Μεγάλη αύξηση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο

ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα

Ο αριθμός των αδειών δόμησης αυξήθηκε κατά 45,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τα στοιχεία του Μαΐου επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση που καταγράφεται φέτος στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.


Σημαντική αύξηση σημειώθηκε τον Μάιο στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ένα σινιάλο σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο αριθμός των αδειών δόμησης αυξήθηκε κατά 45,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ το εμβαδόν των νέων κατασκευών ήταν κατά 75,5% μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.229 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 240,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας.

Στην Αττική, η αύξηση των ιδιωτικών αδειών άγγιξε το 80%. Πτώση στον αριθμό των αδειών καταγράφηκε μόνο σε μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα στοιχεία του Μαΐου επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση που καταγράφεται φέτος στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, μετά από χρόνια συμπίεσης του κλάδου λόγω κρίσης.

Το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ιδιωτικές οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 15,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ από πλευράς επιφάνειας η αύξηση έφτασε το 29,1%.

Οι κατασκευές ήταν ένας από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας πριν την κρίση, όμως έχει καταβαραθρωθεί την τελευταία δεκαετία.

Το 2007, οι ιδιωτικές οικοδομικές άδειες άγγιξαν τα 80 εκατομμύρια, όμως έκτοτε πέφτουν κάθε χρόνο, και το 2016 κατρακύλησαν σε περίπου 12 εκατομμύρια.

Πηγή: skai.gr

Απάντηση