Γ. Μεντζελόπουλος – ΕΕΑ: Το αλουμίνιο κατέχει σημαντική θέση για ένα βιώσιμο μέλλον

Στο πρώτο «Aristotelis Climate Forum» για την Κυκλική και Βιώσιμη Οικονομία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συμμετείχε ως ομιλητής ο πρόεδρος  της Ελληνικής Ένωση Αλουμινίου και στέλεχος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ κος Γιώργος Μεντζελόπουλος. Στην ομιλία του ο κος Μετζελόπουλος αναφέρθηκε στην θέση του αλουμινίου στην πράσινη μετάβαση και στην κυκλική οικονομία. 


Το αλουμίνιο σύμφωνα με τον κο Μεντζελόπουλο ως υλικό ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι ένα κατ’ εξοχήν βιώσιμο υλικό, μη τοξικό, πλήρως ανακυκλώσιμο και επαναχρησιμοποιούμενο με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.

Επομένως, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, το αλουμίνιο κατέχει σημαντική θέση για ένα βιώσιμο μέλλον. Διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη βιωσιμότητα τόσο των νέων κτιρίων όσο και στην ανακαίνιση των παλαιότερων.

Η χρήση του αλουμινίου θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως και 39 εκ. τόνους ετησίως ως το 2050 που μεταφράζεται σε 46% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, το αλουμίνιο στις κτιριακές προσόψεις μειώνει την κατανάλωση ενεργείας ως και 50%.

Όσον αφορά στη θέση του αλουμινίου στην κυκλική οικονομία, είναι θεμελιώδης, αν αναλογιστεί κανείς ότι με την ανακύκλωσή του χρειάζεται μόλις το 5% της ενέργειας που δαπανήθηκε για την πρωτογενή παραγωγή του. Περισσότερο από το 90% του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στη δόμηση και στις κατασκευές ανακυκλώνεται ή έχει ανακυκλωθεί. Είναι, επομένως, ένα υλικό που παράγει διαρκώς αξία.

Η βιομηχανία αλουμινίου έχει από καιρό δεσμευτεί για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. Το “Vision 2050” είναι η συμβολή του European Aluminium στη στρατηγική της ΕΕ για μείωση των εκπομπών έως το 2050.

Η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου συμμετέχει στη διαμόρφωση των θέσεων του European Aluminium όπως αποτυπώνονται στο “Vision 2050” και επενδύει καθημερινά Παράλληλα πολλές βιομηχανίες του κλάδου έχουν θέσει μετρήσιμους στόχους στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αλουμίνιο, από τα σημαντικότερα δομικά υλικά της σύγχρονης βιομηχανίας κατασκευών

Το αλουμίνιο είναι το υλικό που μπορεί να ανταποκριθεί,  λόγω της ευελιξίας του στον σχεδιασμό, σε κάθε αρχιτεκτονική ιδέα και απαίτηση από πλευράς μηχανικών αντοχών, ηχομόνωσης και θερμομόνωσης προσφέροντας λειτουργικότητα και αισθητική. Είναι το ιδανικό υλικό για προσόψεις κτιρίων, αεριζόμενες προσόψεις και πολλαπλές κατασκευές, προσφέροντας βιώσιμη ποιότητα κατασκευής και υψηλά δημιουργικά πρότυπα. Με την ανοδίωση ή την βαφή του, ικανοποιούνται οι όποιες διακοσμητικές απαιτήσεις και αυξάνεται η αντοχή του στις καιρικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αλουμινίου το καθιστούν  φυσικό  εταίρο για την οικοδομή.  Οι χρήσεις του αλουμινίου σε μια οικοδομή  δίνουν λύσεις τόσο σε κατασκευές σύγχρονων κτηρίων όσο και σε περιπτώσεις ανακαίνισης ή συντήρησης παλαιών κτηρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε κάθε είδους επαγγελματική και εμπορική κατασκευή που απαιτεί υψηλή αισθητική, λειτουργικότητα και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά στη διάρκεια του χρόνου.

Ο κος Μεντζελόπουλος ανέφερε επίσης ότι η κατανάλωση αλουμινίου έχει αυξηθεί πάνω από 100% από το 2000 και η ζήτηση αυξάνεται σταθερά. Αυτό καθιστά το αλουμίνιο το μέταλλο με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης στον κόσμο.  Επιπλέον στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας  με αποδοτική χρήση των πόρων και τη μετάβαση σε μια καθαρή κυκλική οικονομία, το αλουμίνιο έχει σημαντική θέση για ένα βιώσιμο μέλλον.

Είναι υλικό του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν  από 1,5 χρόνο  περίπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  το συμπεριέλαβε  στις κρίσιμες πρώτες ύλες και αυτό επειδή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την  πράσινη μετάβαση.

Αναμένουμε τη σταθερή αύξηση της χρήσης του αλουμινίου σε κάθε είδους κατασκευή, σε βιομηχανικά προϊόντα και στην παραγωγή τους, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη συσκευασία και φυσικά στα υψηλών απαιτήσεων, ύψους και αισθητικής κτίρια που συνεχώς και περισσότερο θα βλέπουμε γύρω μας.

Παράλληλα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την παραγωγή και τη χρήση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε, σωστά, θεσπίσει αυστηρούς κανόνες ως προς την παραγωγή, σε κάθε στάδιο, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιοι και αυστηρότεροι, εφαρμόσιμοι κανόνες, πρέπει να υφίστανται και για τις εισαγωγές. Για να γίνω ποιο συγκεκριμένος, αναφέρω το ακόλουθο παράδειγμα:

Από το 2021, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος οδήγησε στο κλείσιμο μονάδων παραγωγής στην ΕΕ, αυξάνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές από περιοχές με υψηλότερες εκπομπές άνθρακα. Οι εισαγωγές παρέχουν πλέον το 51% της ζήτησης αλουμινίου της ΕΕ, με αύξηση 11% στο αποτύπωμα άνθρακα αυτών των εισαγωγών από το 2021. Αυτή η εξάρτηση από πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα θέτει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής και ανακύκλωσης.

Παράλληλα, όλη η Ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα, λειτουργεί υπό συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με την ανωτέρω πρακτική. Απαιτείται αυστηρότερο πλαίσιο για κάθε εισαγωγή από τρίτες χώρες, που θα εξασφαλίσει το ίδιο επίπεδο απαιτήσεων και προϋποθέσεων που υφίσταται στην ΕΕ. Είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας.

Πηγή: markets.economico.gr

Απάντηση