Μια μονοκατοικία σαν γλυπτό στην Εύβοια – Το τριγωνικό σπίτι με τη στρογγυλή πισίνα

Εύβοια

Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο φημίζεται για την γλυπτική απόδοση στα έργα του, τις μοντέρνες μορφές και τους λειτουργικούς εσωτερικούς χώρους, που λειτουργούν εξίσου καλά σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Ο λόγος για το Tense Architecture Network και το τελευταίο σπίτι που σχεδίασε, το οποίο δεσπόζει σε έναν λόφο με θέα τα καταπράσινα τοπία και τα ήρεμα, γαλάζια νερά του Ευβοϊκού Κόλπου στην κεντρική Ελλάδα.


Πρόκειται για μια ιδιωτική κατοικία στην Εύβοια η οποία αποτελείται από μια διάταξη δύο καθαρών, γεωμετρικών σχημάτων – ενός τριγώνου και ενός κύκλου.

Στην κάτοψη, η τριγωνική μορφή αντιπροσωπεύει το κυρίως σπίτι, ενώ η στρογγυλή είναι μια εντυπωσιακή πισίνα, που βρίσκεται ακριβώς απέξω. Το σπίτι τοποθετείται διαγώνια και προς την άνω γωνία του οικοπέδου, έτσι ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη μεγάλη και εντυπωσιακή θέα.

κατοικία-Εύβοια

Μπαίνοντας από το γκαράζ και την κύρια είσοδο στο χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας, οι επισκέπτες οδηγούνται μέσα από μια κυκλική σκάλα στο αριστοκρατικό εσωτερικό.

Αυτό αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού και δύο μεγάλα υπνοδωμάτια. Το φυσικό στοιχείο εισάγεται ως αναπόσπαστο μέρος της κατοικίας. Οι κύριοι χώροι χωρίζονται από μια αυλή στην καρδιά του σπιτιού, η οποία ενισχύει το φως και τις συνδέσεις μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε το φως ρέει άφθονο.

κατοικία-Εύβοια

Η δομή από οπλισμένο σκυρόδεμα σε γήινη απόχρωση δίνει σε ολόκληρο το σπίτι την αίσθηση της τραχύτητας, επιβεβαιώνοντας τη γλυπτική απόδοση που έχουν όλα τα έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου Tense Architecture Network. Εδώ όμως βρίσκεται με φόντο ένα υπέροχο μεσογειακό τοπίο.

Χάλκινα κουφώματα αλουμινίου σε πόρτες και παράθυρα, βαμμένο γυαλί και λευκοί επίχρυσοι τοίχοι συμπληρώνουν την παλέτα του σπιτιού στην Εύβοια.

Κι ενώ το σπίτι μπορεί να φαίνεται γωνιακό, οι εξωτερικοί χώροι και ο εξωραϊσμός, είναι πιο μαλακός. Μια καμπυλωτή βεράντα κατευθείαν από το σαλόνι ανταποκρίνεται στις τοπογραφικές γραμμές του εδάφους και οδηγεί στην εντυπωσιακή πισίνα. Μάλιστα με μια πρώτη ματιά η συγκεκριμένη πισίνα θυμίζει έργα των μοντερνιστών του 20ου αιώνα.

κατοικία-Εύβοια

«Η πισίνα σχηματίζεται με τρόπο που προσεγγίζει την γλυπτική, επίσης από ορατό μη επικαλυμμένο σκυρόδεμα», λέει ο επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, στο διεθνές περιοδικό σχεδίου και αρχιτεκτονικής Wallpaper.

«Το κυκλικό της σχήμα λειτουργεί εκτός του τριγωνικού πρίσματος – τοποθετείται ελεύθερα στη γύρω εξοχή», συμπληρώνει ο ίδιος.

Δείτε το εντυπωσιακό εσωτερικό της κατοικίας στην Εύβοια:

Φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Tense Architecture Network, που φημίζεται για την γλυπτική αρχιτεκτονική του!

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική Ομάδα:Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Νέστορας Σκαντζούρης
Δομικός Σχεδιασμός:Αθανάσιος Κοντιζάς
Τεχνολογία κτιρίων:Σπύρος Αρβανίτης
Φωτογραφίες:Instagram tensearchitecturenetwork & tensearchitecture.net

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση