Mold Architects: Το νέο έργο στην Πάρο κάτω από το έδαφος

έργο Πάρο

Το νέο έργο στην Πάρο θα είναι παραδοτέο στα τέλη του 2019 – αρχές 2020, με την υπογραφή της Ηλιάνας Κερεστετζή.


Στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020 πρόκειται να παραδοθεί το έργο 290 τ.μ., σε έκταση μεγαλύτερη των 11 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Άγιος Ιωάννης Δέτης, στην Πάρο.

Το έργο Strip Project φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Mold Architects, με επικεφαλής την Ηλιάνα Κερεστετζή.

«Η επένδυση αγγίζει περίπου το 1 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή να έχει αναλάβει το γραφείο oikoParos», αναφέρει στο Build η ίδια η Ηλιάνα Κερεστετζή. Στην ομάδα μελέτης συνέδραμαν ο Νίκος Σούλης, ο Μιχάλης Ξηρόκωστας και ο Κωνσταντίνος Βλαχούλης.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η φιλοσοφία

Το Strip Project σχεδιάστηκε με αναφορές στην παραδοσιακή σύνθεση των αρχαίων νεώσοικων και των σύγχρονων τραβερσών της Πάρου.

«Στην Πάρο, έχουν εντοπιστεί αρχαίοι νεώσοικοι, δηλαδή τεχνητές αυλακώσεις των παραθαλάσσιων βράχων που εξυπηρετούσαν την φόρτωση των πλοίων με παριανό μάρμαρο και την ανάσυρση τους στη στεριά για επισκευή.

Στη σύγχρονη εποχή, στα παραδοσιακά καρνάγια, όπως αυτό που βρίσκεται δίπλα στο οικόπεδο μας, οι αυλακώσεις αντικαταστάθηκαν από τις τραβέρσες, δύο παράλληλα ξύλινα δοκάρια τα οποία είχαν αντίστοιχη λειτουργία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Build η ομάδα του Mold architects και συμπληρώνει ότι η σύνθεση του έργου αποτελεί σαφή αναφορά στην ναυτική παράδοση του νησιού.

Ως προς την ιδέα για την κατασκευή, η Ηλιάνα Κερεστετζή διευκρινίζει:

«Το έργο τοποθετείται κάτω από το ύψος του εδάφους μέσα σε ένα μακρόστενο σκάμμα. Δυο αναλημματικοί πέτρινοι τοίχοι συγκρατούν το χώμα του σκάμματος και δημιουργούν έναν μακρόστενο κενό χώρο με σαφή προσανατολισμό προς τη θέα.

Ο χώρος αυτός γεμίζει με νερό, όπως αντίστοιχα συνέβαινε στους αρχαίους νεώσοικους ή στις σύγχρονες τραβέρσες.

Με το αυστηρό αυτό όριο που θέτει το σκάμμα, επιτυγχάνουμε να προσανατολίσουμε το βλέμμα σαφώς προς την θέα, να παρακάμψουμε όλα τα ενδιάμεσα στοιχεία (έναν δρόμο, το χώμα και κάποια σκόρπια κτίσματα) και τελικά να ενοποιήσουμε το τεχνητό στοιχείο του νερού με τη θάλασσα.

Δηλαδή, δημιουργώντας ένα όριο, καταργούμε ένα άλλο».

Σημειώνεται ότι το Strip Project εξωτερικά αφομοιώνεται από το τοπίο μιμούμενο μια πέτρινη περίφραξη, ένα υπόλειμμα κτηρίου, ή ένα ψηλό αλώνι.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο βραβεύτηκε στην 9η Μπιενάλε Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Χαρακτηριστικά Έργου

Τίτλος έργου: Strip House
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός/Interior Design: Mold architects
Κατασκευή: oikoParos
Στατική μελέτη: Studio 265
Μηχανολογική μελέτη: Στέφανος Παπαδόπουλος
Τοποθεσία: Άγιος Ιωάννης Δέτης, Πάρος
Συνολική επιφάνεια κτίσματος: 290 τ.μ.
Διαμορφωμένη περιοχή: 1.243 τ.μ.
Επιφάνεια οικοπέδου: 11.800 τ.μ.
Χρονολογία μελέτης: 2018
Κατάσταση έργου: Υπό κατασκευή

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση