ΙΕΑ: Μείωση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες και αύξηση στα ορυκτά καύσιμα το 2017

ΙΕΑ
Print Friendly, PDF & Email

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια ξεπέρασαν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ανόδου, μειώθηκαν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA) που ανακοίνωσε την Τρίτη 17 Ιουλίου.

Οι συνολικές επενδύσεις στην ενέργεια ανήλθαν σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, μειωμένες κατά 2% από το 2016.

Πάνω από 750 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ 716 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας κυριάρχησαν οι επενδύσεις σε έργα δικτύου, καθώς επιταχύνεται ο εξηλεκτρισμός, ανέφερε η ετήσια έκθεση ενεργειακών επενδύσεων της IEA.

Πολλές χώρες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην αναβάθμιση ή στην κατασκευή νέων δικτύων ενέργειας για να εξισορροπήσουν τις διακυμάνσεις της ζήτησης και της προσφοράς, λόγω της αύξησης της διείσδυσης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς και των ηλεκτρικών οχημάτων.

Παρά την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώθηκαν κατά 3% πέρυσι μετά από αρκετά χρόνια ανόδου, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω φέτος, δήλωσε ο IEA.

Η Κίνα αποφάσισε να μειώσει τις επιδοτήσεις για νέες ηλιακές εγκαταστάσεις και να περιορίσει τον αριθμό των νέων έργων γεγονόςπου αυξάνει τον κίνδυνο επιβράδυνσης των επενδύσεων φέτος.

«Μια τέτοια μείωση των παγκόσμιων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.

«Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την επέκταση της καθαρής ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας, του κλίματος και καθαρού αέρα.

Ενώ χρειαζόμαστε αυτές οι επενδύσεις να αυξηθούν ταχύτατα, είναι απογοητευτικό να διαπιστώσουμε ότι μπορεί να μειωθούν και φέτος», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν το περασμένο έτος για πρώτη φορά από το 2014 καθώς αυξήθηκε η αγοραστική δύναμη της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Το μερίδιο των εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στις συνολικές επενδύσεις νέων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, δήλωσε ο IEA.

Επίσης η βιομηχανία σχιστoλιθικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται επίσης σε ένα έτος ορόσημο, μετά από μια μακρά περίοδο λειτουργίας σε αδύναμο οικονομικό περιβάλλον.

«Η βιομηχανία εμφανίζεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει θετικές ταμειακές ροές για πρώτη φορά φέτος, μετατρεπόμενη σε μια πιο ώριμη και οικονομικά σταθερή βιομηχανία, ενώ η παραγωγή αυξάνεται με ταχύ ρυθμό», δήλωσε ο Birol.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι πέρυσι οι επενδύσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς περισσότεροι σταθμοί αποσύρθηκαν από λειτουργία σε σχέση με νέα έργα.

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για τα νέα εργοστάσια με καύση άνθρακα μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος, αλλά η παγκόσμια αρμάδα άνθρακα εξακολούθησε να επεκτείνεται το 2017, κυρίως λόγω των αγορών στην Ασία.

Πηγή: reuters.com

Απάντηση