Η Βόρεια Κορέα θα επικυρώσει επίσης τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

κλιματική αλλαγή

Η Βόρεια Κορέα θα είναι μία εκ των 130 χωρών που θα επικυρώσουν τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Σου-γιονγκ θα συμμετάσχει στην τελετή που θα λάβει χώρα στις 22 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, η οποία θα φέρει στο επίκεντρο τις φιλόδοξες δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που συμφώνησαν οι χώρες πέρυσι στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι. Η είδηση προκάλεσε ενδιαφέρον, καθώς η πολιτικά απομονωμένη χώρα ήταν ένα από τα επτά κράτη που δεν υπέβαλαν επίσημες δεσμεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας, όπως η Συρία και η Λιβύη που βρίσκονται εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων.

Οι υπόλοιπες 188 χώρες που συνεδρίασαν στο Παρίσι έχουν περιγράψει πώς θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε μια συλλογική προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο ΟΗΕ έχει αφήσει να εννοηθεί πως οι χώρες που δεν θα επικυρώσουν τη συμφωνία ενδέχεται να εξαιρεθούν από τη λήψη αποφάσεων για κλιματικές πολιτικές στο μέλλον. Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου ο Ρι φέρεται να δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δίνει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και πως έχει κηρύξει «πόλεμο κατά της αποψίλωσης των δασών».

Επίσης δήλωσε πως στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 37,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αν και ο στόχος δεν κατατέθηκε ως επίσημη δέσμευση κατά τη σύνοδο κορυφής. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ όταν τουλάχιστον 55 χώρες που καλύπτουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών την επικυρώσουν. Η Βόρεια Κορέα είχε επικυρώσει την προηγούμενη συμφωνία, το Πρωτόκολλο του Κιότο, αν και ως αναπτυσσόμενη χώρα δεν ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε περικοπές εκπομπών.

Απάντηση