Η Κένυα στοχεύει σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2020

Κένυα-ανανεώσιμη-ενέργεια

Η Κένυα στοχεύει στην επίτευξη 100% ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020 για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Οχούρου Κενιάτα.

Σύμφωνα με τον Κενιάτα, η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί ήδη το 70% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της Κένυας, με τις επενδύσεις να αυξάνονται.

Οι επιθετικές επενδύσεις έχουν γίνει ταυτόχρονα με τον τριπλασιασμό του πληθυσμού της Κένυας που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 60% του συνολικού πληθυσμού.

«Θα πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια παράλληλα με την αύξηση της πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια στο 100% του πληθυσμού μας, και θα μειώσουμε σημαντικά το κόστος για να βοηθήσουμε τον κατασκευαστικό τομέα», δήλωσε ο Κενιάτα κατά τη διάρκεια της συνόδου του Φόρουμ Ειρήνης στο Παρίσι.

Μιλώντας μαζί με τους προέδρους Ομάρ Γκουελέ του Τζιμπουτί και Ντένις Σάσου Νγκουέσο της Δημοκρατίας του Κονγκό, ο Κενιάτα δήλωσε ότι η επένδυση της Κένυας στην πράσινη ενέργεια αποτελεί απόδειξη ότι η σωστή ενέργεια είναι κάτι περισσότερο από ένα κόστος, αλλά μια ευκαιρία για επιχειρηματική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο Κενυάτης πρόεδρος προκάλεσε τις κυβερνήσεις των εκβιομηχανισμένων χωρών, ιδίως στην Ευρώπη, να στηρίξουν τέτοιες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια στην Αφρική.

Είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθούν ή και αναστραφούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με την παροχή θέσεων εργασίας και ευκαιριών που θα ενισχύσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ήπειρο και στον κόσμο.

«Για να κάνουμε ακόμη περισσότερα, χρειαζόμαστε υποστήριξη από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και άλλους μηχανισμούς για να ενισχύσουμε τις δυνατότητες πράσινης ενέργειας και να επιταχύνουμε τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Κένυα είναι ανοικτή για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην κατασκευή πράσινων τεχνολογιών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντηση