Ημερίδα για τον αρχιτέκτονα Le Corbusier στο Κ.Α.Μ.

Μία έκδοση για τον κορυφαίο Ελβετό αρχιτέκτονα Le Corbusier θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Ο τίτλος της ημερίδας είναι “Le Corbusier και Μεσόγειος σε χρόνο παρόντα. Μιά έκδοση, μια συζήτηση και οι Μοντέρνες Κυκλάδες”.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου ο πανελλήνιος διαγωνισμός δοκιμίου με θέμα “Le Corbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο” ήταν μία από τις δράσεις της δέσμης εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier – XANIA” που οργάνωσε η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το καλοκαίρι του 2016 σε σύλληψη, επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση της Αμαλίας Κωτσάκη, καθηγήτριας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τον Γιάννη Τσιώμη, Διευθυντή σπουδών στην École des Hautes Études, Παρίσι και ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικών Σχολών στη Γαλλία, τον Δημήτρη Φιλιππίδη, ομ. Καθηγητή ΕΜΠ, τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ και την Αμαλία Κωτσάκη, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης απένειμε ένα βραβείο (Νικος Μαγουλιώτης), τρεις επαίνους (Μ. Τασσοπούλου, Ελ.Βλάχου, Σωτ. Κωτσόπουλος) και δύο εύφημες μνείες (Γ. Δημόπουλος, Μπ. Μπαμπάλου – Νουκάκη) διατυπώνοντας εξαιρετικά θετικά σχόλια για το επίπεδο του διαγωνισμού και αισιοδοξία για τις δυνατότητες των νέων ερευνητών στην Ελλάδα.

Ως βραβείο είχε ορισθεί η δημοσίευση των δοκιμίων και η διοργάνωση ημερίδας στο ΚΑΜ με αντίστοιχο θέμα.
Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου προχώρησε στην έκδοση αυτή συμβάλλοντας στην κατανόηση και της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος στην Μεσόγειο αλλά στην ενίσχυση των προσπαθειών των νέων ερευνητών στο πεδίο της Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής. Η έκδοση αυτή αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας σειράς εκδόσεων του ΚΑΜ με τίτλο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ώρα 11.00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου πραγματοποιείται ημερίδα “Le Corbusier και Μεσόγειος σε χρόνο παρόντα. Μιά έκδοση, μια συζήτηση και οι Μοντέρνες Κυκλάδες” όπου θα παρουσιαστεί η έκδοση των βραβευμένων δοκιμίων υπό μορφήν εισηγήσεων των ιδίων των συγγραφέων τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους βραβευμένους συγγραφείς όπου συμμετέχει ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Η οπτικοακουστική συναυλία

Η ημερίδα ολοκληρώνεται το απόγευμα της ίδιας μέρας ώρα 19.00 με μια μαγνητοσκοπημένη οπτικοακουστική συναυλία με τίτλο «Μοντέρνες Κυκλαδες» αφιερωμένη στον Le Corbusier σε πρώτη παγκόσμια μετά το 1932 εκτέλεση που περιλαμβάνει έργa Albert Jeanneret, Ianni Xenaki, Οlivier Messiaen, και Pierre Chenal / Κορνήλιος Σελαμσή. Τα έργα αποδίδει το ARTéfacts ensemble σε διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά. Προλογίζει ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Τη συναυλία συνοδεύει τεύχος τεκμηρίωσης Είσοδος ελεύθερη.»

Απάντηση