Ηλιακό πάρκο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Τσέρνομπιλ

Τσέρνομπιλ

Η ουκρανική εταιρεία Rodina Energy Group και ο γερμανικός οργανισμός καθαρής ενέργειας Enerparc Ag που εδρεύει στο Αμβούργο, θα κατασκευάσουν ένα ηλιακό πάρκο που θα μπορεί να παράγει έως 1 MW, στην εγκαταλελειμμένη περιοχή του Τσέρνομπιλ.

Το πρότζεκτ αυτό αναμένεται να κοστίσει 1,2 εκατομμύρια δολάρια, με τις κατασκευές να ξεκινούν τον Δεκέμβριο.

«Θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε τη ζώνη του Τσέρνομπιλ» δήλωσε στο Bloomberg ο Evgeny Variagin, διευθύνων σύμβουλος της Rodina. «Δεν πρέπει να είναι μια μαύρη τρύπα στη μέση της Ουκρανίας. Το έργο μας είναι 100 μέτρα από τον αντιδραστήρα».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενθαρρύνει τις εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στο Τσέρνομπιλ, προσφέροντάς τους εκτάσεις σε χαμηλές τιμές.

Το έδαφος εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό για να καλλιεργηθεί, αλλά η περιοχή συνδέεται με τις μεγάλες πόλεις της χώρας με γραμμές μεταφοράς που είχαν αρχικά τεθεί για να μεταφέρουν ηλεκτρόνια από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, κι αυτό καθιστά την τοποθεσία ιδανική για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εταιρείες εξασφάλισαν σύμβαση το 2016, σύμφωνα με την οποία, η ουκρανική κυβέρνηση θα πληρώσει 15 σεντς ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται μέχρι το 2030, ένα ποσό που σύμφωνα με το Bloomberg, είναι σχεδόν 40% υψηλότερο από το επίπεδο του κόστους της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Πηγή: ert.gr

Απάντηση