Μια μονοκατοικία με σύγχρονο design στο Παλαιό Ψυχικό

Η μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, μετεωρίζεται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας.


Εντυπωσιακή σε όγκο και πιστή στις φόρμες του σύγχρονου design, αυτή η ιδιωτική μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό από το αρχιτεκτονικό γραφείο Katerina Karagianni Architects διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα που συνολικά καταλαμβάνουν 630τ.μ.

Η αρχιτεκτονική της, μετεωρίζεται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς βίλας, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες στους ιδιοκτήτες της.

Ο εξωτερικός χώρος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει μικρές καθημερινές αποδράσεις από τη ζωή της πόλης.

Μια πισίνα 53τ.μ. καταλαμβάνει το μπροστινό μέρος της κατοικίας και είναι επενδεδυμένη με μάρμαρο Αλιβερίου.

Τον υπαίθριο χώρο καλύπτει μια πέργκολα 58τ.μ. που προσφέρει σκίαση, ενώ επάλληλα μεταλλικά διάτρητα φύλλα δημιουργούν ένα προστατευτικό παραπέτασμα από τις γειτονικές κατοικίες.

Με τη χρήση του κατάλληλου φωτισμού, επιτυγχάνεται η διακριτική σηματοδότηση των κινήσεων προς την κυρία είσοδο της κατοικίας.

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με απλές και καθαρές γραμμές.

Η εναλλαγή των υλικών σηματοδοτεί και την αλλαγή των χρήσεων, οι οποίες είναι διακριτές χωρίς να παρεμβάλλεται φυσικό εμπόδιο.

Υπάρχει έτσι η αντίληψη ενός ενιαίου χώρου που καταλαμβάνει όλο το μήκος και το πλάτος της κατοικίας, χωρίς όμως να υπάρχει αλληλοκάλυψη των διαφορετικών λειτουργιών.

Στην κατοικία κυριαρχεί το λευκό, και η χρήση γκρι πλακών κερλίτη που αποτελεί επενδυτικό υλικό στην οροφή, στους τοίχους και στα σταθερά έπιπλα, ενώ υπογραμμίζεται η τεράστια επιφάνεια του τζακιού με τη χρήση μαρμάρου pietra grey σε 4 μεγάλα ενιαία κομμάτια.

Ο χώρος της εισόδου έχει διπλό ύψος και μεταφέρει το φως από το υπερκείμενο skylight στο ισόγειο.

Δημιουργείται έτσι ένα παιχνίδι φωτός από τα περιμετρικά ανοίγματα και το skylight που δίνει στην κύρια είσοδο μία αίσθηση ανάτασης και ύψους.

Η σκάλα, αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της κατοικίας, καθώς αναλαμβάνει τη μεταφορά των υλικών στο πάνω επίπεδο και την αισθητική σύνδεση των ορόφων.

Η κουζίνα καταλαμβάνει πολύ μεγάλο τμήμα της κάτοψης. Διαχωρίζεται με τις υπόλοιπες λειτουργίες με τη χρήση μαρμάρινων πάγκων, αλλά εξακολουθεί να ενώνεται οπτικά και αισθητικά.

Στο master bedroom και στα παιδικά δωμάτια, έχει γίνει σχεδιασμός σχεδόν όλων των επίπλων, ώστε να επιτευχθεί ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο.

Γίνεται εκτεταμένη χρήση του δρυ και στο πάτωμα και σαν επένδυση και στα έπιπλα, ώστε να προσδώσει στο χώρο τη ζεστασιά που χρειάζονται οι ιδιωτικοί αυτοί χώροι.

Το κρεβάτι έχει σχεδιαστεί σαν ένα ξύλινο κουκούλι, ενώ η χρήση του ξύλου επεκτείνεται και στο κυρίως λουτρό και αναπαράγει την ίδια φιλοσοφία.

Έχουν σχεδιαστεί δύο ξεχωριστά walk-in-closets τα οποία με τη χρήση του καθρέφτη εξαφανίζονται στο χώρο.

Τα παιδικά δωμάτια, σχεδιάζονται με προσοχή ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εφήβων.

Το πάτωμα, γίνεται και επενδυτικό υλικό στους τοίχους, για να ζεστάνει τα περιμετρικά όρια.

[su_box title=”Πληροφορίες”]Έργο: Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Καραγιάννη
Φωτογραφίες: Billy Zoupas
Κατασκευή: Ιωάννης Αστραπέλλος
Χρόνος αποπεράτωσης: 2017[/su_box]

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση