Ο Γιώργος Μεντζελόπουλος, εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό μας Profil Energy, μιλά για τις ενέργειες που προέχουν τη δύσκολη αυτή περίοδο και για τους στόχους και τις επιδιώξεις του νέου Δ.Σ. της Ε.Ε.Α.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο Γιώργος Μεντζελόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, σε θέματα που αφορούν την Ποιότητα, Πιστοποίηση και την Εκπαίδευση του Κλάδου. Είναι στόχοι που χαρακτηρίζουν τον Κλάδο και βοηθούν τον Έλληνα Κατασκευαστή στην εξέλιξή του.
Γενικότερα βασική φιλοσοφία της Ένωσής μας είναι πάντα η προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Κλάδου του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ στο σύνολό του.
1. Μετά από 8 χρόνια συμμετοχής στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Α. και Αντιπρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων από το 2016 πώς αισθάνεστε, που αναλαμβάνετε αυτό το πόστο;
Αφού σας ευχαριστήσω, θα ήθελα να τονίσω ότι η ευθύνη τού να εκπροσωπείς αυτόν τον τόσο σημαντικό Κλάδο για την Ελληνική Οικονομία είναι πολύ μεγάλη και όλο το νέο Δ.Σ. θα προσφέρει τα μέγιστα.
Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τα μέλη της Ένωσής μας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν με την ψήφο τους και να τονίσω ότι με προγραμματισμό, δουλειά, συνεργασία και με τη συμμετοχή όλων, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε ο Κλάδος να ανέβει ακόμα πιο ψηλά.
“Απαιτείται συνεργασία, καλή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα και πρόνοια. Θα συνεργαστούμε με τους Φορείς για την υποστήριξη του Κλάδου στο επίπεδο που απαιτείται.
2. Ποιες ενέργειες προέχουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο από το νέο Δ.Σ. της Ε.Ε.Α. και σε ποια σημεία θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση;
Η βασική φιλοσοφία της Ένωσής μας είναι πάντα η προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Κλάδου του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ στο σύνολό του. Η επίλυση των προβλημάτων από την μακροχρόνια κρίση της χώρας σε συνδυασμό με αυτά που έχουν δημιουργηθεί στον Κλάδο μας λόγω της πανδημίας, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του νέου Δ.Σ.
Θα κάνουμε όποια επαφή απαιτείται με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να προωθηθούν όλα τα θέματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπροσθέτως, το νέο Δ.Σ. στην πρώτη συνεδρίασή του θα θέσει τους στόχους για την επόμενη διετία.
3. Η επόμενη μέρα στην Ε.Ε.Α. τι περιλαμβάνει σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, επιδιώξεων και στόχων; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που θα ορίσει η νέα Διοίκηση της Ένωσης;
Είναι νωρίς βέβαια να μιλάμε για στόχους, μιας και ακόμα δεν έχουμε κάνει το πρώτο Δ.Σ, αλλά η δραστηριότητα της Ένωσης συνεχίζεται και όλες οι δρομολογημένες ενέργειες θα προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν το συντομότερο και με τον καλύτερο τρόπο. Η ανάδειξη της σημασίας της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας Αλουμινίου για την εθνική οικονομία, η παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και η ανταγωνιστικότητα του Κλάδου στο σύνολό του θα αποτελέσουν βασικές επιδιώξεις του νέου Δ.Σ.
Το Ελληνικό αλουμίνιο, από την πρώτη ύλη μέχρι το κουτάκι αλουμινίου, μέχρι το παράθυρο, μέχρι το εξάρτημα για χιλιάδες βιομηχανικές εφαρμογές, μέχρι το σύγχρονο αυτοκίνητο υψηλών απαιτήσεων πρέπει να παράγεται και να εξάγεται από την Ελλάδα, συνεχώς περισσότερο κοντά στην τελική του χρήση.
Η αύξηση της ζήτησης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καινοτομία, την υψηλή προστιθέμενη αξία και την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων. Έχουμε στην Ε.Ε.Α. την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία για να αναπτύξουμε τους τομείς αυτούς προς όφελος του Κλάδου και της Ελληνικής Οικονομίας.
“Με την πιστοποίηση αυτή ο Έλληνας Αλουμινοκατασκευαστής θα προσθέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, απαραίτητο πλέον εφόδιο στην εργασία του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις όποιες απαιτήσεις των καταναλωτών -ιδιωτικού και δημόσιου τομέα- που προκύπτουν από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές προδιαγραφές στην νέα εποχή που έρχεται.
4. Για πάρα πολλά χρόνια η Ε.Ε.Α. δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την Ποιότητα, Πιστοποίηση και την Εκπαίδευση του Κλάδου. Είναι στόχοι που χαρακτηρίζουν τον Κλάδο και βοηθούν τον Έλληνα Κατασκευαστή στην εξέλιξή του. Ποια είναι η θέση της Ε.Ε.Α;
Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, Πιστοποίηση και Εκπαίδευση είναι έννοιες συνυφασμένες με την συμπαγή αλυσίδα ποιότητας που εφαρμόζει ο Κλάδος μας σε κάθε παραγωγικό του στάδιο.
Από την παραγωγή της πρώτης ύλης, την παραγωγή προφίλ και φύλλων αλουμινίου, τη βαφή/ανοδίωση, μέχρι και την κατασκευή και εγκατάσταση ενός πιστοποιημένου θερμομονωτικού συστήματος ή επενδύσεων αλουμινίου, όλοι ανταγωνίζονται και συναγωνίζονται ώστε να κερδίσουν καταρχήν στον αγώνα της ποιότητας.
Και επειδή ο Αλουμινοκατασκευαστής είναι ίσως ο πιο γνωστός στην αγορά εκπρόσωπος του Κλάδου μας, θέλω να τονίσω ότι η Ε.Ε.Α. έχει ήδη αποφασίσει, με τη σύμφωνη γνώμη των Φορέων των Κατασκευαστών, η Ε.Ε.Α-ΑΜΚΕ να διαπιστευθεί ως Φορέας Πιστοποίηση Προσώπων κατά ΕΝ ISO/IEC 17024 για τους Αλουμινοκατασκευαστές.
Με την πιστοποίηση αυτή ο Έλληνας Αλουμινοκατασκευαστής θα προσθέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, απαραίτητο πλέον εφόδιο στην εργασία του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις όποιες απαιτήσεις των καταναλωτών – ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- που προκύπτουν από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές προδιαγραφές στην νέα εποχή που έρχεται.
Επιπλέον θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στο έργο της Ε.Ε.Α-ΑΜΚΕ, που ως γνωστόν είναι Φορέας Πιστοποίησης κατά ΕΝ ISO/IEC17065 για τα σήματα ποιότητας βαφής και ανοδίωσης αλουμινίου, QUALIQOAT & QUALANOD αντίστοιχα.
Σήμερα, η πιστοποίηση μονάδων Βαφής, Ανοδίωσης και Διακόσμησης, επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς ιδίως στα Βαλκάνια, με την Ε.Ε.Α-ΑΜΚΕ να είναι πλέον ο επίσημα εξουσιοδοτημένος Φορέας από την QUALICOAT για τις επιθεωρήσεις με στόχο την απονομή και διατήρηση του σήματος ποιότητας QUALICOAT στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Αλβανία και στην Κύπρο.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι Πιστοποιημένες από την Ε.Ε.Α-ΑΜΚΕ μονάδες βαφής στην Ελλάδα είναι 14 στην Κύπρο 2 και στα Βαλκάνια 8, ενώ οι μονάδες ανοδίωσης είναι 4 στην Ελλάδα και 2 στην Κύπρο. Η θέση της Ένωσής μας είναι ότι και την εμπειρία διαθέτει και το κατάλληλο προσωπικό ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της πιστοποίησης των μονάδων Βαφής, Ανοδίωσης και Διακόσμησης Αλουμινίου, αλλά και να Πιστοποιήσει πλέον τους Αλουμινοκατασκευαστές σύμφωνα με το ΕΝ ISO/IEC 17024 πάντα με τη συμμετοχή της ΠΟΒΑΣ και του ΣΕΚΑ.
“Η ανάδειξη της σημασίας της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας Αλουμινίου για την Εθνική Οικονομία, η παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας και η ανταγωνιστικότητα του Κλάδου στο σύνολό του θα αποτελέσουν βασικές επιδιώξεις του νέου Δ.Σ.
5. Ο Κλάδος μας είναι συνυφασμένος με την οικοδομική δραστηριότητα. Τα δεδομένα του 2019 έδειξαν σταδιακή ανάκαμψη στον Κλάδο, όμως αρχές του 2020 να παρουσιάζει κάμψη λόγω των δυσμενών εξελίξεων της πανδημίας. Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί;
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή αγορά και γενικότερα στις αγορές που οι επιχειρήσεις του Κλάδου δραστηριοποιούνται, είναι χρονικά διαφορετικές και σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης. Στην Ελλάδα, και όχι μόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, θα έχουμε το 2020 ύφεση. Η επίπτωση της ύφεσης είναι διαφορετική ανά Κλάδο και χώρα αλλά συνολικά επηρεάζει την κατανάλωση. Γίνεται προσπάθεια από την Κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση των επιπτώσεων της ύφεσης με διάφορα μέσα.
Είμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Απαιτείται συνεργασία, καλή επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα και πρόνοια. Θα συνεργαστούμε με τους φορείς για την υποστήριξη του Κλάδου στο επίπεδο που απαιτείται. Ο Κλάδος μας θα βγει πιο δυνατός από αυτή την περιπέτεια γιατί διαθέτει τα θεμέλια, το προσωπικό και την τεχνογνωσία που τον έχουν καταστήσει έναν από τους σημαντικότερους Βιομηχανικούς Κλάδους της χώρας κατατάσσοντάς τον το 2019 στην 1η Θέση από πλευράς Εμπορικού Ισοζυγίου και στην 3η θέση από πλευράς Εξαγωγών της Ελλάδας.
6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου, που εκπροσωπεί Βιομηχανίες του Κλάδου, και στην οποία συμμετέχουν και ελληνικές Βιομηχανίες προτείνει μέτρα για την ενίσχυση ανάκαμψης της Βιομηχανίας λόγω της πανδημίας που πλήττει παγκόσμια την οικονομία. Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και με ποιο τρόπο.
Συνοπτικά οι θέσεις και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου είναι:
- Αποτροπή διακοπής λειτουργίας ευρωπαϊκών χυτηρίων αλουμινίου.
- Εξέταση προσωρινής φορολογικής μείωσης ή φοροαπαλλαγής στο ενεργειακό κόστος για Βιομηχανίες υψηλής έντασης, όπως το αλουμίνιο.
- Διασφάλιση της οικονομικής ρευστότητας των εταιρειών της ΕΕ.
- Τόνωση της ζήτησης για στρατηγικά υλικά και υλικά χαμηλού άνθρακα όπως το αλουμίνιο.
- Ενίσχυση της δυναμικής του αλουμινίου, ενός βιώσιμου/ανακυκλούμενου υλικού, ως κίνητρο και ευκαιρία για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από εισαγωγές προϊόντων με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα με παράλληλη μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.
- Ενίσχυση των μέσων εμπορικής άμυνας της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας κατάλληλα μέτρα αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων για την εξασφάλιση δίκαιων και βιώσιμων επιπέδων τιμών και ενίσχυση του ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου ιδιαίτερα την περίοδο αυτή και συμμετέχει απευθείας και σε επίπεδο εκπροσώπων των εταιρειών μελών της.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Α κ. Κ. Κατσαρός είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου.
7. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι θεμελιώδους σημασίας προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται προτεραιότητα σε έργα που εξοικονομούν ενέργεια. Ποιες είναι οι κινήσεις της Ένωσης;
- Οι Ελληνικές Βιομηχανίες Διέλασης έχουν αναπτύξει και εξελίσσουν αρχιτεκτονικά συστήματα που προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
- Στα ιδιωτικά και δημόσια έργα, οι αρχιτέκτονες – μελετητές, προδιαγράφουν τις κατασκευές τους με γνώμονα ΚΑΙ την κατανάλωση ενέργειας.
- Οι Κατασκευαστές Αλουμινίου έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την σωστή εφαρμογή τους.
- Ο Έλληνας καταναλωτής αναζητά και απαιτεί πλέον το προϊόν που θα του προσφέρει σημαντική μείωση της ενέργειας που καταναλώνει στο σπίτι του.
- Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον» είναι ενεργό, συνεχίζεται και εξελίσσεται.
- Μεγάλες επενδύσεις έχουν ωριμάσει και σύντομα θα ξεκινήσουν.
Άρα, όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Απαιτείται συντονισμός, προώθηση των πλεονεκτημάτων του Κλάδου, απλοποίηση των διαδικασιών (πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον») και νέα εργαλεία στήριξης της αντικατάστασης.
Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έχουμε σύντομα ποιο συγκεκριμένες προτάσεις.
“Η βασική φιλοσοφία της Ένωσής μας είναι πάντα η προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Κλάδου του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ στο σύνολό του. Η επίλυση των προβλημάτων από την μακροχρόνια κρίση της χώρας σε συνδυασμό με αυτά που έχουν δημιουργηθεί στον Κλάδο μας λόγω της πανδημίας, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του νέου Δ.Σ.
8. Εντός του καλοκαιριού σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, την προκήρυξη δύο προγραμμάτων, του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον» για 60.000 ακίνητα και το «ΗΛΕΚΤΡΑ» που αφορά τα δημόσια κτίρια. Δρομολογούνται κάποιες συναντήσεις που θα αφορούν τα δύο προγράμματα για ενίσχυση του Κλάδου του Αλουμινίου;
Πάντα η Ε.Ε.Α. είχε και έχει επαφές και συναντήσεις με τα δύο Υπουργεία για το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον». Ως εκ τούτου η εμπλοκή της πάντα σε συνεργασία με τους Φορείς των Αλουμινοκατασκευαστών είναι εκ των «Ουκ Άνευ» και ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές με τα Υπουργεία για τον καθορισμό των όποιων συναντήσεων απαιτηθούν πριν την προκήρυξη των δύο αυτών προγραμμάτων που ασφαλώς θα δώσουν πνοή στην εγχώρια αγορά για τον Κλάδο μας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – CEO ETEM GESTAMP
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Γεώργιος Μεντζελόπουλος διαθέτει δεκαετή και πλέον εμπειρία στον Κλάδο του Αλουμινίου.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1996 στην Σωληνουργεία Κορίνθου, στο Οικονομικό τμήμα, όπου ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης πριν προαχθεί σε Οικονομικό Διευθυντή.
Τον Σεπτέμβριο του 2008, του ζητήθηκε να αναλάβει τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή στην εταιρεία Stomana Industry (Bulgaria) και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έφερε εις πέρας το project που του ανατέθηκε, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2009, στη θέση του Financial Controllerστην Βιοχάλκο.
Τον Ιούλιο του 2009, μετακινήθηκε και προάχθηκε στην θέση του CEO για τις εταιρείες του Group ETEM.
Κατόπιν του μετασχηματισμού της Εταιρίας τον Απρίλιο του 2019, ανέλαβε και κατέχει έως και σήμερα τη θέση του CEO, στις εταιρείες του Joint Venture της ΕΤΕΜ με την Gestamp (Extrusion & Automotive).
Έχει γεννηθεί στην Κόρινθο το 1970, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).
Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου από το 2010.
Επίσης από το 2016 είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου επιχειρήσεων (HBCB), συνδέσμου που υποστηρίζει ενεργά την Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Βουλγαρία.
*Συνέντευξη στον Γιώργο Γαζεπίδη