Κ. Χατζηδάκης: Από ΑΠΕ το 35% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2030

Χατζηδάκης

Στόχος μας είναι να πάμε στο 35% την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας συνολικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ στην αγορά ηλεκτρισμού το ποσοστό αυτό θα είναι 60% και παραπάνω», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.


Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» έκανε λόγο για «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και ένα πολύ μεγάλο άλμα στη χώρα» το οποίο -όπως είπε- «δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης να περάσουμε στην εποχή της πράσινης ενέργειας.

Θέλουμε να συνδυάσουμε την ενεργειακή πολιτική με την περιβαλλοντική πολιτική, υπάρχουν μια σειρά από ενεργειακές δράσεις οι οποίες έχουν πράσινο πρόσημο».

«Αναφέρομαι στην απολιγνιτοποίηση: θα προχωρήσει γρήγορα και με φροντίδα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στην υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών από την οποία θα έχουμε όφελος και στο περιβαλλοντικό και στο οικονομικό επίπεδο, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης επίσης η οποία θα παρουσιαστεί με κάποια συνολική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά για τη ρύθμιση που αφορά τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση στους πελάτες οικιακής χρήσης Χαμηλής Τάσης (κυρίως νοικοκυριά) στις υψηλότερες καταναλώσεις, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «είναι μία ρύθμιση που δεν ισχύει μόνο για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,39% ισχύει για όλες τις εταιρείες που δίνουν νυχτερινό ρεύμα, όλους τους παρόχους».

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τη ρύθμιση του θέματος των αυθαιρέτων, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι πρόκειται για συνολική ρύθμιση με παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου για να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους όλοι με τους σημερινούς όρους.

Από κει και πέρα, τα μεν «βαριά» αυθαίρετα, π.χ. χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν, ενώ τα υπόλοιπα για πέντε χρόνια θα μπορούν, αλλά με προσαύξηση την πρώτη χρονιά 20% -αν δεν το κάνουν μέχρι του χρόνου δηλαδή- και μετά κάθε χρόνο θα υπάρχει άλλο ένα 5%».

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντηση