Με διαγωνισμό τον Ιούνιο ξεκινάνε και πάλι τα φωτοβολταϊκά

καθαρή ενέργεια

Με ένα διπλό μειοδοτικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 50 MW, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει και πάλι την αγορά της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, μετά από την απόλυτη επενδυτική άπνοια που υπήρξε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Στην ουσία πρόκειται για δύο πιλοτικούς διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο:

Ο ένας θα αφορά τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά (το όριο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αλλά κατά πάσα πιθανότητα «μεγάλα» θα θεωρούνται τα πάνω από 2 MW, παρότι υπάρχουν σκέψεις να τεθεί το όριο στο 1 MW) για έργα συνολικής ισχύος 35 – 40 MW.
Ο δεύτερος θα αφορά τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή εκείνα που έχουν ισχύ από 500 KW έως 1 ή 2 MW (ανάλογα που θα τεθεί το όριο) για έργα συνολικής ισχύος 10 – 15 MW.

Για τη διενέργεια των πιλοτικών διαγωνισμών θα οριστεί ένα ανώτατο όριο τιμής (ταβάνι) και οι υποψήφιοι επενδυτές θα καλούνται να μειοδοτήσουν επί της τιμής αυτής, να δηλώσουν δηλαδή πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή δέχονται να είναι η τιμή που θα εισπράττουν ανά Κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ταβάνι» για τους διαγωνισμούς θα οριστεί στα επίπεδα των 90 – 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μέχρι σήμερα για κάποιον που θα ήθελε να εγκαταστήσει νέο φωτοβολταϊκό η τιμή ήταν κάτω από τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, γεγονός που καθιστούσε ασύμφορη κάθε σκέψη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών (feed-in-tariffs), και η τιμή διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η διαδικασία των διαγωνισμών είναι ίδια με αυτή που προβλέπεται στο νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΝ και αναμένεται να κοινοποιηθεί ως τελική πρόταση στους θεσμούς στο επόμενο διάστημα. Όμως οι διαγωνισμοί για τα φωτοβολταϊκά θα προχωρήσουν ανεξάρτητα και παράλληλα με τη διαδικασία κατάρτισης του οριστικού σχεδίου για τις ΑΠΕ. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν απαγορεύει κάτι τέτοιο. Τα δεδομένα μάλιστα που θα προκύψουν από τους πιλοτικούς διαγωνισμούς θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη της παραπέρα πορείας.

Παρότι η ισχύς που θα «βγεί» αρχικά είναι μικρή, οι προγραμματιζόμενοι διαγωνισμοί έχουν κυριολεκτικά θέσει σε συναγερμό τις εταιρείες φωτοβολταϊκών, καθώς βλέπουν ότι δημιουργούνται προοπτικές να αναθερμανθεί ο κλάδος, έστω και με υποτονικό ρυθμό, και να διασωθούν, κάποιες έστω από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Απάντηση