των αγροτικών προϊόντων να εξάγεται ανώνυμα, χωρίς να παράγεται αξία ή να χτίζει στην ποιότητα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του χύμα ελαιολάδου”, ανέφερε η Ηρώ Αθανασίου.

“Οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα σκόνταψαν στη δυσπιστία του πολιτικού κόσμου και στην αναξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να έρθουν οι κόφτες”, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει ταμπού, τόσο για τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις όσο και την αριστερά, είναι σημαντικές. “Δίκαια επιμένουν οι εταίροι, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο άμεσος τρόπος για να έρθουν οι επενδύσεις και να υπάρξει επιτάχυνση της οικονομίας. Στη δημόσια περιουσία όλοι θέλουμε να επιτευχθεί η μάξιμουμ τιμή, τα οφέλη ωστόσο κρύβονται στην αναπτυξιακή ώθηση που δίνεται στην οικονομία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι είναι άκαιρο το δίλημμα εάν θέλουμε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι “δίπλα στη μεγάλη βιομηχανία δημιουργείται ένα οικοσύστημα μικρότερων εταιρειών συνεργατών και αυτό είναι χαρακτηριστικό του αναπτυξιακού πολλαπλασιαστή που φέρνει η ανάπτυξη της βιομηχανίας”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί να στοχεύσει ψηλά, φέρνοντας ως παράδειγμα βιομηχανία στη Βόρειο Ελλάδα που παράγει προωθητήρες για πυραύλους.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Απάντηση