Γερμανία: Σε ανησυχητική καμπή ο κατασκευαστικός κλάδος

κλάδος

Σε σημείο καμπής βρίσκεται πλέον ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit ο PMI κατασκευών υποχώρησε στο 51,4 τον Μάιο του 2019, έναντι 53 τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω απώλεια δυναμικής από το υψηλό 14μηνου που σημείωσε τον Μάρτιο.


Ειδικότερα, η κατασκευή στεγαστικών έργων και η εμπορικών χώρων αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού μειώθηκαν περισσότερο από τον Απρίλιο του 2018.

Ο ρυθμός μείωσης νέων έργων ήταν ο οξύτερος που έχει καταγραφεί εδώ και ένα έτος, ενώ η απασχόληση και η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκαν με τον ηπιότερο ρυθμό τους τελευταίους επτά μήνες.

Στο μέτωπο των τιμών, ο ρυθμός αύξησης του κόστους των οικοδομικών υλικών και προϊόντων επιβραδύνθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο για περίοδο που υπερβαίνει το ένα έτος.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός πληθωρισμού των χρεώσεων των υπεργολάβων υποχώρησε με συγκριτικά πιο ήπιο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2017.

Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών υποχώρησε σε χαμηλά 5μηνου, λόγω της έλλειψης ευκαιριών υποβολής προσφορών και της καθυστέρησης των έργων λόγω αβεβαιότητας, μεταξύ των εν δυνάμει πελατών.

Πηγή: crisismonitor.gr

Απάντηση