Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού του Δήμου Αρταίων

Δήμος-Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Ηπείρου, ολοκλήρωσε τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του για το 2030.


Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, στα πλαίσια της προσχώρησης του Δήμου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Σύμφωνου των Δημάρχων, εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας (ΣΔΒΕ), το οποίο έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 40% εντός των ορίων του Δήμου, έως το έτος 2030.

Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός υλοποιήθηκε με την συμμετοχή των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων».

Σύμφωνα με την Απογραφή Κατανάλωσης Ενέργειας και Εκπομπών, στο Δήμο Αρταίων κατά το έτος αναφοράς 2014, εκπέμφθηκαν συνολικά 165.279 τόνοι CO2, από τους οποίους 36% από τις οδικές μεταφορές, 35% από τον οικιακό τομέα, 10% από τον πρωτογενή τομέα, 9% από τον τριτογενή τομέα, 6% από τον δευτερογενή τομέα και 4% από τα δημοτικά κτίρια & εγκαταστάσεις, οχήματα και τον οδοφωτισμό.

Στο Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας περιγράφονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Παρουσιάζονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης των προτάσεων.

Ο Δήμος Αρταίων, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2, έχοντας ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε κτίρια Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση σε ένα σχολικό κτίριο, δύο (2) κλειστά γυμναστήρια και στο κολυμβητήριο Άρτας.

Στο προσεχές διάστημα, θα οριστικοποιηθούν οι ενεργειακές μελέτες που αφορούν την εκτεταμένη διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου και ζωνών πεζοδρομίων στον αστικό ιστό της πόλης, καθώς και της αναβάθμισης οδοφωτισμού και κτιρίων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ELENA, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ωρίμανση των αντίστοιχων έργων.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει καταθέσει πέντε (5) προτάσεις χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ οι οποίες αφορούν την βιοκλιματική ανάπλαση χώρων πρασίνου και άλλων κοινόχρηστων χώρων.

Υψίστης σημασίας θεωρείται η μείωση εκπομπών CO2 που μπορεί να επιτευχθεί στα δημοτικά κτίρια, στις εγκαταστάσεις υποδομών και στον δημοτικό φωτισμό.

Εφαρμόζοντας σταδιακά τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς άμεσης αρμοδιότητας του, ο Δήμος Αρταίων  θα αποτελέσει πρότυπο τόσο για τους δημότες (οικιακός τομέας).

Ο Δήμος θα προχωρήσει επίσης στην σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας, προκειμένου να διευκολύνει τους φορείς του δευτερογενή και τριτογενή τομέα, να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση