Η πολύχρωμη αρχιτεκτονική της Τουρκίας

Τουρκίας

Ο φωτογράφος Yener Torun επιλέγει να δει μόνο τη σύγχρονη, πολύχρωμη αρχιτεκτονική πλευρά της Τουρκία.


Ο φωτογράφος Yener Torun, μέσα από την πολύχρωμη οπτική του για το αστικό περιβάλλον της Τουρκίας, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των περισσοτέρων ότι οι πόλεις κινούνται χρωματικά στον ανιαρό, μουντό, γκρίζο τόνο του μπετόν.

Ο Τούρκος φωτογράφος, ο οποίος έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική, συνηθίζει να περιπλανιέται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και απολαμβάνει να ανακαλύπτει όλα εκείνα τα κτίρια και τα σημεία της πόλης που περιέχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Φωτο: Yener Torun

Οι φωτογραφικές συνθέσεις που δημιουργεί ο Torun χαρακτηρίζονται από μια χειρουργική ακρίβεια. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι φωτογραφίες και τα χρώματα είναι τόσο σουρεαλιστικά, που μοιάζουν να είναι βγαλμένα από σκηνικό ταινίας. Ασφαλώς, χάρη σε αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο του, ο Torun βλέπει τους followers του στο Instagram να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ξέρω ότι αυτές οι φωτογραφίες ωθούν τους ανθρώπους στο να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για την πόλη και τη δυναμική της που δεν τα γνωρίζουν.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, ο φωτογράφος φαίνεται ότι σιγά-σιγά ξεφεύγει από τα στενά σύνορα της Κωνσταντινούπολης για να ανακαλύψει κι άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Άγκυρα, η Σμύρνη και η Αττάλεια.

Φωτο: Yener Torun

Βέβαια, οι παραπάνω πόλεις δεν είναι τυχαίες επιλογές του Torun, καθώς και οι τρεις χαρακτηρίζονται από μια τεχνικολόρ αρχιτεκτονική. Χάρη σε αυτήν την προσέγγισή του, δηλαδή στο ότι επιλέγει να φωτογραφίσει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πλευρά της Τουρκίας κι όχι τα ιστορικά μνημεία της χώρας, ο Torun έχει καταφέρει να φέρει στο προσκήνιο την πιο καλαίσθητη και ίσως αθέατη πλευρά της.

Φωτο: Yener Torun

«Σε κάθε σημείο της πόλης υπάρχει κάτι που μπορεί να μας δώσει έμπνευση» δηλώνει ο ίδιος στο My Modern Met. «Δεν λέω ότι κάθε φορά θα βρείτε και από κάτι όμορφο, αλλά σίγουρα κάτι πρωτότυπο. Ακόμη κι αν αυτές οι ανακαλύψεις είναι οριακά φρικαλεότητες, είναι τρομερό το συναίσθημα να τις μετατρέπεις σε απίστευτα έργα τέχνης».

«Πιστεύω ότι το έργο μου προσφέρει μια εναλλακτική οπτική της Κωνσταντινούπολης, ή και ολόκληρης της Τουρκίας, και βοηθά τους ανθρώπους να σχηματίσουν μια ουσιαστικότερη εικόνα γι’αυτήν. Ξέρω ότι στις φωτογραφίες μου δεν απεικονίζω συνηθισμένα πράγματα και ότι η προσέγγισή μου είναι κάπως ιδιοσυγκρασιακή, αλλά παράλληλα ξέρω ότι αυτές οι φωτογραφίες ωθούν τους ανθρώπους στο να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για την πόλη και τη δυναμική της που δεν τα γνωρίζουν».

Φωτο: Yener Torun

Συγχρόνως, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κάθε φωτογραφία του λειτουργεί και σαν μια αναπαράσταση του εαυτού του και γι’αυτό τον λόγο το έργο του μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά προσωπικό. Τέλος, μέσα από το έργο του, ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να δώσει έμπνευση και σε άλλους δημιουργούς για να πειραματιστούν και να αναλάβουν τέτοιου είδους νέα πρότζεκτ.

Φωτο: Yener Torun
Φωτο: Yener Torun
Φωτο: Yener Torun

*Με πληροφορίες από My Modern Met

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση