Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου: Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου αντιτίθενται στην αναστολή των μακροπρόθεσμων δασμών αντιντάμπινγκ

Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου: Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου αντιτίθενται στην αναστολή των μακροπρόθεσμων δασμών αντιντάμπινγκ

Η Eυρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου έχει εκφράσει τη στήριξή της στην τελική επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ, ενώ ανακοίνωσε επίσης την έντονη αντίθεσή της κατά της 9μηνης αναστολής αυτών των δασμών.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου έχει δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει όλους τους διαθέσιμους τρόπους για την καταπολέμηση της αδικαιολόγητης αναστολής των μακροπρόθεσμων μέτρων εμπορικής άμυνας.

Τα οριστικά πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECDF) στην έρευνα αντιντάμπινγκ σε ορισμένα προϊόντα έλασης αλουμινίου (FRP, υπόθεση AD668) διαπίστωσαν ότι ο αντίκτυπος του κινεζικού ντάμπινγκ προϊόντων επίπεδης έλασης (FRP) στην αγορά της ΕΕ προκαλεί σημαντική υλική ζημία στους παραγωγούς της ΕΕ.

Οι οριστικοί δασμοί αντιντάμπινγκ έχουν οριστεί σε 14% έως 25% για να αυξηθούν οι τιμές της Κίνας σε τιμές ντάμπινγκ στις τιμές που είναι σύμφωνες με την αγορά. Ωστόσο, οι δασμοί, οι οποίοι άναψαν πράσινο φως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και ορίστηκαν να εφαρμοστούν στις 12 Οκτωβρίου 2021, έχουν πλέον ανασταλεί για 9 μήνες.

Θέτοντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για υποθέσεις εμπορικής άμυνας σε άλλους τομείς, η αναστολή στέλνει λάθος μήνυμα τόσο στους διεθνείς εμπορικούς εταίρους όσο και στην Κίνα σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ να καταπολεμήσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου Gerd Götz σχολίασε.

«Οι οριστικοί δασμοί αντιντάμπινγκ που θέτει η Επιτροπή είναι δικαιολογημένοι, ισορροπημένοι και έχουν καθυστερήσει πολύ. Η Κίνα απορρίπτει το υποτιμημένο αλουμίνιο και υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα στην αγορά μας για πολλά χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας μας μακροπρόθεσμα, ενώ διακυβεύει τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία. Η απόφαση αναστολής των οριστικών δασμών είναι παράλογη και αντιβαίνει στη διεκδικητική πολιτική εμπορικής άμυνας που ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ακυρώσει την αναστολή δασμών και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα εργαλεία εμπορικής άμυνας της για να ισοπεδώσει τους όρους ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους παραγωγούς αλουμινίου».

Η αναστολή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου, θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην αλυσίδα αξίας αλουμινίου της ΕΕ, ακόμη και μετά την περίοδο αναστολής. Η ένωση αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα της απαλλαγής από τον άνθρακα και της ανακύκλωσης κινδυνεύουν.

Εκτός από το μακροπρόθεσμο οικονομικό πλήγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου ισχυρίζεται επίσης ότι θα έρθει σε αντίθεση με τη βιώσιμη εστίαση της ΕΕ σε χαμηλά επίπεδα άνθρακα, καθώς το αλουμίνιο που προμηθεύεται από την Κίνα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα.

Ο Götz κατέληξε:

«Η αναστολή είναι αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς, βιαστικής έρευνας 30 ημερών και έρχεται σε αντίθεση με τα πορίσματα της αρχικής έρευνας αντιντάμπινγκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη σημαντικής ζημίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η ΕΕ θα επιτρέψει τη συνέχιση της αποδεδειγμένης ζημίας στους Ευρωπαίους παραγωγούς αλουμινίου βάσει αδικαιολόγητης αναστολής, οπότε διερευνούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την καταπολέμησή της».

Απάντηση