Καμπανάκι για νέα κρίση στην παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών, παρά την αύξηση της παραγωγής

φωτοβολταϊκά

Το ενδεχόμενο κορεσμού στην αγορά των ηλιακών πάνελ επισημαίνουν έγκυροι διεθνείς αναλυτές, παρά το ότι οι κατασκευαστές επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους. Όπως αναφέρει το Bloomberg New Energy Finance, οι προμηθευτές ηλιακών πάνελ επεκτείνουν την παραγωγή τους, αυξάνοντας την παγκόσμια ισχύ κατά 18% φέτος.

Οι εταιρείες αυτές ανταγωνίζονται επιδιώκοντας να κατακτήσουν  μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και για αυτό αυξάνουν την παραγωγή πάνελ. Για παράδειγμα, η Canadian Solar, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πάνελ του κόσμου, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο 350 MW στην Βραζιλία, ενώ και η JinkoSolar αυξάνει την παραγωγή της, ξεκινώντας τη λειτουργία ενός εργοστασίου 450 ΜW στη Μαλαισία τον προηγούμενο χρόνο.

Ενώ, όμως, ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών για την κατασκευή μεγαλύτερων και πιο εξελιγμένων εργοστασίων, τα οποία θα παράγουν πάνελ πιο γρήγορα και φθηνότερα, εντείνεται, η παγκόσμια  ζήτηση αναμένεται να μειωθεί.

Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο παίζει η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μειώσει τις επιδοτήσεις για ηλιακά πάρκα που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τις 30 Ιουνίου. Αυτό οδήγησε στην επίσπευση πολλών έργων τον πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι παραγωγοί επιδίωκαν  να προλάβουν τις παλιές επιδοτήσεις. Εκτιμάται ότι η εγχώρια παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Κίνα αυξήθηκε τους πρώτους έξι μήνες κατά περίπου 22 GW. Πλέον, η ζήτηση στην Κίνα, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των προμηθευτών, τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να μειωθούν, μαζί με τις τιμές. Αντίστοιχη τάση είχε καταγραφεί και το 2011, όταν και πάλι η προσφερόμενη ισχύς των πάνελ ξεπέρασε τη ζήτηση διεθνώς. Έτσι, καθώς οι τιμές μειώνονταν, οι ζημιές των κατασκευαστών πάνελ αυξανόντουσαν συνεχώς. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί μεγάλη συγκέντρωση στον κλάδο και δεκάδες επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Όσοι κατασκευαστές κατόρθωσαν τελικά, παρέχοντας φθηνά πάνελ, να αυξήσουν τη ζήτηση, ανέβασαν τα κέρδη τους κι έτσι επιβίωσαν από την κρίση.

Ήδη, οι τιμές των ηλιακών πάνελ βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό των 44,7 σεντς ανά βατ, έχοντας υποχωρήσει  κατά 10% τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση, έως και κατά 15% συνολικά για φέτος.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις δεν είναι απόλυτα αρνητικές. Η παγκόσμια ζήτηση για ηλιακή ενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, έστω και με πιο ήπιους ρυθμούς. Οι τοποθετήσεις πάνελ φέτος αναμένεται να φτάσουν ως και τα 67 GW, σημειώνοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με πέρσι. Για το 2017, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 25% σε σχέση με το 2016, ενώ για το 2018 η πρόβλεψη είναι για αύξηση κατά 23%.

Επίσης, εκτιμάται ότι η ενδεχόμενη νέα κρίση θα έχει σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις από την προηγούμενη, καθώς ο κλάδος είναι πιο συγκεντρωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το 90% των πωλήσεων ηλιακών πάνελ προέρχεται από έναν μικρό αριθμό εταιρειών, σε αντίθεση με τέσσερα χρόνια πριν, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66%.

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση