Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Προσυνέδριο της ΠΟΒΑΣ στο Ναύπλιο

προσυνέδριο-ΠΟΒΑΣ-Ναύπλιο

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή εκδήλωση στο Ναύπλιο το Σάββατο 5 Μαϊου 2018, στον Ιστορικό χώρο του Βουλευτικού, Πρώτη Βουλή των Ελλήνων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΠΟΒΑΣ σε συνεργασία με το Αργολικό Σωματείο Σιδήρου Αλουμινίου ΑΣΣΑ και την εταιρεία Profilmedia διοργάνωσαν μια εξαιρετική εκδήλωση στα πλαίσια της διεξαγωγής του 7ου Πανελλήνιου Συνέδριου που θα γίνει στα Τρίκαλα 19-20-21 Οκτωβρίου 2018, στο Αnanti City Resort.

Σημαντικά τα θέματα του Προσυνεδρίου από αξιόλογους ομιλητές, άγγιξαν τους συμμετέχοντες, καθότι ήταν επίκαιρα τόσο για τους Κατασκευαστές, όσο και για τους ιδιώτες που παρακολούθησαν, όπως το Εξοικονόμηση Κατ΄οίκον ΙΙ, το ΠΟΒΑΣ-FPC, η πιστοποίηση και εκπαίδευση, δυνατότητες και ευκαιρίες από τα κοινοτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Κατά την διάρκεια των ομιλιών έγιναν παρουσιάσεις ποιοτικών αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου από εκπροσώπους της βιομηχανίας διέλασης.

Ο Πρόεδρος του τοπικού Σωματείου, Ανδρέας Μαρινάκης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε συνοπτικά στα  σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του Κλάδου. Επίσης αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Σωματείο μέσα από συλλογικές ενέργειες και πάντα στο πλάι της Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κος Θεόφιλος Παγιάτης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία χωρίς φόβο και αναβλητικότητα έχει αναλάβει ένα βασικό, επιτελικό και διευκολυντικό ρόλο στον Κλάδο μέσα από μια σειρά δράσεων. Προσπαθεί με επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα να συλλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες και διαφορετικές απόψεις από τους ανθρώπους του Κλάδου, να δίνει λύσεις όπου υπάρχουν δίνοντας έμφαση στην επόμενη μέρα. Δεν θα συμβιβαστούμε είπε με λανθασμένες κινήσεις, αλλά θα προωθήσουμε την συστράτευση των κατασκευαστών με την υπόλοιπη αλυσίδα σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και οχύρωσης του Κλάδου.

Έχουμε την τόλμη να προτείνουμε ενέργειες με καθαρές κουβέντες.

Μερικοί προσπαθούν να ανταγωνιστούν την Ομοσπονδία, με αποσπασματικό τρόπο, και οδηγούνται σε υπερβολές οι οποίες σκοπό έχουν να θολώσουν τα νερά.

Όταν ανακοίνωσε η ΠΟΒΑΣ την έναρξη εκπαιδεύσεων για το επικαιροποιημένο Σ.Ε.Π ΠΟΒΑΣ FPC, έσπευσαν και άλλοι πολλοί να ανακοινώσουν σεμινάρια και μάλιστα με διάφορα ελκυστικά τεχνάσματα. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός. Όπως επίσης και το ότι κάποιοι θεωρούν πως είναι καταλληλότεροι να εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους μας και να τους πιστοποιήσουν.

Στέκονται απέναντι στην Ομοσπονδία αλλά για ποιο λόγο έχει αξία να δούμε. Το μόνο που δεν θα επιτρέψει η ΠΟΒΑΣ είναι η εκμετάλλευση των συναδέλφων κατασκευαστών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία διαθέτει το επιστημονικό συμβούλιό της και συνεργάζεται για κάθε μια από τις δράσεις της αναφορικά με την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του Κλάδου, με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως το ΕΜΠ, το Πολυτεχνείο της Κρήτης, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ΚΑΠΕ, τον ΟΑΕΔ, το ΤΕΕ. Δεν έκανε τίποτα αυθαίρετα και χωρίς να ακολουθεί κανόνες.

Η ΠΟΒΑΣ είναι αυτή που προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο της σύνδεσης του Κλάδου με τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση, το δρόμο της μαθητείας νέων ανθρώπων στις επιχειρήσεις του Κλάδου. Είναι η ΠΟΒΑΣ που εκπαίδευσε εκπαιδευτές με ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση ώστε να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου, είναι αυτή που αγωνίστηκε για τις τιμές που ορίστηκαν στο Νέο Εξοικονόμηση ΙΙ. Η ΠΟΒΑΣ είναι που μίλησε για την εφαρμογή προτύπων στους ευρωπαίους εταίρους μας.

Αυτοί λοιπόν που θυμήθηκαν τώρα τον κατασκευαστή και αμφισβητούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία, πρέπει να γνωρίζουν ότι εκπροσωπεί τους κατασκευαστές της Ελλάδας και μάλιστα με ένα τρόπο δημοκρατικό που καθορίζει και τον ηγετικό ρόλο της στον Κλάδο.

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση Βουλευτές του Νομού Αργολίδος. Ο κος Γκιόλας Ιωάννης από το ΣΥΡΙΖΑ, oοποίος ανέφερε ότι περίπου 55.000 νοικοκυριά μπήκαν στο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι ενώ οι αρχικοί πόροι ήταν 350 εκατ. ευρώ και κάλυπταν 27.000 νοικοκυριά, αυξήθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ και μαζί με τα 250 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Ο κος Ανδριανός Ιωάννης από τη Νέα Δημοκρατία συνεχάρη τους διοργανωτές και δήλωσε ότι είναι μία πρωτοβουλία που καταδεικνύει τη δυναμική του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου και των ανθρώπων του, οι οποίοι επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μία ανάσα και σημαντικό εργαλείο είναι το νέο πρόγραμμα και οι υπόλοιπες δράσεις που ενθαρρύνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο κος Μανιάτης Ιωάννης πρώην Υπουργός ΠΕΚΑ, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφερόμενος στους παρευρισκόμενους είπε: Άντεξαν στην κρίση γιατί  το 2011-2014, με το εξοικονομώ στηρίξαμε τον Κλάδο, αναβαθμίσαμε 40.000 κατοικίες, επενδύσαμε 500 εκατ. ευρώ,  δημιουργήσαμε 12.000 θέσεις εργασίας. Πρότεινε λοιπόν το νέο megaprojectτης χώρας ύψους 1 δισ. ευρώ, με φοροαπαλλαγές και ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ ώστε να δοθεί η ευκαιρία για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα της χώρας.

Ο κος Δουκίδης Γιώργος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ζήτησης στην εγχώρια αγορά και στην αξιοποίηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ». Σκοπός μας είναι να κινητοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του Κλάδου με στόχο την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού, την ανάδειξη της σημασίας του ευρύτερου ρόλου της βιομηχανίας στην εθνική οικονομία και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυσή της, τα μέτρα στήριξης των μικρών εταιρειών και τέλος της ανταγωνιστικότητας του Κλάδου που θα τον ισχυροποιήσει περισσότερο στις διεθνείς αγορές. Σχετικά με το εξοικονομώ τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά τη μαζική συμμετοχή των πολιτών και εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα με τις διαδικασίες, το σύστημα των αιτήσεων και τη χρηματοδότηση αναμένουμε να έχει θετική επίδραση στον Κλάδο της διέλασης και των κατασκευαστών. Σημαντικά επίσης θέματα που δίνουμε έμφαση είναι η σήμανση CE, η πιστοποίηση από κοινοποιημένους φορείς των συστημάτων αλουμινίου, η ύπαρξη ελαχίστων ποιοτικών προδιαγραφών για κουφώματα σε δημόσια έργα, η πάταξη της παράνομης εμπορίας απομιμητικών προϊόντων η κυκλική οικονομία κ.λπ. Επίσης θα δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση μέσω του προγράμματος που εγκρίθηκε, σε συνεργασία με το ΣΒΒΕ για την εκπαίδευση των κατασκευαστών και των στελεχών των εταιρειών. Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου είπε, επίσημα στηρίζει και συμμετέχει στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΒΑΣ.

Ο κος Ιωαννίδης Μιχάλης από το Σύνδεσμο Εμπόρων Αλουμινίου Αττικής καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και συνεχάρη τους διοργανωτές για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης. Δήλωσε ότι θα είναι κοντά μας και στο Συνέδριο στα Τρίκαλα τον Οκτώβριο 2018.

Στο Προσυνέδριο συμμμετείχε και το Σωματείο Σιδηρουργών & Αλουμινοκατασκευαστών Ν. Τρικάλων, το οποίο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κος Γκαραγκούνης, ο οποίος έκανε και χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα φιλοξενήσουν στα Τρίκαλα και μέλη του Δ.Σ.

Επίσης παρευρέθησαν μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Καταστηματαρχών Σιδηροαλουμινοκατασκευαστών Νίκαιας-Κορυδαλλού & Πέριξ

Παρευρέθη επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ν. Αργολίδας κος Δαμούλος Φώτης.

Ο Προϊστάμενος Καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, κος Μαργέτας Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαδικασίες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα. Η Εθνική Τράπεζα, υποστηρίζοντας έμπρακτα πρωτοβουλίες που προστατεύουν το περιβάλλον και αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία της από το προηγούμενο πρόγραμμα, συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», προσφέροντας: γρήγορη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων χρηματοδότησης ωφελούμενων γρήγορη διαδικασία ολοκλήρωσης πληρωμών/εκταμιεύσεων δανείου δυνατότητα παροχής βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης σε αναδόχους / προμηθευτές για την κάλυψη του κόστους υλοποίησης των παρεμβάσεων. Με ταχύτητα και υπευθυνότητα, η Εθνική Τράπεζα παρέχει στους ωφελούμενους άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση σε όλα τα στάδια του προγράμματος, από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής και λήψης χρηματοδότησης, την εκπόνηση της ενεργειακής μελέτης έως και την υλοποίηση του έργου.

Ακολούθησε ο κος Χάρης Δούκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Ξεκλειδώνοντας τις Επενδύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας – Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες και Δράσεις». Οι επενδύσεις είπε σήμερα είναι περίπου οι μισές από τις απαιτούμενες, είναι περίπου το ένα πέμπτο αυτών που χρειαζόμαστε για να πιάσουμε τους στόχους για το 2050.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής πολιτικής, έτσι στις 22 Ιουνίου 2017, το EEFIG Under writing Toolkit παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του EU Sustainable Energy Week. Σκοπός η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να σχεδιάσουν καλύτερα χρηματοπιστωτικά προϊόντα για επενδυτικά έργα ενεργειακής απόδοσης:

  • Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης
  • Βοήθεια σε ιδιώτες που επιδιώκουν να προσελκύσουν κεφάλαια, που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
  • Ανεξάρτητοι Διαπιστευμένοι Πάροχοι Διασφάλισης Ποιότητας, εξετάζουν το έργο σε σχέση με τη συμβατότητα του με το ICP και πιστοποιεί τα έργα που πληρούν τις προδιαγραφές ως έργα IREE™ – Investor Ready Energy Efficiency
  • Οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές δύνανται να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις με αυξημένη εμπιστοσύνη βασιζόμενοι στην προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενέργειας

Στα πλαίσια του Προσυνεδρίου απονεμήθηκαν πιστοποιητικά ΠΟΒΑΣ FPC στους κ.κ. Σαμβέλ Ζατικιάν, Παγιάτη Θεόφιλο, Σολιδάκη Π. & Μ. ΟΕ, Pontalumin-Αφοί Παπαγιαννίδη ΟΕ, Dimmetal-Μανέτας Δημήτριος, Haldoor-Χάλαρης Γεώργιος.

H πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων αποτελεί ένα αναγκαίο εφόδιο για να μπορεί ο κατασκευαστής να βγει στην αγορά εργασίας, είπε ο κος Μιχάλης Τζάμαλης, επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην εκτέλεση του επαγγελματικού μας έργου και παρουσιάζεται ως προαπαιτούμενο όταν συνδέεται με την είσοδο της επιχείρησης σε νέους τομείς και αγορές όπου απαιτούνται σχετικές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά.

Δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια και «λύση για όλα τα προβλήματα». Αυτό που πρωτίστως έχουμε ανάγκη είναι ένα αποδεκτό σύνολο κριτηρίων για το πότε  και με ποιο σκοπό θα προχωρούμε σε διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων. Δε χρειάζονται δράσεις πιστοποίησης «παντού και πάντα».

Η ΠΟΒΑΣ έχοντας διαγνώσει την ανάγκη κατάρτισης και πιστοποίησης προσόντων των επαγγελματιών κατασκευαστών αλουμινίου – σιδήρου και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έχοντας εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης προχώρησαν σε δύο συνεργασίες με τελικό αποτέλεσμα την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των ατόμων που απασχολούνται στο επάγγελμα του κατασκευαστή ειδών αλουμινίου – σιδήρου .

Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ» και τις νέες ΤΟΤΕΕ ανέπτυξε στην ομιλία του ο κος Στέλιος Λαμπρακόπουλος, υπεύθυνος εκπαίδευσης και πιστοποιήσεων της ΠΟΒΑΣ. Αναφέρθηκε στη Νομοθεσία στην οποία βασίζεται το Εξοικονόμηση II στις Αλλαγές Θερμοπερατότητας για νέα κτίρια, στο Uw με χρήση επικαθήμενου ρολού, στοδιορθωμένο συντελεστή θερμοπερατότητας κουφωμάτων, για τον Αερισμό από εξώπορτες καθώς και για τον Ακούσιο Αερισμό στα κουφώματα.Μίλησε επίσης αναλυτικά για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ και τα γενικά χαρακτηριστικά του προγράμματος,τις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων και εστίασε στην αντικατάσταση κουφωμάτων. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών, στο θέμα των προκαταβολών και της αποπληρωμής των προγραμμάτων.

Οι πρακτικές εφαρμογές υαλοπινάκων για εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο αλλά και η ευκαιρία για αναβάθμιση με επιδόσεις σε ηχομείωση και ασφάλεια, ήταν το θέμα του κου Ηλιάδη Γιώργου PhD, Mech Eng, από την SaintGobain. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και κυρίως μίλησε για το κέλυφος του κτιρίου, τα μεγάλα ανοίγματα, τη θερμική άνεση σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες, την εκτεταμένη χρήση του γυαλιού στα κτίρια και γενικότερα για τους δείκτες επίδοσης υαλοπινάκων και τους τρόπους αύξησης της θερμικής αντίστασης του υαλοπίνακα, καθώς και τον εύκολο υπολογισμό του Uw και της πιθανότητας εμφάνισης συμπύκνωσης με την εφαρμογή Caluwin σε iOS και Android και online στο swisspacer.com/en/caluwin

Τέλος, ο κος Καπετάνιος Παναγιώτης Ενεργειακός Επιθεωρητής, μίλησε για την αλλαγή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης και Εφαρμογής του Εξοικονομώ ΙΙ με παραδείγματα, ώστε να είναι κατανοητά από τους συμμετέχοντες.

Ένα βασικό στοιχείο που διακρίνουμε είπε, στον νέο ΚΕΝΑΚ, είναι ο διαχωρισμός των νέων κτιρίων από τα υφιστάμενα. Μια διαφοροποίηση σε σχέση με τον παλαιό ΚΕΝΑΚ είναι ότι οι υπολογισμοί για την ενεργειακή απόδοση, γίνονται ξεχωριστά για κάθε κύρια χρήση των επιμέρους κτιριακών μονάδων. Ομοίως, έχουν μεταβληθεί προς το αυστηρότερο οι τιμές του Μέγιστου επιτρεπόμενου μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας (Um), ανά κλιματική ζώνη, για τα νέα κτίρια, ενώ διατηρούνται οι τιμές του παλαιού ΚΕΝΑΚ για τα υφιστάμενα.

Από την Εuropa Profil Aλουμίνιο, o κος Χρήστος Λουκάς Υπεύθυνος Marketing, παρουσίασε τα Ενεργειακά Συστήματα Αλουμινίου της εταιρείας, ιδανικά για την αντικατάσταση κουφωμάτων με το Εξοικονομώ με Europa.

Ο κος Συναδινός Σπύρος αναφέρθηκε στην εταιρεία Αnalko και ιδιαίτερα στην ανοδίωση, ηλεκτροστατική βαφή, προανοδίωση και τις αποχρώσεις ξύλου.

Σημαντική και η παρουσίαση του κου Γριβέα Σπύρου Marketing & Communications Manager της Aluminco, για τα κορυφαία Eνεργειακά Συστήματα Αλουμινίου, που υπερκαλύπτουν τον ενεργειακό στόχο του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ» και μεγιστοποιούν τις αποδόσεις.

Εξίσου σημαντική και η παρουσίαση του κου Κατσικαλή Παναγιώτη Διευθυντή Πωλήσεων της Ultra Aluminium Systems για τα συστήματά της που δίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης απεριόριστων έργων.

O κος Γιώργος Μπολιάς, προϊστάμενος πωλήσεων χρωμάτων πούδρας Νeokem Α.Ε. παρουσίασε τα υπερανθεκτικά χρώματα πούδρας της εταιρείας, τα οποία προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Έκανε μία αναφορά στην εταιρεία και τα χρώματά της που αναγνωρίζονται και διανέμονται διεθνώς, μέσω των θυγατρικών της και των συνεργατών της  σε περισσότερες από 25 χώρες. Επίσης μίλησε για το χρώμα στα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου και τις βασικές εφαρμογές των χρωμάτων πούδρας στην κατασκευή.

Ακολούθησε ελαφρύ γεύμα στον προαύλιο χώρο του Βουλευτικού.

To Προσυνέδριο στο Ναύπλιο στήριξαν με τη χορηγία τους οι εταιρείες

Mεγάλοι Χορηγοί: Εuropa Profil Αλουμίνιο, Aluminco, Ultra Aluminium Systems, Neokem
Xορηγοί: Alumil, Etem, Θεμέλιο, Κοστολόγηση Κουφωμάτων, GS Στρατηγέλλης, Δούκας, Rolka, Inver, Extraplastica, Extracolor
Yποστηρικτές: Exalco, Panidis, SaintGobain, Aperto, Security Lock, Metallo Roll, Ρολλοδυναμική, Alumin Rolls.

Ειδική Χορηγία: Analko

Οργάνωση: Profilmedia

Απάντηση