«Κύμα ανακαινίσεων» στην Ευρώπη προωθεί η Κομισιόν

ανακαινίσεων

Στόχος ο υπερδιπλασιασμός των ανακαινίσεων την επόμενη δεκαετία.


Τη στρατηγική της «Κύμα ανακαινίσεων» δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά ανακαινίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη δεκαετία και να διασφαλίσει ότι οι ανακαινίσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και αποδοτικότερη χρήση των πόρων.

Η στρατηγική θα δώσει προτεραιότητα σε δράσεις σε τρεις τομείς: την απανθρακοποίηση της θέρμανσης και της ψύξης, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις, και την ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία και διοικητικά κτίρια.

Η Κομισιόν προτείνει να αρθούν οι υφιστάμενοι φραγμοί σε ολόκληρη την αλυσίδα ανακαίνισης με μια σειρά μέτρων πολιτικής, χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων τεχνικής βοήθειας.

Η στρατηγική θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυστηρότερους κανονισμούς, πρότυπα και πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων για τον καθορισμό καλύτερων κινήτρων για ανακαινίσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής καθιέρωσης υποχρεωτικών ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια, επικαιροποιημένων κανόνων για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και ενδεχόμενης επέκτασης των απαιτήσεων ανακαίνισης κτιρίων του δημοσίου τομέα.

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Επίσης, δρομολογείται η δημιουργία ενός Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, ενός διεπιστημονικού εγχειρήματος που συντονίζεται από μια συμβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν επιστήμονες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, πολεοδόμοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους για να καλλιεργήσει μια νέα ευρωπαϊκή αισθητική που θα συνδυάζει τις επιδόσεις με την εφευρετικότητα, θέλοντας να καταστήσει τα βιώσιμα περιβάλλοντα προσιτά σε όλους και να συνταιριάξει εκ νέου το οικονομικά προσιτό με το καλλιτεχνικό

Πηγή: Build

Απάντηση