Καλύτερες μέρες για τη βιομηχανία του αλουμινίου

βιομηχανία του αλουμινίου

Ακόμη και αν ήταν προφανές ότι οι τιμές για τη βιομηχανία του αλουμινίου θα αυξηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί τον Αύγουστο.


Ο μήνας ξεκίνησε με πτώση του αλουμινίου, καθώς οι τιμές μειώθηκαν σύντομα κάτω από 1890 δολάρια ΗΠΑ/τόνο, πριν ξεπεράσουν την τιμή των $2000/t για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014.

Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου τελείωσε με την τιμή του μετάλλου στα US $2040/t, κέρδος περίπου 20% από την αρχή του έτους, το μεγαλύτερο ράλι μεταξύ 22 πρώτων υλών στον Δείκτη Εμπορευμάτων Bloomberg.

Ο λόγος για μια τέτοια απότομη αύξηση ήταν η είδηση ​​ότι οι αρχές της κορυφαίας επαρχίας παραγωγής αλουμινίου της Κίνας Shandong διέταξαν να τερματιστούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 3,21 εκατομμύρια τόνοι παράνομου δυναμικού τήξης, κάτι που υπερέβη τόσο τις προσδοκίες του κλάδου όσο και των αναλυτών.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης του Shandong (SDRC) διέταξε την Κίνα Hongqiao Group Ltd (τον μεγαλύτερο παραγωγό Al στον κόσμο) να κλείσει έως το τέλος Ιουλίου 2,68 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ο όμιλος Xinfa να κλείσει 530 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει νωρίτερα το κλείσιμο περίπου 2 εκατομμυρίων τόνων παρωχημένης χωρητικότητας, αλλά δήλωσε επίσης ότι θα την αντικαταστήσει, εξασφαλίζοντας ότι η συνολική παραγωγή για το τρέχον έτος παραμένει περίπου ίδια με την περσινή χρονιά, σε 6,5-7 εκατομμύρια τόνους.

Η επαρχία Shandong ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει στις 15 Νοεμβρίου τη συνολική παραγωγή των παραγωγών αλουμίνας και αλουμινίου που πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών κατά 30%, ενώ όσοι δεν πληρούν τα πρότυπα αυτά, να ενημερώνονται για την αναστολή των πράξεων.

Όσον αφορά το μέλλον, η μεγάλη ποσότητα ρύπανσης που εκπέμπεται από την κινεζική βιομηχανία σημαίνει ότι η βιομηχανία της δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί χωρίς περαιτέρω ελέγχους και χωρίς άδειες, ενώ όσοι έχουν άδειες εργασίας αλλά μολύνουν τον αέρα θα περάσουν από ετήσιους κύκλους παραγωγής.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ υποστηρίζει τα μέταλλα στην παρούσα κατάσταση.

Ο Δείκτης Bloomberg Dollar μειώθηκε κατά 8% για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σε καλό δρόμο για να σημειώσει τη μεγαλύτερη ετήσια ζημιά από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση το 2004.

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου ενδέχεται να παρουσιάσει σημαντικό έλλειμμα, σύμφωνα με το Wood Mackenzie Ltd. Η μείωση της παραγωγής 3,2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως ή 3 εκατομμύρια τόνοι σε τρέχοντα λειτουργικά ποσοστά αντιπροσωπεύει το 9% της συνολικής παραγωγής της Κίνας για το 2017.

«Η τάση είναι σίγουρα προς μια πολύ πιο στενή ισορροπία της αγοράς – “Δήλωσε ο αναλυτής Wood Mackenzie, με έδρα το Λονδίνο, Ami Shivkar.

Ωστόσο, μερικοί είναι πιο επιφυλακτικοί: οι αναλυτές του bearish είχαν ισχυριστεί ότι η Κίνα δεν θα μειώσει σοβαρά την παραγωγή και ότι σε υπερβολικά υψηλές τιμές αγοράς δεν θα υποχωρήσει.

