Μέσα στο νέο φουτουριστικό Campus της Apple

Apple Campus

Ήταν 7 Ιουνίου του 2011, όταν ο Steve Jobs πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο του Cupertino τη δημιουργία ενός campus, σαν ανταμοιβή στους εργαζομένους της Apple, στο οποίο τα όρια μεταξύ φύσης και κτιρίου δεν θα ήταν ξεκάθαρα.

Αντίθετα με τα “βαρετά” εταιρικά κτήρια, ο ιδρυτής της Apple φανταζόταν ένα κυκλικό κτήριο που θα χωρούσε 12.000 άτομα και το οποίο θα έμοιαζε με ένα διαστημόπλοιο που μόλις προσγειώθηκε.
Πέρασαν περίπου 6 χρόνια από τότε και “δαπανήθηκαν” περίπου 5 δισ. δολάρια αλλά πλέον το περιβόητο campus στο Cupertino είναι σχεδόν έτοιμο, με τις φήμες να λένε ότι τα κτήρια είναι ορατά κι από το διάστημα.

Το campus της Apple κτίστηκε στο πρώην campus της Hewlett Packard. Η έκτασή του είναι 175 στρέμματα και το σχεδιασμό ανέλαβε η Βρετανική Foster+Partners.

Μεταξύ άλλων, το campus περιλαμβάνει γιγαντιαία γυάλινα πάνελ, προσαρμοσμένα πόμολα και ένα κέντρο γυμναστικής και ευεξίας 100.000 τμ. καλυμμένο από πέτρα, ώστε να μοιάζει με το αγαπημένο πέτρινο ξενοδοχείο του Jobs στο Yosemite.

Η είσοδος του Κέντρου Ευεξίας.

Επίσης, αναμένεται να φυτευτούν συνολικά 9.000 δέντρα. Ήδη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται εκεί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ορισμένες εργασίες θα συνεχιστούν και μετά το καλοκαίρι.

Τα υπόλοιπα “highlights” περιλαμβάνουν:

Αμφιθέατρο

Το Αμφιθέατρο Steve Jobs χωρητικότητας 1,000 θέσεων, είναι κατασκευασμένο από γυαλί, έχει σχήμα κυλίνδρου και η οροφή του είναι μεταλλική από ανθρακονήματα. Έχει κυλινδρική μορφή και ύψος 6 μέτρα (20 πόδια) και διάμετρο 50 μέτρα (165 πόδια). Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, για αυτό και στα αγγλικά λέγεται Hilltop Theatre (Θέατρο στην Κορυφή του Λόφου).

Parking

Το πάρκινγκ έχει χωρητικότητα 3.000 θέσεων υπογείως και 6.000 θέσων πάνω από το έδαφος.

Απορροφητήρες Κρούσης

Προκειμένου να μπορεί να αντέξει τους σεισμούς, το “Δαχτυλίδι” είναι τοποθετημένο σε τεράστιους μονωτήρες από βάσεις χάλυβδα που εξασφαλίζουν ότι το κτίριο μπορεί να κινηθεί μέχρι και 1,37 μέτρα (4,5 πόδια) σε οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να χάσει τις βασικές του ιδιότητες.

Κτίριο που αναπνέει

Για να εκπληρώσει την επιθυμία της Jobs για ένα κτίριο που αναπνέει, η Apple συμβουλεύτηκε ειδικούς που βελτιστοποιούν τη ροή αέρα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Formula 1. Το Δακτυλίδι, “εισπνέει” αέρα μέσα από τα λεγόμενα σκαλοπάτια -που βρίσκονται κάτω από τα στέγαστρα- κατά μήκος της περιμέτρου του. Σε άλλα σημεία, οι άξονες που λειτουργούν σαν καμινάδες “εκπνέουν” ζεστό αέρα πάλι προς τα έξω.

Ηλιακά Πάνελ

Το 260.000 τ.μ “Δαχτυλίδι” θα τροφοδοτείται αποκλειστικά από αειφόρο ενέργεια, κυρίως από τα ηλιακά πάνελ 74.786 τ.μ, τα οποία βρίσκονται στην οροφή του.

Γιγαντιαίες Πόρτες

Οι γιγαντιαίες πόρτες ζυγίζουν περίπου 199 κιλά και ανοιγοκλείνουν αθόρυβα, μέσω μηχανισμών οι οποίοι βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από το έδαφος.

Τοπίο

Η Apple θα φυτεύσει περίπου 9.000 δέντρα, τα οποία θα αντέχουν στην ξηρασία κι έτσι θα μπορούν να επιβιώσουν μιας κλιματικής κρίσης.

Πηγή: techblog.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση