«Δεν είναι βιώσιμο αυτό που βλέπουμε σήμερα», λέει ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος αναμένει ότι θα βιώσουμε και πάλι, όπως το 2018, μια βίαια αποκλιμάκωση στις τιμές σε βασικά εμπορεύματα και ενέργεια.
Έντονος είναι ο προβληματισμός και στις ελληνικές επιχειρήσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα στον κλάδο του αλουμινίου, όπως ανέφερε στην Prodexpo North ο επικεφαλής της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονος προβληματισμός, ο οποίος αποτυπώνεται και στις συνεργασίες που έχουμε με εταιρείες-κολοσσούς σε όλο τον κόσμο».
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο project που συμμετέχει η ελληνική εταιρεία στη Νότια Κορέα, σε ένα κτίριο 260 μέτρων στη Σεούλ, το οποίο, μολονότι ξεκίνησαν να μπαίνουν τα θεμέλια, πλέον «το βάζουν… on hold λόγω των ανατιμήσεων. Το κόστος έχει ξεφύγει, οπότε επέλεξαν να… σταματήσουν και να περιμένουν».
Το ίδιο συνέβη και με ένα άλλο διεθνές project, «το μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης στο Ισραήλ, την ανέγερση τριών τεράστιων πύργων», το οποίο επίσης μπήκε στον… πάγο. Ο κ. Μυλωνάς εκτιμά ότι «αν το κόστος ενέργειας μείνει τόσο ψηλά όσο βρίσκεται σήμερα, θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επανέλθουμε στην αναπτυξιακή τάση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα», μην αποκλείοντας τρικυμίες και στον τομέα του real estate.
Αναμένει βίαια αποκλιμάκωση των τιμών
Πάντως, ο πρόεδρος & CEO της Alumil υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να σταματήσει να κινείται ο κόσμος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία». Θυμήθηκε ότι και το 2018 είχε σημειωθεί μια ανάλογη κλιμάκωση των τιμών στα εμπορεύματα, ωστόσο η εταιρεία φρόντισε να προμηθευτεί πρώτες ύλες από χώρες εκτός Ευρώπης (και κυρίως της Ρωσίας, η οποία στέλνει 3 εκατ. από τους 4,5 εκατ. τόνους που καταναλώνονται στη Γηραιά Ήπειρο) όπως π.χ. από Μαλαισία, Νότια Αφρική κ.ά. και «αφού έβγαλαν λεφτά οι traders, ακολούθησε διόρθωση στις τιμές». Ο κ. Μυλωνάς αναμένει ότι θα βιώσουμε και πάλι μια βίαια αποκλιμάκωση στις τιμές σε βασικά εμπορεύματα και ενέργεια, καθώς «δεν είναι βιώσιμο αυτό που βλέπουμε σήμερα».
Δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας σε αλουμίνιο
Όπως συμβαίνει και στο θέμα επάρκειας σε φυσικό αέριο, για την ώρα, ούτε στο αλουμίνιο παρατηρείται πρόβλημα τροφοδοσίας, κάτι το οποίο οφείλεται και στο «μάθημα» που είχε πάρει ο κλάδος μετά την κρίση του 2018. Χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η ρωσική Rusal, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αλουμινίου του κόσμου, έχει ήδη στείλει, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, συνολικά 1.200.000 τόνους σε Κίνα και Τουρκία.
Η διεθνοποίηση φέρνει αλλαγές στις οργανωτικές δομές
Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού στη δυτική πλευρά της πόλης για την εγκατάσταση νέων επιχειρηματικών ακινήτων. Σημείωσε πως όσο οι εταιρείες μεγαλώνουν και διεθνοποιούνται, η οργανωτική τους δομή αλλάζει και αναζητούν άλλους γραφειακούς χώρους. Παλιά η Alumil είχε τα γραφεία διοίκησης εντός των εγκαταστάσεών της, ωστόσο όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο περισσότερα στελέχη της εταιρείας αναγκάζονταν κάθε μέρα να κάνουν τη διαδρομή Κιλκίς-Θεσσαλονίκη. Επισήμανε ότι ο τομέας των υπηρεσιών συνεχώς ενισχύεται και χρειάζεται να βρίσκεται σε αστικούς χώρους, όπου τα στελέχη μπορούν να βλέπουν περισσότερο κόσμο.
Αυξημένη ζήτηση για γραφεία και κατοικίες στη Θεσσαλονίκη
Ο επικεφαλής της Alumil συνολικά εκτιμά ότι οι γραφειακοί χώροι σε συνδυασμό με κατοικίες θα έχουν μεγάλη ζήτηση στην πόλη, ωστόσο στάθηκε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξη κτιρίων, το οποίο είναι το ύψος. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «σε 176 προτάσεις που είχαμε από αρχιτεκτονικά γραφεία, από 79 χώρες, δεν υπήρχε καμία πρόταση που να μην περιλαμβάνει ψηλά κτίρια. Σε συνδυασμό βέβαια και με την πράσινη διάσταση, το sustainability κ.ά.».
Πηγή: imerisia.gr