Γιώργος Δουκίδης – Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου: Να κινητοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του κλάδου

Δουκίδης-ΕΕΑ
Print Friendly, PDF & Email

Ο κ. Γιώργος Δουκίδης, είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου για την διετία 2018-2020. Έχει ξαναδιατελέσει πρόεδρος της Ε.Ε.Α. για δύο φορές, ενώ στο προηγούμενο Δ.Σ. ήταν ένας εκ των αντιπροέδρων.

Έχει μία μακρά παρουσία και εμπειρία στον κλάδο και είναι γνώστης προβλημάτων του αλλά και των δυνατοτήτων του. Ο κ. Δουκίδης μίλησε για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Α.

Καταρχάς, θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την εκλογή σας στην ηγεσία του σημαντικού αυτού συλλογικού φορέα. Πώς αισθάνεστε έχοντας αναλάβει πόστο υψηλής ευθύνης, μια θέση που κατείχατε και στο παρελθόν.

Πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Ε.Ε.Α. που με εμπιστεύθηκαν. Οι ευθύνες οι δικές μου, αλλά και όλου του ΔΣ, είναι μεγάλες γιατί αναφερόμαστε σε ένα κλάδο από τους πιο σημαντικούς της εθνικής οικονομίας, με μεγάλες εταιρείες αλλά και χιλιάδες μικρές, με καθαρά εξαγωγικές εταιρείες αλλά και με ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να ασχολείται μόνο με την εσωτερική αγορά, με Ευρωπαϊκές πρωτιές στην παραγωγή της ποιοτικής πρώτης ύλης αλλά και διεθνώς πιστοποιημένα και καινοτόμα τελικά προϊόντα. Σημαντικοί μας συνεργάτες σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι πάντα τα στελέχη της Ε.Ε.Α. που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία και γνώση των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο.

Η επόμενη μέρα στην Ε.Ε.Α. τι περιλαμβάνει σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, επιδιώξεων και στόχων; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχει ορίσει η νέα διοίκηση της Ένωσης;

Είναι νωρίς ακόμη να προσδιορίσουμε με λεπτομέρεια τους στόχους της διετίας αλλά σίγουρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Α. θα συνεχίσουμε το έργο των τελευταίων ετών, άρα να ευχαριστήσω την τέως Πρόεδρο την κ. Αγγελική Παπαγεωργίου για τις νέες ιδέες που έφερε στο προσκήνιο για τα θέματα που αφορούν και το αρχικό στάδιο της αλυσίδας αξίας του κλάδου. Στα πλαίσια της συνέχισης του έργου θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του κλάδου με στόχο την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, την δημιουργία ενός περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού, την ανάδειξη της σημασίας και του ευρύτερου ρόλου της βιομηχανίας στην εθνική οικονομία και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυσή της, τα μέτρα στήριξης των μικρών εταιρειών και τέλος την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου που θα τον ισχυροποιήσει περισσότερο στις διεθνείς αγορές.

Η επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» είναι πλέον γεγονός, με χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες κατασκευαστές και τεχνίτες να προσβλέπουν στα θετικά αποτελέσματα της αξιοποίησής του. Ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για την εξέλιξη αυτή; Θα βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς; Θα υπάρξουν εν τέλει τα πολυπόθητα οφέλη;

Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, όσον αφορά την μαζική συμμετοχή των πολιτών, και εφ όσον δεν υπάρχουν προβλήματα με τις διαδικασίες, το σύστημα των αιτήσεων και την χρηματοδότηση αναμένουμε να έχει θετική επίδραση στον κλάδο της διέλασης και των κατασκευαστών. Τα θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου φέρνουν σημαντικές εξοικονομήσεις ενέργειας, τα γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής και άρα αναμένουμε να είναι στις πρώτες επιλογές όταν αποφασίζει για τις παρεμβάσεις. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί πλέον οι παρεμβάσεις είναι πολλαπλές και υπάρχουν νέοι παίκτες στην εφοδιαστική αλυσίδα των ανακαινίσεων που διαχειρίζονται τα έργα παρέμβασης.

