Φωτοβολταϊκά: Θα είναι το 2022 μια χρονιά ρεκόρ;

Φωτοβολταϊκά: Θα είναι το 2022 μια χρονιά ρεκόρ;

Το 2021 κλείνει με την αγορά φωτοβολταϊκών να κινείται στα επίπεδα του 2020, να αγγίζει δηλαδή το 1 GW νέων εγκαταστάσεων. Για ακόμη μια φορά, τα μικρά συστήματα κυριάρχησαν στην αγορά καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος, αφού τα συστήματα μεγαλύτερης ισχύος μόλις τώρα αρχίζουν να ωριμάζουν αδειοδοτικά.


Ευχάριστη έκπληξη αποτελούν τα συστήματα αυτοπαραγωγής που διπλασίασαν την νέα εγκατεστημένη ισχύ τους (η εκτίμηση είναι για 35 MW) σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και απέχουν ακόμη από το πραγματικό δυναμικό της χώρας. Η ανάπτυξη αυτή συντελέστηκε παρόλα τα προβλήματα της πανδημίας, παρόλη τη μη διαθεσιμότητα που υπάρχει στα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τη ραγδαία αύξηση των τιμών και αντανακλά την ανοδική πορεία των φωτοβολταϊκών σε διεθνές επίπεδο.

Για το 2022, όλα δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα το 2022 να αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τις εγκαταστάσεις νέων φωτοβολταϊκών. Κάτι τέτοιο δικαιολογείται, όχι μόνο από το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και από το γεγονός ότι θα προσμετρηθούν και mega-projects που θα τεθούν σε λειτουργία, αλλά και στο γεγονός ότι στο παιχνίδι μπαίνουν πια και περισσότερα συστήματα (μεγαλύτερης ισχύος) που ωρίμασαν αδειοδοτικά.

Επίσης εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων στο δεύτερο μισό του χρόνου.

Ταυτόχρονα, οι τελευταίες θετικές ρυθμίσεις για την αυτοπαραγωγή και η αύξηση του κόστους ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση τα συστήματα ιδιοκατανάλωσης ιδίως στον εμπορικό τομέα.

Ο μεγάλος “ασθενής” παραμένει προς το παρόν ο οικιακός τομέας και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουν πλέον τόσο η αγορά όσο και η Πολιτεία.

Πηγή: energypress.gr

Απάντηση