Σε συµφωνία για την πώληση Φωτοβολταϊκων έργων συνολικής ισχύος 7,5MW προχώρησε το Αµοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηµατικών Συµµετοχών (ΑΚΕΣ) Thermi Taneo Venture Capital Fund (TTF) µε την εταιρεία κινεζικών συµφερόντων SPI Energy LTD.
Το deal θα ολοκληρωθεί σε διάρκεια 18 µηνών, όταν και σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα πληρωµών, θυγατρικές εταιρείες της SPI Energy LTD θα αποκτήσουν το σύνολο των µετοχών των εταιρειών που ανήκαν στο TTF. Το σύνολο των τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων βρίσκεται στην Β. Ελλάδα και πιο συγκεκριµένα στους νοµούς Ροδόπης και Έβρου, και είναι σε λειτουργία από το 2ο εξάµηνο του 2012.
Η υπογραφείσα συµφωνία ολοκληρώθηκε µετά από µακρές διαπραγµατεύσεις που καθυστερούσαν λόγω της πολιτικής και οικονοµικής αβεβαιότητας που επικρατούσε στην χώρα µας.
Η SPI Energy LTD είναι µια µεγάλη Κινεζική Εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστηµάτων παραγωγής ενέργειας, εισηγµένη στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης. Η SPI Energy αναπτύσσει και λειτουργεί έργα σε Κίνα, Ιαπωνία, Αµερική και Ευρώπη (Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).
Το Thermi Taneo Venture Capital Fund (TTF) συστάθηκε το 2008, είναι το µοναδικό Venture Capital Fund µε έδρα στην Βόρεια Ελλάδα, επένδυσε αποκλειστικά σε «πράσινες» τεχνολογίες και σε έργα Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ολοκλήρωσε την επενδυτική του περίοδο πραγµατοποιώντας επενδύσεις σε 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τοµέα των ΑΠΕ, στηρίζοντας έτσι την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Το TTF έχει ως διαχειριστή την Ανώνυµη Εταιρία ∆ιαχείρισης Αµοιβαίων Κεφαλαίων και Επιχειρηµατικών Συµµετοχών, Thermi Ventures ΑΕ∆ΑΚΕΣ που επίσης συστάθηκε το 2008 και είναι η µοναδική εταιρεία ΑΕ∆ΑΚΕΣ µε έδρα στην Βόρεια Ελλάδα και βοηθό διαχείρισης την Hellenic Capital Partners ΑΕ∆ΑΚΕΣ (HCP).
Όπως δήλωσε ο κ. Νικόλας Τακάς, ∆ιευθυντής Επενδύσεων της Thermi Ventures: «Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα µας, να δίνεται ψήφος εµπιστοσύνης από µεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Κίνας σε παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα µας.
Από την πρώτη στιγµή της σύστασης του ΑΚΕΣ δώσαµε έµφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας µέσω ΑΠΕ και δικαιωθήκαµε.
Τα οφέλη µιας τέτοιας πώλησης είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονοµία και την επιχειρηµατικότητα αφού η επένδυση του ΤΑΝΕΟ στο TTF επιστρέφεται µε υψηλή απόδοση και παράλληλα επιβεβαιώνεται η καλή πρακτική των ΑΕ∆ΑΚΕΣ και του θεσµού του Venture Capital στην Ελλάδα.
Η υπογραφή της συµφωνίας συµπίπτει χρονικά µε την 82 η ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιµώµενη χώρα είναι η Κίνα και δίνει ένα συµβολικό χαρακτήρα στην συµφωνία.
Ελπίζουµε και ευχόµαστε η συµφωνία που πέτυχαν οι εταιρείες µας να αποτελέσει το έναυσµα για παρόµοιες συµφωνίες και σε άλλους κλάδους της Ελληνικής Οικονοµίας τόσο µε την Κίνα όσο και µε άλλες χώρες και διεθνείς αγορές ώστε η οικονοµία µας αλλά και η κοινωνία µας να εξέλθει από την πολυετή κρίση που την µαστίζει και να επανέλθει σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης».
Πηγή: energypress.gr