Γ. Καντώνιας – Cosmos Aluminum: Η απορρόφηση της ΕΤΕΜ και το νέο χυτήριο

Γ. Καντώνιας, Cosmos Aluminium: «Ελληνικό αλουμίνιο σε αυτοκίνητα πολυτελείας»

Σημαντική συμφωνία για τον κλάδο του αλουμινίου είναι η απορρόφηση της ΕΤΕΜ, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του Ομίλου Βιοχάλκο, από την Cosmos Aluminium, η οποία ιδρύθηκε το 2007 από τους Ξενοφώντα, Γιάννη και Θεόδωρο Καντώνια, με έδρα τη Λάρισα.


Οι δύο εταιρείες θα έχουν σημαντικά οφέλη, αφού λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στην αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καντώνια, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmos Aluminium, μέσα στον Φεβρουάριο παραδίδεται και το νέο υπερσύγχρονο χυτήριο της εταιρείας, δυναμικότητας 36.000 τόνων ετησίως, που της δίνει πλήρη καθετοποίηση αλλά και αυτονομία με ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο.

Σε συνέχεια του από 05/05/2022 μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Cosmos Aluminium AE και της ETEM AE, υπογράφηκαν στις 27/12/2022 τα τελικά έγγραφα προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, δηλαδή η συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium.

Μετά την πάροδο 30 ημερών που απαιτεί το ΓΕΜΗ για την έγκριση θα υπογραφούν τα τελικά έντυπά της ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, εταιρεία του Ομίλου Βιοχάλκο, θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Aluminium, ενώ οι υφιστάμενοι σήμερα μέτοχοι της Cosmos Aluminium θα κατέχουν συνολικά ποσοστό συμμετοχής 85% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Καντώνια: «Το βασικό όφελος είναι ότι οι δύο εταιρείες θα αθροίσουν το σύνολο των πωλήσεών τους, αφού λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στην αγορά, στο βιομηχανικό προφίλ αλουμινίου η Cosmos Aluminium και στο αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου η ΕΤΕΜ. Επίσης, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν συνέργειες στην παραγωγή, στις προμήθειες και στην οργάνωση των ανθρώπινων πόρων. Η εμπειρία της Cosmos Aluminium στις αγορές του εξωτερικού θα προσφέρει ένα ευρύ πεδίο δράσης για την ΕΤΕΜ και τα συστήματά της».

Σήμερα η Cosmos Aluminium απασχολεί περίπου 200 άτομα προσωπικό, ενώ εξάγει πάνω από το 99% της παραγωγής της στις διεθνείς αγορές. Το 2021 αυξήθηκε κατά 39,5% ο κύκλος εργασιών της συγκριτικά με το 2020. Ο κύκλος εργασιών της Cosmos Aluminium το 2021 ανήλθε σε 157,5 εκατ., ενώ της ETEM AE σε ενοποιημένη βάση υπερέβη τα 80 εκατ. ευρώ.

«Η εταιρεία με το νέο σχήμα αναμένεται να έχει προβλεπόμενο κύκλο εργασιών πάνω από 300 εκατ., συνολική παραγωγική δυναμική άνω των 70.000 τόνων και να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών διέλασης της ΝΑ Ευρώπης», εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της COSMOS ALUMINIUM το 2022, ο κ. Καντώνιας δηλώνει στο powergame.gr ότι «τα αποτελέσματα του 2022 αναμένονται εξίσου εντυπωσιακά με πέρυσι. Η COSMOS ALUMINIUM θα κλείσει με τζίρο περίπου €200 εκατ. (+27%) και κέρδη προ φόρων πάνω από €15 εκατ.». Παράλληλα, τόνισε ότι η χρονιά δεν έκλεισε το ίδιο ελπιδοφόρα όσο ξεκίνησε (πόλεμος, ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός), επομένως αναμένονται περισσότερες δυσκολίες στην επόμενη (2023).

H Cosmos Aluminium ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου στο τέλος του καλοκαιριού του 2008. Σήμερα λειτουργεί 3 γραμμές διέλασης, ενώ ολοκληρώνεται με επιτυχία και η δοκιμαστική λειτουργεία της 4ης νέας γραμμής, σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, συνολικής αξίας 47 εκατ. Κατά τον κ. Καντώνια, στα τέλη της χρονιάς που μας πέρασε ξεκίνησε η τέταρτη γραμμή παραγωγής συνολικής δυναμικότητας 15.000 τόνων αλουμινίου ετησίως και μέσα στον Φεβρουάριο παραδίδεται και το νέο υπερσύγχρονο χυτήριο της εταιρείας, δυναμικότητας 36.000 τόνων ετησίως, που της δίνει πλήρη καθετοποίηση αλλά και αυτονομία με ανακυκλωμένο «πράσινο» αλουμίνιο.

Πηγή: thelarissapaper.gr

Απάντηση