Mytilineos: Δημιουργώντας αξία για τους νέους μηχανικούς

μηχανικούς

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα μετά το Πανεπιστήμιο αποτελούν μεγάλη πρόκληση για έναν νέο εργαζόμενο.


Η ανάγκη να κάνει την κατάλληλη επιλογή που θα τον οδηγήσει στην απόκτηση εμπειριών και στην έναρξη μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας είναι απαιτητική υπόθεση, με πολλούς να αναγκάζονται να αναζητήσουν τη λύση στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δυσκολεύονται να κάνουν το πρώτο βήμα. Παράλληλα, το 2020 κατέστησε ακόμη πιο δύσκολη την αναζήτηση πρώτης εργασίας με την πανδημία του Covid-19 να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των νέων.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όμως, ένα πρότυπο και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα από την εταιρεία MYTILINEOS, το πρόγραμμα «Μηχανικοί στην Πράξη», έχει γίνει σημείο αναφοράς στον κλάδο των Μηχανικών, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε νέους μηχανικούς να αποκτήσουν εμπειρία, δεξιότητες και εφόδια για την επαγγελματική τους πορεία. Σημαντική παράμετρος είναι ότι τέτοια προγράμματα μπορούν να αντιμετωπίσουν το brain drain που είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας σε σχέση με το νεαρό δυναμικό της.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε ως μία από τις πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της MYTILINEOS το 2014, και εξελίχθηκε σε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, διάρκειας 12 μηνών με έμμισθη σχέση για τους συμμετέχοντες, που εξυπηρετεί πλέον και ουσιαστικές ανάγκες στελέχωσης της Εταιρείας.

Ο τέταρτος κύκλος του ξεκίνησε μια νέα εποχή για το πρόγραμμα, καθώς επεκτάθηκε στις Κεντρικές Λειτουργίες και Υπηρεσίες της εταιρείας και σε όλους τους Τομείς Δραστηριότητάς της. Κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων κατατέθηκαν 837 αιτήσεις, ακολούθησε διαδικασία αξιολόγησης, που περιλάμβανε ηλεκτρονικά τεστ ικανοτήτων και συνεντεύξεις, ενώ στο τελευταίο στάδιο, οι 60 επικρατέστεροι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε Κέντρο Προσομοίωσης, δίνοντας τους την ευκαιρία, μέσα από ομαδικές και ατομικές δοκιμασίες, να οραματιστούν τη σταδιοδρομία τους στη MYTILINEOS και να έρθουν σε επαφή με στελέχη της Εταιρίας και με τις κύριες δραστηριότητες της.

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν σύνθετα και απαιτητικά έργα, παρακολουθώντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων και τεχνικών ικανοτήτων, με συστηματική καθοδήγηση (mentoring) και συνεχή ανατροφοδότηση (feedback) από στελέχη της MYTILINEOS, με την πιθανότητα να ενταχθούν στην ομάδα της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το Πρόγραμμα επιδιώκει να εντάξει στην αγορά εργασίας νέους επιστήμονες και να τους προσφέρει μία εργασιακή εμπειρία ολοκληρωμένη και αντιπροσωπευτική μαζί με τα κατάλληλα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Αλλά δεν μένει εκεί, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της MYTILINEOS καθώς στην ουσία δημιουργεί ένα πρότυπο και υψηλού επιπέδου «Σχολείο Μηχανικών», που θα τροφοδοτεί σταθερά την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα του αύριο, με ταλαντούχα και ικανά στελέχη, περιορίζοντας το χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει ανάμεσα στην αγορά και στην θεωρία της εκπαίδευσης. Τα στελέχη εκπαιδεύονται και αποκτούν δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνονται σε δύσκολα περιβάλλοντα σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα.

Νέοι μηχανικοί που μετέχουν στο φετινό πρόγραμμα αποτυπώνουν τη μέχρι στιγμής εμπειρία τους με ενθουσιασμό.

Ο Γιάννης Κουλουμπής που συμμετέχει στο πρόγραμμα εργάζεται στη Διεύθυνση Επενδυτικών Σχέσεων και αναφέρει: «Ένας μηχανικός στις Επενδυτικές Σχέσεις ίσως ακούγεται ασύμβατο αρχικά. Όμως, στην πράξη είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα που έχω δει, καθώς βλέπω κάθε μέρα πώς όσα παράγει η εταιρεία στις βιομηχανικές μονάδες και τα τεχνικά έργα παράγουν αξία για την εταιρεία ,τους μετόχους και τους επενδυτές. Βέβαια, αυτό δεν μου δίνει απλώς μια νέα οπτική της δουλειάς ενός μηχανικού, αλλά θεωρώ πως ανοίγονται νέες προοπτικές για τις δυνατότητες μου, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων μου.»

H Λίλα Κυργιάζου που έχει ενταχθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας στον ΤΕΔ Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου περιγράφει την εμπειρία της αντίστοιχα: «Είναι μια μοναδική εμπειρία. Η εταιρεία μας δίνει τη δυνατότητα να διαδρούμε με στελέχη με μακρόχρονη εμπειρία από τα οποία μπορείς να αντλήσεις σημαντική γνώση. Κυρίως η καθημερινότητα και τα project που καλείσαι να διαχειριστείς σε πραγματικές συνθήκες σου επιτρέπουν να μάθεις από πρώτο χέρι πώς πρέπει να ενεργείς.

Και δεν αφορά μόνο στον κλάδο των μηχανικών, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες μιας τόσο μεγάλης εταιρείας που έχει τέτοιο εύρος που κυριολεκτικά κάθε μέρα γίνεται κάτι καινούριο και διαφορετικό. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας που έχουμε να διαχειριστούμε τη θωράκιση της εταιρείας και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Συνεπώς, αναπόφευκτα χτίζεις κι εσύ εμπειρία, χρήσιμη για το μέλλον».

Οι προηγούμενοι κύκλοι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία καθώς το σύνολο των μηχανικών που συμμετείχαν, βρήκαν δουλειά σε λιγότερο από τρεις μήνες. Από το τελευταίο πρόγραμμα, το 75% των συμμετεχόντων εργάζονται σήμερα στον τομέα Μεταλλουργίας της MYTILNEOS, ενώ οι υπόλοιποι νέοι μηχανικοί, εκμεταλλευόμενοι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους προσέφερε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, απορροφήθηκαν άμεσα από την αγορά.

Τέλος, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης του συνόλου των πλεονεκτημάτων με επιστημονικό τρόπο, η MYTILINEOS προχώρησε στην ανάλυση της Κοινωνικής Αξίας του προγράμματος με την εφαρμογή της διεθνούς μεθοδολογίας Social Return On Investment. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης ήταν εξαιρετικά θετικό αφού έδειξε ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύθηκε στο πρόγραμμα Μηχανικοί στην Πράξη παρήχθησαν 4,24 ευρώ Κοινωνικής Αξίας.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, μαζί με τα νούμερα των συμμετοχών, φέρνουν όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα τον στόχο της Εταιρείας να αποτελέσει το πρόγραμμα Μηχανικοί στην Πράξη ένα «Σχολείο Μηχανικών» που θα αναδείξει τους καλύτερους και θα καθιερωθεί ως όνειρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας για τους νέους μηχανικούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η MYTILINEOS αντιλαμβανόμενη το δύσκολο περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία για τους νέους μηχανικούς, αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα που θα έληγε τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που δίνει στους νέους μηχανικούς όχι μόνο να μεγεθύνουν το χρόνο εργασίας, αλλά κυρίως να γνωρίσουν πώς μια μεγάλη εταιρεία διαχειρίζεται τόσο σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτή μιας υγειονομικής κρίσης.

Πηγή: in.gr

Απάντηση