Η εντυπωσιακή, πέτρινη κατοικία στη Σέριφο που γίνεται ένα με το φυσικό περιβάλλον

εντυπωσιακή-κατοικία

Ένα υπέροχο κομψοτέχνημα είναι χτισμένο σε μια απότομη, βραχώδη πλαγιά της Σερίφου, δίπλα στην παραλία Καλό Αμπέλι.


Η εντυπωσιακή θερινή κατοικία δεν θυμίζει σε τίποτα τα λευκά και γαλάζια κυκλαδίτικα σπίτια αλλά γίνεται ένα με το περιβάλλον.

Το σπίτι είναι αρθρωτό και μοιάζει με φίδι καθώς οι πέτρινοι τοίχοι ανεβοκατεβούν με κυματοειδή τρόπο και χάνονται στο φυσικό τοπίο.

Η πέτρα που χρησιμοποιείται για τους τοίχους είναι από το νησί της Σερίφου και ονομάζεται «ξερολιθιά». Έτσι πήρε το όνομά του και το project της Sinas Architects, «Xerolithi».

Η μπροστινή και η πίσω όψη ξεκινά χαμηλά και υψώνεται σταδιακά, δημιουργώντας μια φυσική καμπύλη στο οριζόντιο επίπεδο, που χορεύει και ελίσσεται. Από την άλλη, οι τοίχοι κινούνται κοντά και μακριά από την πλαγιά, δημιουργώντας διαστήματα μεταξύ τους.

Όλοι οι χώροι του σπιτιού είναι χτισμένοι διαδοχικά, κάνοντας την οικία μακριά και στενή. Συγκεκριμένα, αποτελείται από σαλόνι, τραπεζαρία, ανοιχτή κουζίνα, ένα κύριο υπνοδωμάτιο, έναν μικρότερο ξενώνα και δύο ανεξάρτητα δωμάτια ακόμη.

Το εσωτερικό είναι φωτεινό, ευάερο και ευήλιο, ενώ κυριαρχούν οι γήινες, φυσικές αποχρώσεις, όπως το μπεζ. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι φτιαγμένα από ξύλο και ακολουθούν το παραδοσιακό στιλ και τεχνική.

εντυπωσιακή-κατοικία-Σέριφο

Η οροφή είναι καλυμμένη με χώμα και άγρια βλάστηση, δημιουργώντας το τέλειο καμουφλάζ.

Τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί χώροι ολοκληρώνονται από ξύλινες πέργκολες, χαρακτηριστικό των αγροτικών κυκλαδίτικων σπιτιών.

Οι πέργκολες, μάλιστα, ακολουθούν την καμπυλωτή μορφολογία του σπιτιού, σαν σπόνδυλοι σε μια μακριά σπονδυλική στήλη. Το μπαμπού είναι πλεγμένο σαν ψαροκόκαλο, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σχέδιο που παρέχει δροσερή σκιά.

εντυπωσιακή-κατοικία-Σέριφο

Σκοπός του project της Sinas Architects ήταν η δημιουργία μίας εναλλακτικής μορφής του κλασσικού μοντέλου της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

εντυπωσιακή-κατοικία-Σέριφο

Η ειδυλλιακή και εντυπωσιακή εξοχική κατοικία συνδυάζει την ηρεμία της θάλασσας με το καφέ χρώμα του φυσικού, βραχώδους τοπίου και μοιάζει να αναμειγνύεται με τον περιβάλλοντα χώρο.

Architectural Design:Sinas Architects, George Sinas
Collaborators:Maria Mamoura
Interior Design:Olga Ktena, Sinas Architects
Photography:Yiorgos Kordakis
Styling:Anestis Michalis

Πηγή: bovary.gr

Απάντηση