Μια εξοχική κατοικία στη Ρόδο κρύβει μέσα της τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού

κατοικία-Ρόδο

Η κατασκευαστική εταιρεία Domitech κατάφερε να «εγκλωβίσει» το ελληνικό καλοκαίρι σε ονειρική βίλα διακοπών στη Ρόδο.


Μια παραδοσιακή κατοικία στη Ρόδο, η οποία κτίστηκε γύρω στο 1930 αναδιαμορφώθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο και προσαρμόστηκε στη σύγχρονη αισθητική, διατηρώντας, ωστόσο, την αίγλη και την κομψότητα της τότε εποχής. Το πρότζεκτ φέρει την υπογραφή της κατασκευαστικής εταιρίας Domitech και της interior designer Μαρίας Κουτσουρίδου, οι οποίοι δημιούργησαν μια εντυπωσιακή, πολυτελή βίλα διακοπών, που συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση του σχεδιαστικού στιλ.

Όπως αναφέρει η ομάδα, το συγκλονιστικό αυτό εξοχικό σπίτι ανήκε σε μια οικογένεια όπου περνούσε εκεί τα καλοκαίρια της, αποτελούσε ένα από τα πρώτα της περιοχής, δεν διέθετε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η προμήθεια του νερού γινόταν από διπλανό πηγάδι!

Το 1990, το κτίσμα στη Ρόδο επεκτάθηκε από τον γιο της οικογένειας, για να φτάσει στη σημερινή του έκταση, ενώ οι σημερινοί κληρονόμοι του, άνθρωποι πολυταξιδεμένοι και με ιδιαίτερη αισθητική, αποφάσισαν τη ριζική ανακαίνισή του, με παράλληλη χρήση ποιοτικών υλικών και με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική της περιοχής.

κατοικία-στη-Ρόδο

Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής, επιλέχθηκε από τους μελετητές, η τέχνη του βοτσαλωτού ή αλλιώς «χοχλάκι», στα δάπεδα, μια κατασκευαστική λεπτομέρεια, η οποία αναπτύσσεται στα Δωδεκάνησα από τον 19ο αιώνα και αποτελεί στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τοπικής κληρονομιάς της Ρόδου.

Την ίδια ώρα, τα κουφώματα αντικαταστάθηκαν από νέα, ξύλινα και εξαιρετικής κατασκευής, με την πισίνα και τον περιβάλλοντα χώρο να αποτελούν συνέχεια του εντυπωσιακού κτίσματος. Η κατοικία γίνεται ένα με την εκπληκτική θέα και τη νησιώτικη φύση.

κατοικία-στη-Ρόδο

Βασικό χαρακτηριστικό των ανασχεδιασμένων χώρων, πέραν από τον φωτισμό, είναι τα πλακίδια τριών διαστάσεων, που βρίσκονται σε χρωματική αρμονία με το «χοχλακι». Ο εσωτερικός σχεδιασμός κινήθηκε σε απλές και λιτές γραμμές, ενώ η διακόσμηση περιέχει κειμήλια της οικογένειας, όπως πορσελάνινα βάζα, με ροδίτικα μοτίβα, αλλά και πίνακες από την Αφρική από φλούδες δέντρων.

κατοικία-στη-Ρόδο

Επίσης, διατηρήθηκε ο παλιός ξυλόφουρνος και επενδύθηκε με σμιλεμένη πέτρα από την Λίνδο. Τα παλιά έπιπλα ανακατασκευάστηκαν, όπως οι παλαιοί σοφράδες στις κρεβατοκάμαρες και οι ξύλινες ντουλάπες σε αποχρώσεις κιμωλίας.

Το κάθε δωμάτιο διαθέτει το δικό του λουτρό, επενδυμένα όλα με μεγάλα πλακίδια ιταλικών οίκων, δίνοντας έμφαση στην «λιτή» πολυτέλεια.

Αξιοσημείωτο στοιχείο του έργου, είναι ο γυάλινος θολός και ο «βράχος», που επενδύθηκε με άμμο θαλάσσης, ένα αποτέλεσμα που προέκυψε στην ανάγκη γεφύρωσης του παλαιού με το καινούργιο.

κατοικία-στη-Ρόδο

Τέλος, το έργο αποπνέει παράδοση, γεννά μνήμες, και σέβεται στην κληρονομιά του τόπου, με κατασκευαστικές επιλογές από εξαιρετικά υλικά, σε μια μοναδική τοποθεσία.

Info: Domitech
Φωτογραφίες: V.Hatzikelis Studio Photography & Videography

Πηγή: dimokratiki.gr

Απάντηση