Κύπρος: Θέσεις Εργασίας Αξίας 1 Δις Ευρώ Φέρνουν τα Ενεργειακά Κτήρια

Γύρω στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των θέσεων εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη και ειδικότερα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Κύπρο.
Όπως εξήγησε στο EnergyNews ο βουλευτής του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ως χώρα με οικονομική κρίση θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δημιουργώντας θέσεις εργασίας, όπως έχουν κάνει πολλές χώρες εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός προς αυτή την κατεύθυνση που θα στηρίζει οικονομικά όσους δεν έχουν άμεσα τα κεφάλαιο για να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Αν λοιπόν για παράδειγμα μια επιχείρηση καταναλώνει ενέργεια αξίας 1 εκατ. ευρώ ετησίως, θα καλέσει τους ειδικούς να μελετήσουν το κτίριο και την κατανάλωση του. Οι ειδικοί θα του πουν να λάβει μια σειρά από μέτρα, με τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση του λογαριασμού ρεύματος κατά 300 ευρώ πχ. Με αυτή την εξοικονόμηση ο επιχειρηματίας θα μπορέσει πολύ γρήγορα να αποσβέσει την αρχική επένδυση. Κατ’ επέκταση στόχος είναι να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου αυτό που κάνουν τα κράτη που θέλουν να συμβάλουν ουσιαστικά προς αυτή τη κατεύθυνση δημιουργούν ένα ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί τέτοια έργα μιας και θα είναι σίγουρο ότι μέσα από τις εξοικονομήσεις θα τα λάβει πίσω.

«Έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα μειωθεί η ζήτηση για ενέργεια, θα βελτιωθούν οι συνθήκες των κτιρίων προς όφελος των κατοίκων ή των εργαζόμενων και το κράτος θα πιάσει τους περιβαλλοντικούς του στόχους. Είναι μια λύση με την οποία κερδίζουν όλες οι πλευρές. Σημασία έχει να στηθεί το ταμείο και να ετοιμαστούν τα σωστά συμβόλαια που θα έχουν τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.
Πηγή: energynews.com.cy

Απάντηση