ΗΠΑ: Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο ισχύουν για όλους

δασμοί αλουμίνιο

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για την επιβολή τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου «φαίνεται» ότι ισχύει για όλες τις χώρες.

«Αυτό φαίνεται ότι ανακοίνωσε ο πρόεδρος», είπε ο Ross στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC όταν ρωτήθηκε αν οι δασμοί θα ισχύουν για όλον τον κόσμο.

«Αυτό που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο είναι μια πολύ ευρεία ιδέα για (δασμούς) 25% σε όλον τον χάλυβα και 10% σε όλο το αλουμίνιο. Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο και επομένως θα έχει ευρύτερες συνέπειες», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Roberto Acevedo εξέφρασε την ανησυχία του για το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, σε μια εξαιρετικά σπάνια παρέμβαση στην εμπορική πολιτική μιας χώρας-μέλους του WTO.

«Ο WTO ασφαλώς ανησυχεί με την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι πραγματική, όπως έχουμε δει από τις αρχικές αντιδράσεις των άλλων. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο WTO θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.

Η Αμερικανική Ένωση Αλουμινίου δήλωσε: “Εκτιμούμε τη δέσμευση του Προέδρου να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία αλουμινίου. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο για την εφαρμογή και τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού”.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να προστατεύσουν τη βιομηχανία αλουμινίου.

Ο Gerd Götz, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, δήλωσε: “Λυπούμαστε για την απόφαση του Προέδρου Trump να επιβάλει τιμολόγιο σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους όπου απειλούν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η γενική πρόβλεψη δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία αλουμινίου, η μη βιώσιμη και σταθερή αύξηση των πλεονάζουσων παραγωγικών δυνατοτήτων αλουμινίου στην Κίνα, μέσω μιας παγκόσμιας και μακροπρόθεσμης λύσης βασισμένης σε πολυμερείς κανόνες και κοινής επιβολής, όπως η δημιουργία ενός παγκόσμιου φόρουμ για το αργίλιο στο πλαίσιο της G20”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κίνηση θέτει τις ΗΠΑ σε μια πορεία σύγκρουσης με τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κίνας, της οποίας ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος, ο Lui He, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να αντιδράσει με στόχο τις αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων όπως η σόγια. Ο Καναδάς καταδίκασε επίσης την απόφαση του Trump.

Απάντηση