Lap Pool House: Η εντυπωσιακή κατοικία στην Τήνο διεκδικεί το βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe

Lap-Pool-House

Το Lap Pool House, του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλλα, διεκδικεί το υψηλού κύρους Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe.


Το Lap Pool House, ένα από τα πιο ιδιαίτερα και γνωστά έργα του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλλα, διεκδικεί το υψηλού κύρους Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe.

Το βραβείο, το οποίο αναγνωρίζει και τιμά την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, αντικατοπτρίζει τόσο την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής έκφρασης όσο και τον ρόλο της ως ενοποιητικού στοιχείου για τον καθορισμό ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η κατοικία στην Τήνο, ένα νησί που χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονική λιτότητα και εντυπωσιακό τοπίο, είναι εμπνευσμένη από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων και αναδύεται από το φυσικό τοπίο σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό στοιχείο που την περιβάλλει.

Το Lap Pool House αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του γραφείου Aristides Dallas Architects καθώς σε όλα τα έργα του δείχνει πως στόχος είναι να θέσει την εγχώρια αρχιτεκτονική σε νέα πρότυπα και να της δώσει μια νέα θέση στο ελληνικό τοπίο.

Mε δεδομένο πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική και το πόσο σημαντικός ήταν ανέκαθεν ο ρόλος του αρχιτέκτονα, για τον Αριστείδη Ντάλλα, η αρχιτεκτονική, με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, καλείται να ενταχθεί με σεβασμό αλλά και ουσία στον εκάστοτε τόπο. «Το αποτύπωμα που αφήνει ο σχεδιασμός διαμορφώνει το σύγχρονο αστικό τοπίο, τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου. Αυτή η διάκριση μας θυμίζει ότι υπάρχουν φορές που η αρχιτεκτονική ξεπερνάει τα στενά όρια της ένταξης στο τοπίο και γίνεται η ίδια ένα ‘statement’. Ένα τέτοιο παράδειγμα «δήλωσης» αποτελεί και το Lap Pool House», αναφέρει ο αρχιτέκτονας.

The Lap Pool House – Η κατοικία στην Τήνο

Το Lap Pool House, εμπνευσμένο από τις κοιλότητες και προεξοχές των βράχων του νησιού, αναδύεται από το φυσικό τοπίο ως μια ανθρωπογενής σπηλιά.

Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσα από μία ρωγμή στην πλάτη του κτιρίου, ενώ επιμέρους σχισμές στο δώμα επιτρέπουν την δίοδο στο κυκλαδίτικό φως και στον αέρα.

Η μακρόστενη πισίνα είναι ένα από τα πιο θεαματικά στοιχεία του έργου καθώς το υγρό υγρό στοιχείο έρχεται σε αντίστιξη με τη βραχώδη υφή του εμφανούς σκυροδέματος. Το Lap Pool House άλλωστε αποτελεί κατοικία μιας κολυμβήτριας και δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει δυναμική παρουσία του νερού.

Το «καμουφλάζ» της κατοικίας εξασφαλίζει μια ενιαία πλάκα από μπετόν με φυτεμένο δώμα που μοιάζει να αποτελεί φυσική συνέχεια του εδάφους και στεγάζει τους τρεις κτιριακούς όγκους. Οι δύο όγκοι που προεξέχουν από την πλάκα, κάθετα ο ένας προς τον άλλο και βρίσκονται αντιδιαμετρικά του κτιρίου συνιστούν τους ιδιωτικούς χώρους, ένα υπνοδωμάτιο κι έναν ξενώνα.

Στον ίδιο όγκο υπάρχει και ένας προστατευμένος ημιυπαίθριος χώρος που καδράρει τη θέα προσφέροντας συνολικά την αίσθηση ενός καταφυγίου. Στον ενδιάμεσο χώρο, κάτω από την πλάκα διαμορφώνονται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, απόλυτα συνδεδεμένες με τον υπαίθριο χώρο. Όλη η δυναμική του κτιρίου υπογραμμίζεται με τον γραμμικό όγκο της πισίνας που προεξέχει από την πλαγιά και κατευθύνει το βλέμμα στον ορίζοντα.

H ταινία μικρού μήκους «Lap Pool House» της Μαριάνας Μπίστη παρουσιάζει την υψηλή αισθητική του έργου με την παρουσία τριών αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Συγχρονισμένης Κολύμβησης, της Μαρίας Αλζιγκούζη – Κομηνέα, της Ελένης Παπανδρέιου και της Ευαγγελίας Πλατανιώτη.

ID του έργου THE LAP POOL HOUSE

Τοποθεσία:ΤΗΝΟΣ
Αρχιτεκτονική μελέτη: ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS
Ομάδα σχεδιασμού:ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΝΤΑΛΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Στατική μελέτη:ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΔΙΤΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ
Η/Μ μελέτηΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΝΤΗΣ
Κατασκευή:AEGEAN CONSTRUCTION
Φωτογραφίες:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ
Βίντεο:ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΠΙΣΤΗ
Προμηθευτές:– Επίπλωση DESIGN PLAZA
– Δάπεδα MAPEI
– Κουφώματα ALUMIL

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση