Οι Αλουμινοκατασκευαστές των Χανίων εκπαιδεύτηκαν και βρίσκονται στη διαδικασία της πιστοποίησης υπό την αιγίδα της Π.Ο.Β.Α.Σ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου Σιδήρου) αλλά και του τοπικού Συλλόγου Μεταλλοκατασκευαστών Χανίων “ο Ήφαιστος”.
Το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο Αkali πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια πιστοποίησης και στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι έδωσαν εξετάσεις με τον κ. Mιχάλη Φραγκουλάκη να πρωτεύει (επιτυχία 100%).
Μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο πρόεδρος της Π.Ο.Β.Α.Σ κ. Θεόφιλος Παγιάτης τόνισε πως τα επόμενα χρόνια πολλές εργασίες του κλάδου θα γίνονται από αποκλειστικά πιστοποιημένους επαγγελματίες. «Προσπαθούμε να προλάβουμε τις εξελίξεις! Ήδη η πιστοποίηση έπρεπε να είχε εφαρμοστεί π.χ.
Τα Ενεργειακά κουφώματα για τα οποία υπάρχει απαίτηση ενεργειακής απόδοσης στον κτηριακό τομέα θα έπρεπε να εγκαθιστούν και να κατασκευάζουν μόνο πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Αυτό στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει γίνει γιατί δεν υπάρχει ένας ικανός αριθμός επαγγελματιών ώστε το Υπουργείο να μπορεί να το θεσπίσει. Κάνοντας αυτές τις ενέργειες και υποκαθιστώντας σε ένα μεγάλο μέρος το κράτος θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν οργανισμοί όπως η Architectural Aluminium Academy που κάνουν εξαιρετικά σεμινάρια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για το σεμινάριο που έγινε στα Χανιά ο κ. Θεόφιλος Παγιάτης έκανε λόγο για «εξαιρετική δουλειά, πολύ ενημερωμένο από επαγγελματίες που συμμετέχουν στην παραγωγή. Έγινε με συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένη διαχείριση. Εξεπλάγην ευχάριστα γιατί έχουν πάρει εξαιρετικές αξιολογήσεις οι μετέχοντες καθώς κρίθηκαν πάνω σε δύσκολα θέματα που έχουν να κάνουν και με σύγχρονη τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη, δεδομένα).
Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται πάντα εκ του αποτελέσματος . Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στα 300 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί σε όλη την Ελλάδα και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, Ελπίζουμε τον Απρίλη να έχουμε τους πρώτους πιστοποιημένους με δικαιώματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση!».
Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Στριλιγγάς Πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλοκατασκευαστών Χανίων σημείωσε ότι «προσπαθούμε ως κλάδος να εξειδικεύσουμε τις ικανότητες των κατασκευαστών να τους κάνουμε πιο έμπειρους πάνω στις τεχνικές προδιαγραφές, να γνωρίζουν τα νομικά θέματα και να ξέρουν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η δουλειά του συλλόγου είναι να προστατεύσει βέβαια τα συμ φέροντα των συναδέλφων αλλά παράλληλα να ανεβάσει και το τεχνικό επίπεδο τους για να έχουμε ένα σωστό λαό ποιοτικό προϊόν για τον Χανιώτη καταναλωτή! Η εκπαίδευση δεν σταματάει εδώ συνεχίζουμε τα σεμινάρια και το σωματείο θα είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.
Για την εταιρεία “ALUMIL” που είχε την ευθύνη του σεμιναρίου ο υπεύθυνος του καταστήματος Χανίων κ. Νίκος Κοκολάκης υπογράμμισε πως «μέσω των σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής και των αυστηρών ποιοτικών ελέγχων, διασφαλίζουμε τη δημιουργία ανώτερων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη μας οδηγεί στην προσφορά μοναδικών λύσεων με πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των πελατών μας. προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου παγκοσμίως. Παράλληλα, και τα 12 εργοστάσιά μας στην Ευρώπη κατέχουν τις πλέον σύγχρονες γραμμές παραγωγής.»
Για το 50ωρο σεμινάριο “Προετοιμασίας Πιστοποίησης Κατασκευαστών” ο κ. Κοκολάκης υπογράμμισε πως « σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στους εργαζόμενους του κλάδου των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, αναδυόμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται βάσει των νέων νομοθετικών αλλαγών και αναγκών στον τομέα των δομικών κατασκευών αλουμινίου. Εφοδιάζει τους κατασκευαστές με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες και αυξανόμενες ανάγκες του κλάδου, αλλά και για να επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης από τρίτο ανεξάρτητο φορέα ενισχύοντας τη θέση τους στην αγορά.
Συνδυάζοντας τη θεωρητική με την πρακτική εκπαίδευση, στόχοι του προγράμματος είναι η κατάρτιση των επαγγελματιών σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας από τις κατασκευές συστημάτων αλουμινίου, η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής απόδοσης στα έργα που αναλαμβάνουν, ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου στα νέα δεδομένα της αγοράς, καθώς και η αναβάθμιση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους.»
Αναφορικά με το αντικείμενο του σεμιναρίου αφορούσε: Το προϊοντικό μείγμα δομικών κατασκευών αλουμινίου – Νομοθετικό πλαίσιο, την οργάνωση και διαχείριση πόρων παραγωγής μονάδων αρχιτεκτονικών κατασκευών αλουμινίου, την κατασκευή – Ποιότητα – Διαδικασία απόκτησης CE, την αποξήλωση και εγκατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου».
ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΥΡΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στην δυσκολία εύρεσης προσωπικού για τα τεχνικά επαγγέλματα στάθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ κ. Θ. Παγιάτης. «Σε έρευνα που έχει γίνει είναι πλέον διαπιστωμένο πως τα νέα παιδιά στον κλάδο είναι πολύ λίγα. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων από 35 έως 50 και 55 και πολλοί άνω των 60 που ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οικογενειακές επιχει-ρήσεις που δεν μπορούν να βρουν τεχνίτες!
Ο λόγος είναι ότι ο κλάδος μαστίζεται από αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει. Μέσω ενός επαγγελματικού προσανατολισμού που πρέπει να γίνει στοχευμένα από το κράτος και άμεσα αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε. Πρέπει να γίνει όμως γρήγορα, δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό για πολύ καιρό γιατί είμαστε ένας κλάδος αναπτυσσόμενος, έχει μέλλον, παράγει φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα γιατί μιλάμε για εργασία υψηλής έντασης, είναι και ο δεύτερος εξαγωγικός κλάδος της χώρας!».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινίου κ. Θ. Παγιάτης (αριστερά) με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεταλλοκατασκευαστών Χανίων “Ο Ήφαιστος” κ. Γ. Στριλιγγά κατά την απονομή των βεβαιώσεων.