Τώρα, υποστηρίζουν ότι το ράλι των τιμών δεν θα διαρκέσει πολύ. Οι ανερχόμενες τιμές θα συμβάλλουν στην επανέναρξη ορισμένων μονάδων, ενώ η νέα δυναμικότητα που έχει κλείσει από τις ρυθμιστικές αρχές θα επιτρέπεται να ξανανοίξει μετά το χειμώνα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι από τα μέσα του 2014, τα αποθέματα αλουμινίου που έχουν καταχωρηθεί στο LME έχουν μειωθεί συνεχώς, παρά τον αυξανόμενο όγκο παραγωγής στην Κίνα (αν και με προσωρινή απότομη πτώση στις αρχές του 2016).

Τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές του Πεκίνου ήταν σταθερές σε πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, κυρίως σε ημι-προϊόντα.

Περίπου 5 εκατομμύρια τόνοι των 7 εκατομμυρίων τόνων πλεοναζόντων μετάλλων που παράγονται από το 2008 έως το 2011 καταναλώνονται τώρα, σύμφωνα με τον όμιλο CRU.

Αυτό σημαίνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται σταδιακά και, υπό τις σημερινές συνθήκες της αγοράς (διαταραχές της παραγωγής και αυξανόμενη ζήτηση), δεν θα περάσει πολύ πριν από την παγκόσμια αγορά όχι μόνο έλλειμμα παραγωγής αλλά και έλλειμμα εφοδιασμού και αποθεμάτων.

Κίνα – η παραγωγή μειώνεται;

Σύμφωνα με στοιχεία του τελωνείου, η Κίνα εξήγαγε 440.000 τόνους αλουμινίου (κυρίως ημι-προϊόντα) τον Ιούλιο, μειωμένος κατά 4,35% από τον Ιούνιο (460.000 τόνους), αλλά κατά 12,8% τον Ιούλιο του περασμένου έτους (390.000 τόνους).

Οι ετήσιες εξαγωγές αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 6,8% σε 2,85 εκατομμύρια τόνους.

Η παραγωγή αλουμινίου στην Κίνα σημείωσε πτώση 8,2% τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε 2,69 εκατ. Τόνους, από 2,93 εκατ. Τόνους τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS).

Η παραγωγή του Ιουλίου μειώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση, αλλά η παραγωγή είναι ακόμη 7,5% υψηλότερη κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2017. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ήταν σκεπτικοί σχετικά με την ακρίβεια των αριθμών του γραφείου.

Στη συνέχεια, προβλέπεται η προσθήκη 2,39 εκατομμυρίων τόνων ετησίως νέας ικανότητας τήξης αλουμινίου στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε η έκθεση Shanghai Metal Exchange στην πρόσφατη έκθεση του τομέα του αλουμινίου.

Η χώρα πρόσθεσε νέα δυναμικότητα τήξης αλουμινίου 2.06 εκατομμύρια τόνους/έτος στο H1, ή 46% των εκτιμώμενων συνολικών νέων εθνικών δυνατοτήτων 4,45 εκατομμυρίων τόνων/έτος για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΜΜΕ.

Η Antaike προέβλεψε την εθνική παραγωγή ραφιναρισμένου αλουμινίου της Κίνας το 2017 για να φτάσει τα 36 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε ετήσια βάση.

Ο οργανισμός προέβλεψε την προσφορά και ζήτηση αλουμινίου της Κίνας να είναι σε ισορροπία το 2017, με πλεόνασμα 230.000 τόνων για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία από την ένωση μη σιδηρούχων μετάλλων της Κίνας έδειξαν ότι το κόστος εξόρυξης αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του κόστους παραγωγής στα χυτήρια αλουμινίου της Κίνας και κυμαίνεται από 0,20 γιουάν/kWh έως 0,35 γιουάν/kWh (3 – 5,3 USc/KWh) έχοντας λάβει προτιμησιακούς συντελεστές που απολαμβάνουν φθηνότερο κόστος.

Δημοσκόπηση του Reuters – οι τιμές αυξάνονται

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters για τα κοινά μέταλλα, που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του Ιουλίου και δημοσιεύθηκε πριν από τις τελευταίες περικοπές στην Κίνα και την αύξηση των τιμών του αλουμινίου, έδειξε ότι η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι οι τιμές των αλουμινίων θα διαμορφωθούν γύρω στα 1900 δολάρια ΗΠΑ/τόνο και άνω το 2017 2018.

Έτσι, η μέση (μέση) τιμή πρόβλεψης από 29 αναλυτές για το 2017 ήταν 1891 δολάρια ΗΠΑ/τόνο, το χαμηλότερο των 1786 δολαρίων ΗΠΑ/τόνο, ενώ το υψηλότερο 1955 δολάρια ΗΠΑ/τόνο. Όσον αφορά το 2018, η μέση τιμή πρόβλεψης είναι 1896 δολάρια ΗΠΑ/τόνο, το χαμηλότερο από τα 1675,5 δολάρια ΗΠΑ/τόνο και το υψηλότερο από τα 2175 δολάρια ΗΠΑ/τόνο, γεγονός που δείχνει ευρείες διαιρέσεις στις απόψεις των αναλυτών.

Ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση οι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για πλεόνασμα κατά 74%, τις αύξησαν τώρα κατά 52% – στους 125.000 τόνους.

Έχουν επίσης μειώσει το αναμενόμενο έλλειμμα για το επόμενο έτος κατά 87.000 τόνους από 200.000, σύμφωνα με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

“Θα περίμενε κανείς ότι η εφαρμογή όλων των αναστολών στο εγγύς μέλλον θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς ένα σταδιακό και σταδιακό μεσοπρόθεσμο σχέδιο”, δήλωσε ο Stephen Walker, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εξόρυξης στις RBC Capital Markets .

Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα ζητήματα εφοδιασμού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή, ενώ η τιμή μετρητών LME αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1918 δολ. ΗΠΑ ανά τόνο το τέταρτο τρίμηνο.

Τι να περιμένεις…

Φαίνεται ότι αυτή τη φορά η Κίνα είναι πολύ σοβαρή στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και οι περικοπές παραγωγής θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως ότου βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του αέρα.

Η Κίνα όπως είναι φανερό είναι δύσκολο να φέρει την τάξη στη βιομηχανία αλουμινίου και να εξαλείψει τη μη παραχωρημένη παραγωγική ικανότητα. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι οι περικοπές θα φέρουν την επανάσταση στην κινεζική βιομηχανία αυτό το χειμώνα, σε σύγκριση με τον τρόπο που λειτουργούσε όπως στο παρελθόν.

Ακόμα, το μεγάλο ερώτημα είναι:

Τι θα ακολουθήσει; Τι θα συμβεί μετά τους χειμερινούς μήνες και την προθεσμία της 15ης Μαρτίου.

Είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι οι παραγωγοί αλουμινίου, χάλυβα, τσιμέντου κ.λπ. θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τέσσερις μήνες περικοπές με αυξημένη παραγωγή κατά το υπόλοιπο της χρονιάς.

Και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι το χρονικό πλαίσιο για εκπομπές και νέφος θα αλλάξει απλά.

Η βιομηχανική παραγωγή, τα κέρδη, η απασχόληση και η συνολική οικονομία της Κίνας θα εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου των τεσσάρων μηνών και η αύξηση της παραγωγής κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2018 θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πλεόνασμα της αγοράς και πτώση τιμών αργιλίου και άλλων μετάλλων.

Ως εκ τούτου, αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους παραγωγούς αλουμινίου να προγραμματίσουν την παραγωγή και να προστατεύσουν τις τιμές πώλησης για το επόμενο έτος, πωλώντας εκ των προτέρων σε σταθερή τιμή ή με διαδικασίες αντιστάθμισης.

Μια έξυπνη κίνηση που θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή θα απαλλάξει τους παραγωγούς από τις διακυμάνσεις των τιμών της LME και τους κινδύνους που συνδέονται με πιθανές χαμηλότερες τιμές το 2018.

Ποιος θα πετύχει να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους για το επόμενο έτος σε ευνοϊκές τιμές θα είναι αναμφισβήτητα ο νικητής. Η μόνη άγνωστη μεταβλητή; Αποφασίστε πότε να πουλήσετε.

Πηγή: aluminiuminsider.com

Απάντηση