Μια κάναβα του 1870 στην Σαντορίνη μετατράπηκε σε μια απίστευτη κατοικία

κατοικία

Οι A2 Architects ανακαίνισαν μια κατοικία στη Φοινικιά, έναν παραδοσιακό οικισμό στην βόρεια πλευρά της Σαντορίνης, η οποία είναι τοποθετημένη ανάμεσα στις δυο εκκλησίες του χωριού και έχει θέα στους αμπελώνες και στην θάλασσα. Το οίκημα χτίστηκε το 1870 και αρχικά χρησίμευε ως κάναβα (οινοποιείο).


Μια παλιά ξύλινη πόρτα σε ένα σοκάκι του οικισμού, οδηγεί στην πλακόστρωτη αυλή και στην είσοδο της κύριας κατοικίας. Στο εσωτερικό της κατοικίας υπάρχει ένας ενιαίος χώρος καθιστικού, τραπεζαρία και κουζίνα. Δίπλα στον χώρο της κάναβας, δημιουργήθηκε ένας προθάλαμος που οδηγεί στα δύο υπνοδωμάτια και στο λουτρό.

Το κεντρικό υπνοδωμάτιο είναι αρκετά ευρύχωρο και διαθέτει δικό του μπάνιο, ενώ έχει πρόσβαση στην αυλή. Το δεύτερο υπνοδωμάτιο δημιουργήθηκε από την συνένωση της παλιάς κάμαρας και του μαγειρείου, αποκτώντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με το μεγάλο ύψος του. Η πλακόστρωτη αυλή, η οποία βρίσκεται ψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου του οικισμού, έχει άπλετη θέα στον οικισμό και στην θάλασσα.

Οι αρχιτέκτονες έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτίσματος, διατηρώντας επί μέρους στοιχεία του, όπως οι θολωτές κατασκευές, τα μικρά ανοίγματα, οι εσοχές και η εστία. Η αυλή στρώθηκε με παραδοσιακή πέτρα ενώ το κτίσμα επιχρίστηκε με παραδοσιακό σοβά.

κατοικία-Σαντορίνη

Εσωτερικά, χρησιμοποιήθηκε πατητή τσιμεντοκονία, η οποία ξεκινάει από τα πατώματα συνεχίζεται στα μπάνια και καταλήγει στα χτιστά κρεβάτια και τους καναπέδες, ενώ στους τοίχους χρησιμοποιήθηκε λευκός σοβάς. Η ισορροπία ανάμεσα στο παλιό και το νέο διατηρήθηκε και κατά την επιλογή των επίπλων.

κατοικία-Σαντορίνη
κατοικία-Σαντορίνη
κατοικία-Σαντορίνη

Πηγή: larissanet.gr

Απάντηση