House Boz: Αντικατοπτρίζοντας την αιώνια ομορφιά της φύσης

House-Boz

Το House Boz βρίσκεται στη Νότιο Αφρική, στην πόλη της Πρετόρια. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Nico van der Meulen Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό και την κατασκευή της κατοικίας. Την έμπνευση έλαβε ο Werner van der Meulen. Την εσωτερική διακόσμηση ανέλαβε το γραφείο M Square Lifestyle Design και την επίπλωση η εταιρεία M Square Lifestyle Necessities.


Ο Werner van der Meulen εμπνεύστηκε από την τοποθεσία και αποφάσισε να σχεδιάσει ένα καταπράσινο καταφύγιο, ένα σπίτι που θα ενσωματωνόταν στη φύση και στον περιβάλλοντα χώρο. Η τοποθεσία, ο προσανατολισμός και η φυσική ομορφιά της περιοχής συνέβαλαν στην πραγμάτωση αυτής της ιδέας.

Είναι μια πολυτελής γεωμετρική κατοικία της οποίας οι όγκοι παραπέμπουν σε γλυπτική σύνθεση.

Το House Boz καλύπτει 770 τ.μ. και ανταποκρίνεται εξίσου καλά στις απαιτήσεις του πελάτη και στο περιβάλλον. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει την κατασκευή μιας κατοικίας 4 υπνοδωματίων, στην οποία θα δινόταν έμφαση στον σχεδιασμό των χώρων διημέρευσης. Ο συνδυασμός των απαιτήσεων του πελάτη και της δημιουργικότητας του αρχιτέκτονα δεν ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει στην ίδια την τοποθεσία.

House-Boz
Τα μεγάλα ανοίγματα δίνουν ζωντάνια στον χώρο επιτρέποντας παράλληλα την απρόσκοπτη θέαση του γύρω χώρου.

Πολυτελής, σύγχρονη, γλυπτή, γεωμετρική κατοικία που κυριαρχεί και ενσωματώνεται ταυτόχρονα στο αφρικανικό τοπίο. Στο House Boz διαδοχικοί αρνητικοί χώροι ορίζουν τους κοινωνικούς και ιδιωτικούς χώρους προσφέροντας μια καθαρή και γαλήνια φυσική ατμόσφαιρα.

Υλικά κατασκευής και προσανατολισμός

Χάλυβας, γυαλί και σκυρόδεμα είναι τα τρία διακριτά υλικά. Διαμερισματοποιημένες μονάδες από σκυρόδεμα αποτελούν ξεχωριστούς χώρους που όμως συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ροή μεταξύ τους και τα όρια τίθενται δισδιάκριτα. Διαφορετικοί όγκοι συνδέονται λοιπόν μεταξύ τους και αποτελούν την κατοικία, ενώ η διαφοροποίηση των εσωτερικών επιπέδων μεγαλώνει οπτικά τις εσωτερικές διαστάσεις.

House-Boz
Οι κατακσευαστικές μονάδες συνδέονται μεταξύ τους στο σημείο εκείνο που αποτελεί το κέντρο του σπιτιού, δηλαδή το καθιστικό και το αίθριο.

Τα υλικά κατασκευής και επένδυσης που χρησιμοποιήθηκαν συμβάλλουν στην ενοποίηση και ομαλή μετάβαση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, σε γήινους τόνους. Αξιοποιήθηκε ο χαλαζίτης του υπεδάφους στο σύστημα δόμησης Gabion (συρματοκιβώτια με πέτρες, βότσαλα, κροκάλες) και στην πέτρινη επένδυση της κατοικίας.

House-Boz
Το πλούσιο υπέδαφος σε χαλαζίτη αποτέλεσε πλούσια πηγή πρώτης ύλης για κατασκευαστικούς και διακοσμητικούς λόγους.

Οι άξονες ανατολής-δύσης και βορρά-νότου ενώνονται και συνδέουν όλους τους χώρους. Το σημείο επαφής των αξόνων αποτελεί το κέντρο της κατοικίας που φιλοξενεί το σαλόνι και το στεγασμένο αίθριο. Η πρόσοψη με βόρειο προσανατολισμό προσφέρει εκτεταμένη θέα, προσφέρει φυσικό φωτισμό και θέρμανση για τον χειμώνα. Στις προσεκτικά σχεδιασμένες προεξοχές χρησιμοποιείται το σύστημα brise-soleil (κάθετο σύστημα σκίασης) που προσφέρει έλεγχο της θερμοκρασίας για τους θερινούς μήνες συμβάλλοντας στη σταθερή μέση θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων.

House-Boz
Η γέφυρα που ενώνει τα υπνοδωμάτια έχει εμφανή μεταλλικά στοιχεία.

Εσωτερικοί χώροι

Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στον πρώτο όροφο. Τα υπνοδωμάτια των τριών παιδιών βρίσκονται στη δυτική πτέρυγα του σπιτιού, ενώ η κύρια κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα. Ένας διάδρομος με φύλλα χάλυβα για επικάλυψη συνδέει τις δύο πτέρυγες και προσφέρει θέα προς το αίθριο.

House-Boz
Μεταλλικά γλυπτά, εμφανές σκυρόδεμα, υαλοπετάσματα συνδέουν οπτικά τους χώρους και βοηθούν στη ροή μεταξύ τους.

Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν γραμμικές και μονολιθικές μορφές που συμπληρώνουν το όραμα του αρχιτέκτονα για αυτό το σπίτι. Πολλά από τα λειτουργικά στοιχεία σχεδιάστηκαν για να γίνουν όμορφα χαρακτηριστικά που συνδέουν οπτικά τους χώρους και δημιουργούν συνδέσμους σε όλο το σπίτι και όχι να παραμένουν καθαρά λειτουργικοί.

Εσωτερική διακόσμηση

Αναφορικά με την εσωτερική διακόσμηση, επιλέχθηκαν γλυπτά από ατσάλι που ταιριάζουν με τις χαλύβδινες λεπτομέρειες της κατασκευής. Οι πινελιές του πορτοκαλί χρώματος στα έπιπλα παραπέμπει στο χρώμα της σκουριάς της μεταλλικής επένδυσης σε οριζόντια και κάθετα στοιχεία της κατασκευής. Το χρωματικό φάσμα του ανθρακί συμπληρώνει τις αποχρώσεις του γκρι που βρίσκονται στους τοίχους με εμφανές σκυρόδεμα.

House-Boz
Η μεταλλική επένδυση του τοίχου και οι λεπτομέρειες της σκάλας εξυπηρετούν τις προθέσεις του αρχιτέκτονα και δεν αποτελούν απλά λειτουργικά μέρη της κατοικίας.

Στο House Boz οι εσωτερικοί χώροι επεκτείνονται αβίαστα προς τα έξω και πέρα από τα συχνά αόρατα όριά τους. Το τελικό αποτέλεσμα, με την ποικιλία των χρωμάτων και των υφών που δημιουργούν μια συνέργεια στην κατοικία, καθιστούν το House Boz μοναδικό.

*της Ξένιας Σαρατσιώτης

Πηγές:

Απάντηση