Η design «καλύβα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα

καλύβα
Print Friendly, PDF & Email

Για το πρότζεκτ αυτό το αρχιτεκτονικό γραφείο SO? ταξίδεψε περισσότερα από 150 χλμ. από το στούντιο στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Με τίτλο «cabin on the border», η συγκεκριμένη κατασκευή σχεδιάστηκε με στόχο την επαφή με τη φύση.

 

Και για να το πετύχουν οι αρχιτέκτονες χρειάστηκε να θυσιάσουν τη διευκόλυνση των υποδομών.

Σε αυτήν την όμορφη κοιλάδα δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω, ούτε γραμμές φυσικού αερίου ούτε ηλεκτρισμός, κανένας γείτονας, μόνο η θέα του φυσικού τοπίου.

Σύμφωνα με την σχεδιαστική ομάδα του SO?, «σε ένα ζεστό, βροχερό απόγευμα, το παράθυρο από πολυκαρβονικό μετατρέπεται σε θόλο για να ξαπλώνεις από κάτω και να κοιτάζεις τον ουρανό πάνω από την ξύλινη πρόσοψη που μετατρέπεται σε βεράντα».

Σε περίπτωση καταιγίδας, παράθυρο και πρόσοψη κλείνουν και η κατασκευή μετατρέπεται σε κάτι σαν σκάφος στον ωκεανό, αφού είναι παρομοίως προκατασκευασμένο και χειροποίητο με εύπλαστο κόντρα πλακέ.

«Ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου κτιρίου στη φύση, δεν έχει να κάνει μόνο με τη συλλογή νερού της βροχής, τη χρήση ηλιακής ενέργειας ή την εγκατάστασή του ανάλογα με τον ήλιο και τον άνεμο.

Αφορά μια πιο άμεση σύνδεση με τη φύση», εξηγούν οι αρχιτέκτονες του SO? Με μόλις 18 τ.μ. εσωτερικού χώρου, πολλές καθημερινές εσωτερικές δραστηριότητες γίνονται αναγκαστικά στην ύπαιθρο, οπότε στο σχέδιο έχουν ενσωματωθεί χώροι με σκιά.

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση