Μια σφηνοειδής βιβλιοθήκη, το νέο επίτευγμα της δανέζικης αρχιτεκτονικής

σφηνοειδής-βιβλιοθήκη

Η αρχιτεκτονική εταιρεία COBE έχει ολοκληρώσει μια σφηνοειδή βιβλιοθήκη και το πολιτιστικό κέντρο στο Tingbjerg, μια περιοχή της Κοπεγχάγης που είναι γνωστή για τις μεγάλες μονάδες κατοικιών της που οικοδομήθηκαν στη δεκαετία του ’70 από τον Δανό αρχιτέκτονα Steen Eiler Rasmussen.

Το κτίριο – ορόσημο της βιβλιοθήκης είναι η συνέχεια του γειτονικού σχολείου και έχει σχεδιαστεί με στόχο την κοινωνική αλληλεπίδραση, τον πολιτισμό και τον αστικό μετασχηματισμό – φέρνοντας σε επαφή τους διαφορετικούς κατοίκους της γειτονιάς.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία συνεργάστηκε στενά με τους κατοίκους της Tingbjerg για να σχεδιάσει ένα κτίριο που αγκαλιάζει και ενισχύει την αίσθηση της τοπικής κοινότητας.

Σχεδιασμένη σαν ένα μεγάλο σφηνοειδές κέλυφος με την ακμή της να είναι στραμμένη προς το σχολείο παρέχει διαφάνεια καθώς όλοι οι περαστικοί μπορούν να παρατηρήσουν την εντός της λειτουργία.

Στους τεράστιους υαλοπίνακες της πρόσοψης καθρεφτίζεται η περιοχή, ενώ στους χώρους όπως και στο ελεύθερο αστικό χώρο που αναπτύσσεται γύρω από τη βιβλιοθήκη μπορούν να φιλοξενηθούν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους εκδηλώσεις.

Πηγή: elculture.gr

Απάντηση