Mytilineos: Διπλάσια κερδοφορία και «απογείωση» από το 2022

Mytilineos

Συμφωνία με τη ΔΕΗ για διετή παράταση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, τονίζοντας ότι μετά τη λήξη της συμφωνίας η εταιρεία θα ηλεκτροδοτείται από ιδιόκτητες πηγές ενέργειας.


Θα είναι, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η τελευταία σύμβαση με τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Μετά το 2023 το εργοστάσιο θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW αλλά και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά.

Η μονάδα φυσικού αερίου είναι υπό κατασκευή και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, ενώ το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η κατασκευή των φωτοβολταϊκών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο ισχύος 1,48 GW που αγόρασε πρόσφατα η Mytilineos από την Egnatia Group.

«Το 2023 μετά από 60 χρόνια τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμίνιον της Ελλάδας. Η θέλησή μας να πρασινίσουμε το αλουμίνιο ξεκινά από το 2023-2024. Εχουμε πολλή δουλειά, αλλά θέλουμε να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα. Θα πρασινίσουμε το Αλουμίνιο και θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε εξάλλου την επίτευξη τετραετούς συμφωνίας με «κλειδωμένες» τιμές για την προμήθεια αλουμίνας και αλουμινίου στον διεθνή κολοσσό του κλάδου Glencore.

Τέλος, εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα βελτιωθούν θεαματικά τα μεγέθη της εισηγμένης, σημειώνοντας ότι ήδη το 2021 θα είναι αρκετά καλύτερη χρονιά από πέρυσι και προβλέποντας διπλασιασμό της κερδοφορίας.

Οπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος περνά σε νέα εποχή το 2023, καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυσή του θα απεξαρτηθεί από τη ΔΕΗ αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήματα, ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos είπε χαρακτηριστικά:

Διπλασιασμός κερδοφορίας

«Διαχρονικά, είμαι φειδωλός για το τι λέω για το μέλλον. Θα τολμήσω φέτος να κάνω μικρή παρέκκλιση. Τα επόμενα 2-3 χρόνια, με την καινοτομία, τις επενδύσεις, την αύξηση του μεριδίου αγοράς, σε συνδυασμό με τη παρακολούθηση του κόστους μας θα αρχίσει η απογείωση για τη ΜΥΤΙΛ. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας.

Από την καθαρή κερδοφορία του 2022 ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020. Αν το 2022 επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου, καταλαβαίνετε τι ακολουθεί».

Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα από ελληνική εταιρεία

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε ότι «είμαστε εν μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος», σημειώνοντας ότι το 2021 θα επενδυθούν 600 εκατομμύρια, «το μεγαλύτερο επενδυτικό νούμερο στην Ελλάδα, μακράν από άλλη ιδιωτική εταιρεία».

Ως προς τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε: «Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής. Απομένουν διαδικαστικά θέματα που μπορεί να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα». Εκανε λόγο για συμφωνία «ικανοποιητική και για τα δύο μέρη».

Για τον Covid

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, θα μπορούσαμε να γράψουμε text book με όσα κάναμε. Το κόστος των μέτρων που λάβαμε υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια, μαζί και με τις υποστηρίξεις σε τρίτους. Δεν ετέθη σε αμφισβήτηση ό,τι κάναμε για τον Covid. Αφορά την υγεία μας και την υποστήριξη της κοινωνίας».

Για τη Μονάδα ΜΟΗ / ΤΕΡΝΑ

«Είμαι αισιόδοξος για τη νέα μονάδα που ανακοινώθηκε από ΜΟΗ / ΤΕΡΝΑ και νομίζω ότι δείχνει πόσο σωστή ήταν η απόφασή μας για το δικό μας CCGT πριν δύο χρόνια και πόσο ρηξικέλευθη όταν ελήφθη και μας δικαιώνει. Προσβλέπουμε στον υγιή ανταγωνισμό και είμαι σίγουρος ότι θα τον έχουμε».

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση