Μείωση του κόστους ενέργειας κατά 30% από τα «πράσινα» κτήρια

Πράσινα κτήρια
Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μπει η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων, η οποία μπορεί να βελτιωθεί δραματικά και να καταστήσει πολύ πιο θετικό τον «περιβαλλοντικό λογαριασμό» των σύγχρονων κοινωνιών.

Η βελτιστοποίηση των τεχνικών, των μεθόδων και των υλικών κατασκευής των κτηρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κόστους της ενέργειας (για θέρμανση, ψύξη, εξαερισμό κτλ) κατά 30%, δηλαδή να εξοικονομηθούν 67 δις. Ευρώ μέχρι το έτος 2030.

Αυτή η ποθητή επίδοση ισοδυναμεί με το 14% της απαιτούμενης συνεισφοράς, προκειμένου να επιτευχθούν οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ για το έτος 2030, ενώ επί της ουσίας σημαίνει ότι από την ατμόσφαιρα θα αφαιρεθεί CO2, το οποίο ισούται με τις εκπομπές 82 εκατομμυρίων οχημάτων.

Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από ερευνητικά δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο τέλος Μαρτίου, από τους ερευνητικούς και κατασκευαστικούς οίκους Ecofys και Danfoss.

Το κτηριακό απόθεμα της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της αλλαγής στο ενεργειακό μείγμα της Γηραιάς Ηπείρου και το να εκπέμπει μηδενικό CO2 μέχρι το έτος 2050 αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα με μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η μελέτη της Ecofys αναδεικνύει πως υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνικών κατασκευής, καθώς μπορεί να υιοθετηθεί μία πιο ολιστική προσέγγιση στην παραγωγή και διανομή ενέργειας, καθώς και στη διαχείριση των πάσης φύσεως εκπομπών από τα κτήρια.

Θέρμανση, ψύξη, εξαερισμός, φωτισμός, και παροχή ζεστού νερού εντός των κτιρίων μπορούμε να τα δούμε μέσα από ένα νέο, πιο διασυνδεδεμένο σύστημα με μία εντελώς διαφορετική οπτική.

Η μελέτη μεταξύ άλλων προτείνει ότι τα κτίρια με εμπορικές και γραφειακές δραστηριότητες μπορούν να μετατραπούν σε «ευέλικτους» παροχείς ενέργειας, καθώς σε αυτά θα εφαρμοστούν υποδομές ανανεώσιμων πηγών.

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι οι σχετικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που μπορούν να υλοποιηθούν μαζικά σε σούπερ-μάρκετ, τα οποία μάλιστα έχουν και μία επιπλέον δυνατότητα: η θερμότητα που παράγεται από τα πολλά και μεγάλα ψυγεία που διαθέτουν μπορεί να ζεσταίνει τον χώρο ή να θερμαίνει νερό ή ακόμη και να διατίθεται για την θέρμανση όμορων κατοικιών και κτιριακών συγκροτημάτων μέσα από την ύπαρξη κάποιου ανάλογου κεντρικού συστήματος.

Πηγή: greenagenda.gr

Απάντηση