Μία ιδιαίτερη και εντυπωσιακή Αθηναϊκή μονοκατοικία μέσα σε κήπο

φοίνικας

Ο ιδιοκτήτης ζήτησε από την αρχιτέκτονα Ρένα Σακελλαρίδου, να σχεδιάσει ένα σπίτι για τον ίδιο και τον γιο του, σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή της Αθήνας και μέσα στον οποίο υπήρχαν πολλά δέντρα και ένας μεγάλος φοίνικας.


Οι επιθυμίες που διατύπωσε ήταν ότι ήθελε ένα μικρό, λειτουργικό και σύγχρονο σπίτι, με μια γωνιά για να ακούει μουσική και πολύ φως το οποίο να μπαίνει από όλες τις πλευρές του. Παράλληλα ζήτησε αν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί ο φοίνικας.

Η αρχιτέκτων Ρένα Σακελλαρίδου και το design team του γραφείου RS Sparch, σχεδίασαν ένα σπίτι ανοικτό στην φύση, αν και περιβάλλεται από τον πυκνό αστικό ιστό της Αθήνας. Η κατοικία κρυμμένη πίσω από τα δέντρα του κήπου, ενσωματώνει τα χρώματα, τις σκιές και τις μεταβολές του με την πάροδο του χρόνου, ορίζοντας έναν δικό του μυστικό κόσμο.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο υπόγειο είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι βοηθητικοί χώροι και ο ξενώνας. Στο ισόγειο βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι και στο τρίτο επίπεδο τα δύο υπνοδωμάτια, που ανοίγουν προς την πράσινη στέγη.

σπίτι-φοίνικας

Μια μαύρη μεταλλική σκάλα που συνδέει και τα τρία επίπεδα εξελίσσεται σε ένα δυναμικό γεωμετρικό στοιχείο και γίνεται σημείο αναφοράς. Οι δύο κύριοι όροφοι συνδέονται οπτικά μέσα από ένα γυάλινο δάπεδο, ενώ ένας φεγγίτης στην κορυφή φέρνει μέσα φυσικό φως.

Υλικά, όπως το μη επεξεργασμένο οπλισμένο σκυρόδεμα με ορατά τα σημάδια του ξυλότυπου, γαλβανισμένος χάλυβας, μαύρο μέταλλο και διαφανές γυαλί, ξύλινα πατώματα και μαύρα κουφώματα αλουμινίου, λευκοί τοίχοι πάνω στους οποίους αναδεικνύεται η συλλογή έργων ζωγραφικής των ιδιοκτητών, αντανακλάσεις και μία υπέροχη θέα προς τον κήπο από τα μεγάλα ανοίγματα, είναι τα χαρακτηριστικά μίας ιδιαίτερης μονοκατοικίας, που ξεχωρίζει με τις καθαρές της γραμμές.

σπίτι-φοίνικας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Έργο: House in a Garden
Αρχιτεκτονικό γραφείο: RS Sparch
Αρχιτέκτων: Ρένα Σακελλαρίδου
Συνεργάτες: Νιόβη Τσομπίκου, Ν. Άπεργης, Σ. Χερουβείμ, Ι. Κλωνή
Εμβαδόν: 240 τ.μ.
Περιοχή: Αθήνα, Αττική
Φωτογράφος: Γιώργης Γερόλυμπος

Πηγή: sparch.gr

Απάντηση