Η πολυτελής κατοικία στη Τζιά που σχεδιάστηκε από Θεσσαλονικείς αρχιτέκτονες

Τζιά

Η πολυτελής κατοικία στη Τζιά που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο MAS – Makridis Associates Architects.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο MAS – Makridis Associates Architects, ένα από τα πιο αξιόλογα και βραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, με έδρες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και εξωτερικό, έχει αναλάβει να σχεδιάσει μια πολυτελή κατοικία στην Τζιά, στο νησί των Κυκλάδων με τα δύο ονόματα (λέγεται και Κέα) και την άγρια ομορφιά. Και αυτομάτως, ο νους ταξιδεύει στο Αιγαίο.

Εικόνα @makridisassociates

Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και υπολογίζεται πως η κατοικία θα είναι έτοιμη μετά από ένα διάστημα 10-12 μηνών. «Αφετηρία του σχεδιασμού ήταν η μοναδική θέα του οικοπέδου προς τη θάλασσα και η βέλτιστη αξιοποίηση αυτής.

Προτεραιότητα της μελέτης ήταν, η κατοικία να οργανώνει όλους τους κύριους χώρους προς την θέα ενώ παράλληλα κρίθηκε πολύ σημαντικό να ληφθούν υπόψη, ο σωστός προσανατολισμός του κτιρίου και των ανοιγμάτων, η κατάλληλη σκίαση των ανοιγμάτων και των υπαίθριων χώρων διημέρευσης, η προστασία από τους δυνατούς βορινούς ανέμους και η αξιοποίηση της έντονης κλίσης, σε συνδυασμό με την λειτουργική οργάνωση που απαιτούν οι ανάγκες της οικογένειας.

Εικόνα @makridisassociates

Επιπρόσθετα, η ανάδειξη βασικών χαρακτηριστικών της τοπικής αρχιτεκτονικής αλλά και των τοπικών υλικών αποτέλεσαν σημαντική επιδίωξη της ομάδας μελέτης», αναφέρει στην Parallaxi το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Οι εσωτερικοί χώροι αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, είναι 150m2 περίπου κύριων χώρων και 25m2 βοηθητικών χώρων, ενώ η έκταση του περιβάλλοντος χώρου είναι 3850m2.

Η ένταξη του κτιρίου στο τοπίο αποτέλεσε βασικό στόχο των μελετητών. «Το απέριττο και βραχώδες περιβάλλον με τη μοναδική φυσική ομορφιά, επέβαλε μια αρχιτεκτονική προσέγγιση με σεβασμό στα χαρακτηριστικά του τόπου», επισημαίνουν.

Εικόνα @makridisassociates

«Επιπλέον, καθώς η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τζιάς αποτελεί παράδειγμα λιτής αρχιτεκτονικής έκφρασης, ήταν βασική επιδίωξη της μελετητικής ομάδας, η υιοθέτηση αλλά και η επανερμηνεία των βασικών αρχιτεκτονικών αρχών της τοπικής αρχιτεκτονικής», αναφέρουν και συμπληρώνουν πως «σημαντικό σημείο ”κλειδί” ήταν η έξυπνη λειτουργική οργάνωση των κατόψεων, που αφενός εξυπηρετούν της ανάγκες των χρηστών και αφετέρου αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στοιχεία κλίματος, προσανατολισμού και θέας».

Τα υλικά που κυριαρχούν στην κατοικία είναι τα παραδοσιακά οικοδομικά υλικά του τόπου, η τοπική λαξευτή πέτρα, ο παραδοσιακός σοβάς, το ξύλο και το μέταλλο.

Εικόνα @makridisassociates

Οι χρωματισμοί είναι γήινοι για την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση του κτίσματος στο περιβάλλον, κυριαρχεί ο κεντρικός, συμπαγής, πέτρινος όγκος διπλού ύψους πάνω στον οποίο «αγκιστρώνει» ένας δεύτερος, μικρότερος, επιχρισμένος, λευκός όγκος.

Τη σύνθεση συμπληρώνουν τα σκίαστρα και οι μεταλλικοί εξώστες.

«Το φυσικό ανάγλυφο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικοπέδου (προσανατολισμός, θέα κλπ) δημιουργούν τις διαφορετικές συνθήκες για κάθε νέο έργο και κατά συνέπεια η αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και η αρμονική ένταξη του κτιρίου στο περιβάλλον είναι η αφετηρία στον σχεδιασμό.

Επιπλέον, όταν ο τόπος έχει μια μοναδικότητα και μια τοπική αρχιτεκτονική με ιδιαίτερα στοιχεία, αυτά αποτελούν μια επιπρόσθετη πηγή έμπνευσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Τζιας επηρέασε τη μορφή του κτιρίου (απέριττη και λιτή σύνθεση), την επιλογή των υλικών κατασκευής (λαξευτή πέτρα και σοβάς) και τον τρόπο ένταξης στο φυσικό ανάγλυφο (κλιμάκωση επιπέδων)», τονίζει στην Parallaxi το αρχιτεκτονικό γραφείο.

*Το γραφείο ιδρύθηκε από τον αρχιτέκτονα Πέτρο Mακρίδη το 1978 ενώ το 2007 ιδρύθηκε η Π. MAKPIΔHΣ + ΣYNEPΓATEΣ Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, με διακριτικό τίτλο MAKRIDIS ASSOCIATES, στην οποία συμμετέχουν ο Πέτρος Μακρίδης, η Ελεάννα Μακρίδου, Αρχιτέκτων, M.Sc., M.A. και ο Θοδωρής Μακρίδης, Αρχιτέκτων, BSc Engineering, M.S.A. Urban Design. Το MAKRIDIS ASSOCIATES έχει τιμηθεί ανά τα χρόνια με πολλά βραβεία και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει πετύχει την επαγγελματική αναγνώριση και καταξίωση.

Πηγή: parallaximag.gr

Απάντηση