Αντιμέτωπη με δυσκολίες είναι η ευρωπαϊκή παραγωγή αλουμινίου ως αποτέλεσμα του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Σύμφωνα με το σύνδεσμο European Aluminium, πρόσφατα συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου με ειδικούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση και τις προκλήσεις της.
Τόσο ο κλάδος, όσο και οι εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα υπογράμμισαν την ανάγκη της διευκόλυνσης της στροφής του αλουμινίου προς λύσεις χαμηλών εκπομπών προκειμένου να μπορέσουν οι παραγωγοί να αντεπεξέλθουν επιτυγχάνοντας παράλληλα την κλιματική ουδετερότητα μακροπρόθεσμα.
Όπως τονίστηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση, ο κλάδος του αλουμινίου αναγκάστηκε να απωλέσει παραγωγή 900.000 τόνων από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι τώρα λόγω του ενεργειακού κόστους.
Εκτός από τους παραγωγούς επηρεάζονται και οι εταιρείες στα υπόλοιπα στάδια της αλυσίδας, όπως και στην ανακύκλωση, τονίστηκε.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση από το φυσικό αέριο προς εναλλακτικές πηγές όπως το πράσινο υδρογόνο θα περιοριστεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα από ζητήματα υποδομών και τεχνικούς περιορισμούς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης, σχεδόν η μισή παραγωγή αλουμινίου της Ευρώπης αντιμετώπισε περικοπές.
Όπως δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω η πρόεδρος του συνδέσμου, Ίνγκριντ Γιοργκ:
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ιδίως το αλουμίνιο, το οποίο ήδη αντιμετώπιζε τεράστιες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και υψηλό ενεργειακό κόστος.
Αυτή η κρίση αναγκάζει την Ευρώπη να ενισχύσει την επάρκειά της σε ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών και πρώτες ύλες που είναι στρατηγικές για την Πράσινη Συμφωνία. Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία Repower EU αποτελεί θετικό βήμα βραχυπρόθεσμα, όμως θα χρειαστεί σαφείς και συστημικές δράσεις για να εξασφαλίσει την αειφορία και μια ισχυρή βιομηχανική βάση.
Κατ΄επέκταση, παροτρύνουμε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ορίσουν μακροπρόθεσμους μηχανισμούς για τη διευκόλυνση της παραγωγής, την προσβασιμότητα και την κατανάλωση της καθαρής ενέργειας σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές”.
Πηγή: energypress.gr