Η Γερμανία θα χάσει το στόχο του 2020 στις ΑΠΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση

φωτοβολταϊκά

Ο γερμανικός σύνδεσμος «Bundesverband Erneuerbare Energie» δημοσίευσε έκθεση που δείχνει ότι η Γερμανία θα είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν θα πετύχουν το στόχο τους στις ΑΠΕ ως το 2020.


Βάσει του στόχου, η χώρα οφείλει να παράγει το 18% της ενέργειάς της από ΑΠΕ ως το 2020, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 14,6%. Οι συντάκτες εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί μόλις ένα 16,7% ως το 2020, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης κάνει λόγο για 19,6%.

Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν σε αντιδράσεις από αναλυτές και φορείς στη χώρα, που θεωρούν ότι η νέα στήριξη που προσφέρει το κράτος δεν επαρκεί για ευρεία διείσδυση των ΑΠΕ. Ένας από αυτούς, ο καθηγητής Καρλ-Φρίντριχ Λεντς, εκτιμά ότι το σύστημα με τους διαγωνισμούς είναι αποτυχημένο.

Όπως εξήγησε, «το μοντέλο υποτίθεται ότι είναι βασισμένο στην αγορά, αλλά δεν είναι. Σε ένα μοντέλο με διαγωνισμούς, οι ποσότητητες των νέων εγκαταστάσεων αποφασίζονται από την κυβέρνηση, όχι από την αγορά. Αν έχεις 300 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σε δημοπρασίες, η αγορά δεν μπορεί να αποφασίσει να κατασκευάσει 3 γιγαβάτ».

«Γιατί δεν αυξάνουν τουλάχιστον τις ποσότητες ώστε να πετύχουμε ένα 18%;», καταλήγει.

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση