Στην έγκριση σχεδίου για τη λειτουργία της πόλης με καθαρή ενέργεια και μόνο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες, εξουσιοδοτώντας το Τμήμα Νερού και Ενέργειας (LADWP) να αναπτύξει ένα σχέδιο για την παροχή 100% από ανανεώσιμες πηγές. Στην πρόταση, που πέρασε ομόφωνα με ψήφους 12-0 και τρεις απόντες, τα μέλη του συμβουλίου Πολ Κρεκοριάν και Μάικ Μπόνιν αναφέρουν ότι «η πόλη έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τη λειτουργία της με τρόπο που αναγνωρίζει τις δυνατότητες για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα, επιδεικνύει παγκόσμια πρωτοπορία στη δέσμευση για καθαρή ενέργεια, και προστατεύει τους δημότες από την αύξηση του κόστους των καυσίμων άνθρακα».
Πριν από την ψηφοφορία, ο Κρεκοριάν συνέκρινε τις τωρινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με τις αντίστοιχες προσπάθειες του Λος Άντζελες να μειώσει το νέφος όταν ήταν παιδί τη δεκαετία του 1970.
Προηγούμενες προσπάθειες της πόλης του Λος Άντζελες για την καταπολέμηση της κλιματικής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση σε φωτισμό LED, τον καθαρισμό του λιμανιού, την επέκταση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, την επένδυση στην αποδοτικότητα και τη δέσμευση για την εξάλειψη της χρήσης άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια ως το 2025.
Το LADWP τώρα θα αναλάβει επίσημα το έργο, σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ρυθμιστικές αρχές, καθώς και τα πανεπιστήμια της περιοχής. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβαίνει με πολύ γρήγορο ρυθμό. Μέρος της περιοχής που αντιπροσωπεύω θα βρίσκεται κάτω από το νερό μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε με τη σειρά του το μέλος του συμβουλίου Μπόνιν.
Την ίδια στιγμή, εντός της εβδομάδας ο δήμαρχος του Ρέικιαβικ παρουσίασε σχέδια ώστε η πρωτεύουσα της Ισλανδίας να διαθέτει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. Η επίτευξη του στόχου, που έχει εμπνευστεί από την περσινή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι, θα απαιτήσει αλλαγές στις υποδομές των μεταφορών, αλλά και μια νέα προσέγγιση στην αστική ανάπτυξη.
Με πληθυσμό μόλις 120.000 ατόμων, το Ρέικιαβικ έχει ήδη ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις περισσότερες πρωτεύουσες στον κόσμο. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο ηφαιστειακής δραστηριότητας, για την οποία είναι γνωστή η Ισλανδία, παρέχει σε όλο το νησί αρκετή γεωθερμική ενέργεια για τη θέρμανση των κατοικιών του.
Όλα τα σπίτια στο Ρέικιαβικ και τις γειτονικές κοινότητες βασίζονται στη συγκεκριμένη καθαρή πηγή θερμότητας, παρά το κρύο κλίμα της περιοχής. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος του Ρέικιαβικ προέρχεται ήδη από 100% ανανεώσιμες πηγές, κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια.
«Οι πόλεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρέικιαβικ, Ντάγκουρ Έγκερτσον, ανακοινώνοντας το σχέδιο. «Μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα και είναι συχνά πιο προοδευτικές από τις κυβερνήσεις του κόσμου», πρόσθεσε.
Καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας παράγει ήδη σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα, το Ρέικιαβικ θα επικεντρωθεί στον τομέα των μεταφορών. Ως το 2040, όλα τα οχήματα εντός της πόλης, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, θα πρέπει να κινούνται με πράσινη ενέργεια.
Επίσης, το σύστημα δημόσιων μεταφορών της πόλης θα υποστεί σημαντική αναβάθμιση, ώστε να ενθαρρύνει περισσότερους κατοίκους να το χρησιμοποιούν.