Google: H μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμης ενέργειας που έγινε ποτέ

Η Google βρίσκεται ακόμα ένα βήμα κοντύτερα στο στόχο της τροφοδοσίας του συνόλου των δραστηριοτήτων της με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε «η μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη αγορά ανανεώσιμης ενέργειας που έχει γίνει ποτέ από εταιρεία που δεν παρέχει ενέργεια».
Η μαζική αγορά προσθέτει ακόμα 842 Μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Google για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων, μέσω των οποίων 1,7 δισεκατομμύρια χρήστες σερφάρουν κάθε μέρα στο διαδίκτυο.
Η αγορά της Google δεν αποσκοπεί μόνο στην τροφοδοσία του internet με ΑΠΕ, αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και μετάβασης σε ένα «πράσινο» ενεργειακό μέλλον.
«Σε τρεις χώρες έχουμε σχεδόν διπλασιάσει την ισχύ από ΑΠΕ που έχουμε αγοράσει. Έχουμε φτάσει τα 2 Γιγαβάτ, ισχύς που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από τους δρόμους» αναφέρει η Google σε ανακοίνωσή της ή όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Wired «η Google πλέον διαθέτει αρκετή ισχύ από ΑΠΕ για να τροφοδοτήσει δύο Σαν Φρανσίσκο».
Το καθαρό ενεργειακό μείγμα της Google προέρχεται από έξι διαφορετικές πηγές σε όλο τον κόσμο, όπως τα 61 Μεγαβάτ των φωτοβολταϊκών της Duke Energy στη Βόρεια Καρολίνα, 76 Μεγαβάτ αιολικής ενέργειας εγκατεστημένα στην περιοχή Βέστερνορλαντ της Σουηδίας και 80 Μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας στη Χιλή.
Η αγορά της καθαρής ενέργειας γίνεται με «μακροπρόθεσμα συμβόλαια διάρκειας από δέκα ως 20 χρόνια που παρέχουν στις μονάδες ΑΠΕ την απαραίτητη οικονομική ασφάλεια για την κατασκευή τους σε μεγάλη κλίμακα.
«Από την πλευρά μας, αυτά τα συμβόλαια όχι μόνο ελαχιστοποιούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των υπηρεσιών μας, αλλά έχουν και οικονομικό νόημα διασφαλίζοντας καλές τιμές στους παραγωγούς» αναφέρει η εταιρεία.
Η Google εκτιμά ότι τα νέα έργα που εντάσσει στο δίκτυό της θα παράγουν 7,4 δισ. Κιλοβατώρες ενέργειας, ενώ συνολικά το 37% της ενεργειακής κατανάλωσης των κέντρων δεδομένων θα καλύπτεται από έργα ΑΠΕ.
Τονίζει επίσης ότι εκτός από την προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας για τα δικά της κέντρα δεδομένων, έχει επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλα έργα ΑΠΕ από την Γερμανία μέχρι το Κάνσας και την Κένυα. Στόχος είναι «να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας τόσο σαν πελάτης όσο και επενδυτής, και να μειώσουμε τα κόστη για όλους», όπως αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει ότι «από τότε που ανοίξαμε το δικό μας κέντρο δεδομένων το 2006, εργαζόμαστε για να προωθήσουμε την ανανεώσιμη και βιώσιμη ενέργεια με ποικίλους τρόπους»:
* Πρώτον, χτίζουμε την πιο αποτελεσματική υποδομή υπολογιστών σχεδιάζοντας τα κέντρα δεδομένων μας με στόχο να καταναλώνουμε την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.
* Δεύτερον, με τις δεσμεύσεις μας συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση του επόμενου βήματος για τις ΑΠΕ. Το 2010, συνάψαμε το πρώτο μας συμβόλαιο για αγορά ΑΠΕ από ένα αιολικό πάρκο στην Αιόβα και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε παρόμοιες μεγάλες αγορές καθαρής ενέργειας. Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο σε αυτή την πορεία.
* Τρίτον, έχουμε συνεργαστεί με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για να συμβάλλουμε σε αυτή τη μετάβαση. Το 2013 δημιουργήσαμε ένα νέο πρόγραμμα που επιτρέπει σε μεγάλους πελάτες όπως η Google να προμηθεύονται σημαντικές ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας απευθείας από τους παρόχους ενέργειας. Η σημερινή ανακοίνωση περιλαμβάνει το πρώτο ηλιακό έργο σε αυτό το πρόγραμμα. Και το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώσαμε ότι το νέο κέντρο δεδομένων μας βρίσκεται σε παροπλισμένο ανθρακωρυχείο και τροφοδοτείται από την πρώτη μέρα εξολοκλήρου από ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα εργαζόμαστε πάνω σε νέες τεχνολογίες και ιδέες, από το Project Sunroof έως τις ιπτάμενες ανεμογεννήτριες Makani Power και την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα- που ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν σε ένα πιο καθαρό μέλλον για τον ενεργειακό κλάδο και θα αποτελέσουν χειροπιαστή επιλογή για πολύ περισσότερους ανθρώπους.
«Δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να εστιάσουμε στην ανανεώσιμη ενέργεια. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες μας συμβάλλουν στο να κινητοποιούμαστε όλοι στον αγώνα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε η Google, η οποία έκανε αυτές τις ανακοινώσεις στο πλαίσιο της 21ης Διάσκεψης για το Κλίμα που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Παρίσι.

Απάντηση