Η Σκωτία γιορτάζει το νέο μουσείο – κόσμημα της αρχιτεκτονικής

Σκωτία-μουσείο

Οι γωνιώδεις όγκοι του κτιρίου παραπέμπουν σε πελώρια πλεούμενα με μια μυτερή γωνία που προεξέχει σαν το τόξο μιας βάρκας.

Ο Τρίσταν Χαντ, ο διευθυντής του μουσείου Βικτόρια και Άλμπερτ, θα κόψει το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου την κορδέλα του πολυαναμενόμενου μουσείου V & A Dundee, ενώ το σχήμα του ήδη δεσπόζει επιβλητικά κάτω από τον σκωτσέζικο ουρανό.

Οι πρώτες εικόνες του ολοκληρωμένου μουσείου που σχεδίασε ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένζο Κούμα εμφανίστηκαν στη δημοσιότητα και όλα δείχνουν ότι η αναμονή άξιζε τον κόπο.

Το μουσείο δεσπόζει στην προκυμαία του Dundee, της τέταρτης μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης της Σκωτίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο πολιτιστικής ροής εκτός Λονδίνου.

Τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων, πολλές αντεγκλήσεις και δημόσιες διαφωνίες και ένας προϋπολογισμός που τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα, αφού το έργο στοίχισε τα διπλάσια από όσο είχε εκτιμηθεί εξαρχής και έφτασε στα 80 εκατομμύρια λίρες αύξησαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια του κοινού κατακόρυφα.

Στις όχθες του ποταμού Tay, το V & A Dundee, παράρτημα του σπουδαίου λονδρέζικου μουσείου συνενώνεται με τη δραματική μορφή των βράχων της Σκωτίας σε μια μεγάλη ιδέα που φέρνει κοντά τη φύση με την αρχιτεκτονική.

Χτισμένο στις πρώην αποβάθρες της πόλης, το μουσείο φιλοδοξεί να προσελκύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Οι γωνιώδεις όγκοι του κτιρίου παραπέμπουν σε πελώρια πλεούμενα με μια μυτερή γωνία που προεξέχει σαν το τόξο μιας βάρκας.

Εσωτερικά το μουσείο χαρακτηρίζεται από μια αίθουσα που θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις των 1.100 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα φιλοξενούνται έργα τέχνης από τις συλλογές της V & A καθώς και κομμάτια από ιδιωτικές συλλογές.

Πηγή: elculture.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση