Μέχρι το Νοέμβριο θα υπογραφεί το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον

Θα διατεθούν 6,75 δισ. ευρώ εντός του 2016 στην πραγματική οικονομία μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2016 θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης για το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον, που με την κατάλληλη μόχλευση θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ (ΓΓΔΕ) Παναγιώτης Κορκολής, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο “Financial Instruments for the Greek Market”, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην συνολική στρατηγική της βέλτιστης αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχει αναπτυχθεί για πρώτη φορά από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε αυτά να λειτουργούν επικουρικά στην στρατηγική κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και εξήγησε με ποιους τρόπους η χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Ο Παναγιώτης Κορκολής αναφερόμενος στις πρωτιές που πέτυχε η χώρα μας, τόνισε ότι οι συντονισμένες προσπάθειες μπορούν να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ανέδειξε το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και επισήμανε ότι η τάχιστη και καλά σχεδιασμένη ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση και έγκριση του Συστήματος Διαχείρισης και ελέγχου (ΣΔΕ), θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση προσκλήσεων άνω του 50 % των επιχειρησιακών προγραμμάτων εντός του 2016.

Επισήμανε ότι θα διατεθούν 6,75 δισ. ευρώ εντός του 2016 στην πραγματική οικονομία μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Σε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τον τεχνικό κλάδο έγινε αναλυτική περιγραφή των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών δράσεων/χρηματοδοτήσεων:
– Στον τομέα των υποδομών/μεταφορών έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.
– Στις 13 περιφέρειες για έργα υποδομών έχουν προκηρυχθεί προσκλήσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
– Στον τομέα του περιβάλλοντος έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2016 θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.
– Μέχρι τον Νοέμβρη του 2016 θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης για το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον (250 εκατ. ευρώ), που με την κατάλληλη μόχλευση θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.
– Ενεργοποιείται Νέο Ταμείο Υποδομών έργων ΣΔΙΤ, ως διάδοχο σχήμα του Jessica.

Στο πεδίο της ενεργοποίησης πρόσθετων πόρων από διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD κ.α.) ο Παναγιώτης Κορκολής ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι 6η στην απορρόφηση του “Σχεδίου Γιούνκερ”, ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απευθείας προνομιακής δανειοδότησης για την κατασκευής τριών μεγάλων έργων υποδομής ύψους 1,4 δισ. ευρώ (ΜΕΤΡΟ Αθήνας, ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, επέκταση φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα). Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η συνεργασία με την ΕΤΕπ στην ενεργοποίηση του Ταμείου Έρευνας και Καινοτομίας (50 εκατ. εθνικό ΠΔΕ, 150 εκατ. ευρώ ΕΤΕπ).

Αναφορικά με το σκέλος της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημείωσε ότι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), θα ενεργοποιηθούν εντός του 2016, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το Ταμείο Μικροπιστώσεων. Αναλυτικότερα, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα μοχλευτούν συνολικά πόροι 1δισ. ευρώ, ενώ μέσω του Ταμείου Συμμετοχών 300 εκατ. ευρώ.

Απάντηση