Κύπρος και Σουηδία ενώνουν δυνάμεις για ΑΠΕ

Η συνεργασία Κύπρου – Σουηδίας για την προώθηση της υλοποίησης καινοτόμων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής NER300, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη με την Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο Anna Olsson Vrang.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κουγιάλης τόνισε τη σημασία της υλοποίησης τέτοιων έργων που έχουν διττό στόχο, πρώτον την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και κάλυψη των στόχων για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και δεύτερο την ενεργοποίηση επενδύσεων και εκταμίευση σημαντικών κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό.

Η Πρέσβειρα της Σουηδίας σημείωσε την ανάγκη και πρόθεση για συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα της κλιματικής αλλαγής γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην προώθηση καινοτόμων έργων ΑΠΕ.

Ο κ. Κουγιάλης με τη ευκαιρία της συνάντησης αναφέρθηκε σε σχετική επιστολή του προς τον Επίτροπο Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Miguel Arias Canete, με την οποία εισηγείται αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από την ΕΕ των έργων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του NER 300 και ζήτησε την στήριξη της Σουηδίας στο θέμα που αναμένεται να εγερθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.

Απάντηση