Εκτεθειμένες στις αναταράξεις που δημιουργεί στις αγορές χάλυβα και αλουμινίου η  απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών 25% και 10%, αντίστοιχα, στα δύο προϊόντα βρίσκονται και οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι κατά βάση εξαγωγικές. Τι θα μπορούσε να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη;

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εξαιρεθεί για την ώρα από την επιβολή δασμών. Επίσης οι εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ είναι σε μικρές ποσότητες. Παρ όλα αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και γιατί ένας διεθνής «εμπορικός πόλεμος» μπορεί να μας επηρεάσει έμμεσα. Ιδιαίτερα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κινήσεις χωρών εξ ανατολών μας και ανακοινώσεις/αποφάσεις κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ. Ο κλάδος μας είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και διάφορες διεθνείς εξελίξεις. Επίσης για αυτά τα θέματα συνεργαζόμαστε με τα σχετικά υπουργεία και Ευρωπαϊκούς θεσμούς γιατί χρειαζόμαστε μία ανταγωνιστική βιομηχανία που να προσφέρει στην εθνική οικονομία.

Η πτώση της εγχώριας αγοράς τόνωσε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλουμινίου. Μεγάλα έργα του εξωτερικού «ντύνονται» με ελληνικά συστήματα αλουμινίου. Αναφερθείτε στην εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου.

Ο κλάδος της διέλασης έκλεισε το 2017 με το 73% των πωλήσεων να είναι εξαγωγές. Αυτά είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά εξωστρέφειας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών και καταδεικνύει τον δυναμισμό και ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών διελάσεων και των διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αλουμινίου που παράγουν. Επίσης υπάρχει σημαντική εμπειρία σε μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα του εξωτερικού κάλυψης του κελύφους μεγάλων κτηρίων και της προσφοράς εξειδικευμένων λύσεων με υψηλές προδιαγραφές. Εκεί που θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά είναι η εξαγωγή τελικού κουφώματος γιατί θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος του αλουμινίου αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για έξοδο από την κρίση. Πώς κινήθηκε ο κλάδος το 2017 (έλαση, διέλαση, προϊοντα);

Τα στοιχεία του 2017 είναι θετικά αφού είχαμε αύξηση των συνολικών πωλήσεων της πρώτης μεταποίησης κατά 4% (έλαση κατά 3% και διέλαση κατά 6%). Οι εξαγωγές επίσης κινήθηκαν αυξητικά με 5% στο πρωτόχυτο/δευτερόχυτο και με 6% στην έλαση και διέλαση. Ο κλάδος του αλουμινίου παραμένει ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος μετά τα ορυκτά καύσιμα και ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο μετά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών. Βέβαια χρειάζεται να γίνουν και πολλά για να επανέλθουμε στα επίπεδα προ κρίσεως. Για τον λόγο αυτό οργανώνουμε ένα διεθνές Forum για το «Ελληνικό Αλουμίνιο» στις 20-21 Ιουνίου 2018 όπου θα αναλύσουμε όλες τις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου, θα ενημερώσουμε ουσιαστικά για τις αναμενόμενες εξελίξεις όλους τους παίκτες του Κλάδου και θα ξεκινήσουμε μία πρωτοβουλία πιο οργανωμένης προβολής του κλάδου.

Πιστοποίηση, ποιότητα και εκπαίδευση είναι στόχοι που χαρακτηρίζουν τον κλάδο και βοηθούν τον Έλληνα κατασκευαστή στην εξέλιξή του. Ποια η θέση της Ε.Ε.Α. και αν υπάρχει κάποια συνεργασία με άλλους φορείς σε αυτά τα θέματα.

Αυτά τα θέματα είναι σημαντικά και στην Ε.Ε.Α. δίνουμε πάντα έμφαση εδώ και χρόνια με εθνικές πρωτοβουλίες και σε συνεργασιακό πνεύμα, όπως η σήμανση CE, η πιστοποίηση από κοινοποιημένους φορείς των συστημάτων αλουμινίου, η ύπαρξη ελαχίστων ποιοτικών προδιαγραφών για κουφώματα στα δημόσια έργα, η πάταξη της παράνομης εμπορίας απομιμητικών προϊόντων, η κυκλική οικονομία κ.λπ. Μη ξεχνάμε ότι η ίδια η Ε.Ε.Α. είναι διαπιστευμένος φορέας από το ΕΣΥΔ και θα προγραμματίσουμε την ενίσχυση αυτού του ρόλου. Βέβαια αυτά τα θέματα έχουν μία δυναμική και θα πρέπει πάντα να στοχεύουμε υψηλά προς όφελος των τελικών καταναλωτών και προετοιμάζοντας την τοπική αγορά για τους νέους διεθνείς κανονισμούς και πρότυπα. Επίσης θα δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση μέσω του προγράμματος που εγκρίθηκε, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, για την εκπαίδευση των αλουμινοκατασκευαστών και των στελεχών των εταιρειών. Αυτά όλα μπορούν να υλοποιηθούν με επιτυχία όταν συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φορείς του κλάδου.

Απάντηση